Skip to content

Kas yra žinoma apie hortenzijas?

MI informacija

Hortenzijų mūsų krašte yra įvairių rūšių – ir didžialapės, ir vijoklinės, ir šluotelinės, ir šviesiosios. Jei hortenzija ant koto, tada ji jau nebe krūmas, o medelis. Tai labai prašmatnus augalas. Bet pakalbėkime plačiau ir apie kitas mūsų krašte dažniausiai auginamas hortenzijas.

Kas yra žinoma apie šviesiąsias ir vijoklines hortenzijas?

Šviesiosios hortenzijos užauga net iki trijų metrų aukščio, o jų žiedynai būna arba pusrutulio, arba skydiniai. Jos gali žiemoti neuždengtos, nes jeigu ir nušaltų, tai labai greitai atsigaus, kadangi jų šaknų sistema labai tvirta. Vijoklinės hortenzijos mūsiškiame klimate irgi gali užaugti nuo dviejų iki trijų metrų aukščio. Jos žydi rožinės spalvos žiedais birželio-liepos mėnesiais, ypač yra reiklios šviesai. Užtat kuo puikiausiai žiemoja po sniego patalais.

Kokios hortenzijos yra sodininkų numylėtinės?

Dauguma sodininkų ypač žavisi didžialapėmis hortenzijomis. Jos užauga iki pusantro metro aukščio. Įprastai jos puošiasi rožinės spalvos žiedais, tačiau jų spalva priklauso ir nuo dirvožemio rūgštingumo. Jei jis rūgštus, tada šie krūmai žydi žydra spalva. Kita sodininkų numylėtinė yra šluotelinė hortenzija. Ji yra ne tik labai atspari, bet ir nuo kitų rūšių hortenzijų skiriasi savo žiedų forma. Jie yra ne skydiniai, kaip įprasta hortenzijoms, bet kūginiai. Nors jos ir būtų nukentėjusios per žiemą nuo stiprių šalčių, pavasarį labai lengvai atsigauna.

Kuo ypatingos hortenzijos, turinčios vieną stiebą?

Hortenzijos ant stiebo yra gana prašmatnus ir įspūdingai atrodantis augalas. Jis skirtas savo laiką taupantiems žmonėms, nes jo nešturmuoja ligos ir kenkėjai. Šiuos medelius galima sodinti eilėmis, grupelėmis ar pavieniui. Po jais galima sodinti žemesnius augalus, tarp jų ir žemaūges hortenzijas.

Hortenzijos, augančios ant vieno koto, pirmaisiais augimo metais būtinai turėtų būti rišamos prie tvirtai į žemę įkalto kuoliuko, nes jų žiedai yra itin stambūs ir sunkoki. Medeliui augant būtina nuo stiebo pašalinti visus naujus ūglius, kurie prasikala po augalo vainiku. Kad bet kurios veislės hortenzijos gerai augtų, pavasarį, kai kalasi lapai, jas reikia tręšti mineralinėmis trąšomis, o skleidžiantis žiedams patręšti antrą kartą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje