Skip to content

Dvynių gimimas: kaip jam pasiruošti?

MI informacija

Ruoštis dvynių gimimui reikėtų pradėti likus bent trims – keturiems mėnesiams iki planuojamo gimdymo, nes tai gali įvykti kur kas anksčiau, nei yra nurodytas gimdymo terminas. Daugiavaisis nėštumas gali sukelti nemažai iššūkių, kuriuos reikia išspręsti kaip įmanoma anksčiau. Kaip pasiruošti sutikti dvynius ar daugiau naujagimių?

Kaip pasiruošti daugiavaisiam gimimui, kad nepersistengtumėte ir neapsikrautumėte nereikalingais daiktais? Kaip rūpintis savimi, laukiančia visa pakeisiančio įvykio? Tai dažniausiai užduodami klausimai. Ką turėtumėte daryti, kad daugiavaisis nėštumas būtų kiek įmanoma sklandesnis, sužinosite šiame straipsnyje.

Kaip rūpintis savimi daugiavaisio nėštumo metu?

Oficialių Lietuvos ginekologų ir akušerių pateikiamų gairių, kaip turėtų atrodyti daugiavaisio nėštumo moters priežiūra, nėra – viskas priklauso nuo konkrečios būsimos mamos individualios situacijos. Taigi, jei tai visomis prasmėmis normalus nėštumas – ypač kai kiekvienas kūdikis turi savo placentą ir vaisiaus vandenų maišelį – tiesiog rūpinkitės savimi, kaip ir bet kuriuo kitu nėštumu. Tačiau į kai kuriuos tokio nėštumo aspektus visgi verta atkreipti dėmesį, nes, pasak gydytojų, kiekvienas daugiavaisis nėštumas yra didelės rizikos nėštumas.

1. Vartokite daugiau folio rūgšties

Dvynių nėštumo metu kai kurių vitaminų ir mikroelementų, ypač susijusių su kraujo gamybos procesu, poreikis yra didesnis, t.y. geležies ir folio rūgšties. Nuo nėštumo pradžios, be folio rūgšties, verta vartoti aktyvią folio rūgšties formą (net 50 proc. moterų turi problemų pasisavinant paprastą folio rūgštį). Rekomenduojama paros dozė dvynių nėštumo metu yra: 400 μg folio rūgšties plius 400 μg aktyviosios folio rūgšties formos. Kalbant apie geležies papildus, dozės priklauso nuo kraujo tyrimų rezultatų.

2. Susiraskite patirties turintį gydytoją

Teoriškai kiekvienas ginekologas turėtų turėti pakankamai kompetencijos priimti daugiavaisį nėštumą, tačiau gydytojo patirtis čia vaidina didžiulį vaidmenį. Didžiuosiuose miestuose dažniausiai visi gydytojai yra pakankamai kompetentingi šiuo klausimu. Mažesniuose miesteliuose tokie nėštumai atliekami nėštumo patologijos klinikose. O jei pas gydytoją norite kreiptis privačiai, rinkitės ginekologą, rekomenduojamą būtent dėl ​​daugiavaisio nėštumo priežiūros turimos patirties.

3. Būkite pasiruošusios dažnesniems ultragarsiniams tyrimams

Dvynių nėštumo diagnozė visų pirma yra grindžiama ultragarsiniais tyrimais – jie būtini norint tinkamai kontroliuoti dvynių vystymąsi. Esant dichorioniniam nėštumui, be trijų standartinių tyrimų, kas mėnesį – iki gimdymo – verta atlikti po papildomą tyrimą. Daugiau apie neinvazinių prenatalinių tyrimų galimybes sužinosite čia: https://www.placenta.lt/nipt-neinvaziniai-prenataliniai-tyrimai/

Monochorioninio nėštumo metu situacija yra sunkesnė, todėl tyrimų turėtų būti daugiau, tačiau jų dažnumas priklauso nuo konkrečios pacientės situacijos, pvz., jei vaisiaus svorio skirtumas yra mažesnis nei 10%, echoskopija turėtų būti atliekama kas dvi savaites, o jei skirtumas didesnis nei 10 proc – net kas savaitę.

4. Stropiai vykdykite ginekologo rekomendacijas

Nenuvertinkite jokių apsilankymų ar medicininių apžiūrų. Daugiavaisis nėštumas yra susijęs su didesne rizika susirgti tokiomis ligomis kaip anemija, gestacinis diabetas, nėštumo cholestazė, šlapimo takų infekcijos, nėštumo sukelta hipertenzija. Nėštumą prižiūrinčio gydytojo užduotis yra kuo anksčiau pastebėti visus nerimą keliančius simptomus ir ligą aptikti – štai kodėl jums reikės atlikti daugiau tyrimų. Jei kyla abejonių dėl vaisių sveikatos ar genetikos, rekomenduojame susisiekti su patyrusiais tyrimų centrais. Tai galite padaryti čia: ​​https://www.placenta.lt/

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje