Skip to content

Kaip įveiksime egzaminų nerimą, ar klausysime širdies?

Profesijos pasirinkimas – laimės reikalas, kuriame visuminasi asmeninis talentas ir siekiai, palankios ir nepalankios aplinkybės. Dvasininkai, mokytojai, stebėdami jaunų žmonių likimus, vis tvirčiau kalba apie poreikį įsiklausyti į save, savyje rasti pagrindinį atsakymą – ko noriu, kad būčiau ateityje laimingas žmogus.

Metų pradžioje iš visos Lietuvos kampelių į Kaune, Žalgirio arenoje vykusią Aukštųjų mokyklų mugę, rinkosi abiturientai, tėveliai, pedagogai. Gerą pusdienį trukusiame renginyje buvo daug šurmulio, diskusijų ir klausimų dėl studijų galimybių bei sąlygų. Prie stendų būriavosi minios žingeidaus jaunimo, todėl ne visiems sekėsi išgirsti atsakymus apie rūpimas temas.

Mugėje viešėjo visas būrys Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos abiturientų. Jaunimas, išgyvendamas artėjančių baigiamųjų egzaminų nerimą, kuria planus ateičiai. Paklausti apie gautą informaciją ir renginio įspūdžius, jaunuoliai dalinasi pastebėjimais apie būsimos profesijos subtilybes, naujai rastas studijų mugėje, ir džiaugiasi visomis papildomai pažintomis naujovėmis.

Kalbamės su 4 b klasės gimnazistu Aurimu KVIKLIU.

Kaip jautiesi pats ir tavo bedraamžiai, nemaldomai artėjant abitūros egzaminams?

Mokomės, bet dauguma tikrai jaudinamės, kažkas jaučia didelę baimę, nerimą. Blogiausia, kad mokantis yra „persispaudimo“ galimybė. Realiausia įtampa – dėl būsimo matematikos egzamino, nors kai kurie mokytojai mėgina mus raminti dėl būsimų užduočių sunkumo…

Vykusioje studijų mugėje visi dalyvavusieji kažkiek papildėme turimų žinių bagažą apie svajonių profesijas. Mano siekis lieka tas pats, kaip ir prieš daug metų – aviacija. Mugėje galutinai supratau, kad išsilavinimas ir profesijos įgijimas labai brangus, nes nemokamam mokslui šioje srityje reikia super gebėjimų. Bet kitų galimybių, atsarginių variantų (kitokios profesijos) nesvarstau nei aš, nei mano klasiokai savo pasirinkimuose. Viltingai tikime sėkme. Nepatyrėme jokio streso dėl naujos informacijos detalių, nes apie ateities kūrimo sąlygas senokai domimės ir gilinamės į jas.

O kaip seksis Tau ir bendraamžiams klausytis savo širdies profesijos pasirinkime? Ar tai – realu dabartinėje tikrovėje?

Į gyvenimą mes išeiname su kitokiomis visuomeninėmis vertybėmis, nei mūsų tėvai ar seneliai. Suprantama, amžinosios vertybės nekinta, bet socialinė tikrovė diktuoja naujo laiko sąlygas. Jaunam žmogui nelengva rasti save didelėje informacijos griūtyje, reiškinių patrauklume. Visgi, atsakydamas į Jūsų klausimą, lieku nuoširdus ir tikras – manau, įmanoma ir šiais laikais klausyti širdies vedimo. Nelengva, bet įmanoma. Kalbėdamas apie asmeninį profesijos pasirinkimą, manau, kad visais įmanomais studijų būdais sieksiu aviatoriaus profesijos. Kitur savęs nematau, ir taip jau nuo kokių dešimties metų sklandymo sporte, esu žinomos Lietuvoje B. Oškinio aviacijos mokyklos absolventas, domiuosi viskuo aviacijos srityje“, – pasakoja abiturientas Aurimas, kuriam, kaip ir visiems jo bendraamžiams, linkime įveikti visas egzaminų baimes, nerimą, siekti svajonių išsipildymo.

Po apsilankymo studijų mugėje, vykusioje Kaune, Žalgirio arenoje, abiturientai turi vieną apgailestavimą – labai trumpas renginio laikas, mugė galėtų vykti bent kelias paras, per mažai laiko skirta ramiai stendų apžvalgai, pokalbiams su aukštųjų mokyklų atstovais. 

Ačiū už dialogą.

Nuotraukos iš asmeninio A. Kviklio albumo ir soc. tinklų. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje