Skip to content

Darbo paieškos ypatumai Lietuvoje

MI informacija

Lietuva – nedidelė Baltijos šalis, kasmet sulaukianti daug imigrantų iš Ukrainos ir kitų posovietinių šalių. Žmonės, gyvenantys ne Europos Sąjungos šalyse, susiduria su tam tikromis darbo ir formalaus įsidarbinimo problemomis. Tačiau vis tiek yra šansų užimti tinkamą poziciją. Darbas Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose yra įvairaus amžiaus ir įgūdžių lygio ukrainiečiams. Todėl verta išsamiau susipažinti su darbo šioje valstybėje ypatybėmis ir įdarbinimo detalėmis.

Kur ieškoti laisvų darbo vietų?

Norėdami ieškoti laisvų darbo vietų Lietuvos Respublikoje, galite naudotis specialiomis svetainėmis su darbo pasiūlymais. Kandidatai turi galimybę pateikti savo gyvenimo aprašymą, kad jį apsvarstytų potencialūs darbdaviai arba pretenduoti į tinkamą darbą.

Sezoninis darbas

Darbo paieška Lietuvoje gali būti vykdoma tiesiogiai, laisvų darbo vietų svetainėse pas Lietuvos darbdavius arba per tarpininkavimo paslaugas teikiančias agentūras. Tokios tarpininkavimo įmonės gali dirbti tiek pačioje Lietuvoje, tiek Ukrainoje. Prieš bendradarbiaudami su agentūra, patikrinkite jos teisėtumą ir perskaitykite buvusių pareiškėjų atsiliepimus, kad išvengtumėte sąveikos su sukčiais.

Įdarbinimo sezoniniam darbui procesas apima šiuos veiksmus:

  • prašymo dėl laisvos darbo vietos pateikimas įdarbinimo tarnybai mieste;
  • kreipimasis į šią tarnybą dėl leidimo dirbti;
  • darbo sutarties sudarymas;
  • prašymo nagrinėjimas per 7 dienas.

Bendradarbiavimas su įdarbinimo agentūromis

Jei esate Lietuvos Respublikos teritorijoje, turėtumėte kreiptis pagalbos į įdarbinimo agentūrą. Tokios firmos padės teisingai užpildyti anketą, prireikus pasiūlys atitinkamus mokymo kursus, patars dėl įsidarbinimo ir kt. Kai kurios iš šių paslaugų gali būti mokamos, dėl ko reikia pasidomėti iš anksto.

Jei būsite laikomas negausių profesijų atstovu, darbo paieškos Lietuvoje procesas bus lengvesnis. Todėl jums nereikės pateikti leidimo dirbti.

Įdarbinimo procedūra vykdoma sumokant šalies Vyriausybės nustatytą valstybės rinkliavą.

Be to, ieškant darbo per tarpines įmones, gali būti taikomi tam tikri komisiniai. Komisinių atskaitymų dydis kiekvienu atveju formuojamas individualiai.

Jeigu jums reikia darbo Lietuvoje, kreipkitės į patikimas agentūras. Paprastai tokiose svetainėse reguliariai skelbiamos naujos laisvos darbo vietos, tarp kurių galite pasirinkti sau tinkančią.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje