Skip to content

Ar dantų implantai iš tikrųjų apsaugo nuo dantenų ligų?

MI informacija

Dantų implantai padeda atkurti prarastus dantis. Tačiau kyla klausimas, ar įsidėjus implantus, galima susirgti dantenų liga? Šiame straipsnyje, Šv. Kristoforo odontologijos klinikos specialistai atsakys į klausimą, ar yra ryšys, tarp dantų implantų ir dantenų ligų. 

Kas yra dantenų liga?

Kitaip dar vadinama gingivitu ar periodontitu, yra uždegiminė liga, pažeidžianti keitąsias ir minkštąsias danties struktūras. Dantenų liga atsiranda tada, kai nevalomos apnašos virsta į bakterijas, ir vėliau prilimpa ir formuojasi aplink dantenas. 

Dantenų liga yra pagrindinė priežastis, dėl kurios netenkama dantų. 

Simptomai

  • Paraudusios, kraujuojančios dantenos
  • Dantenų jautrumas
  • Pūliai tarp dantų
  • Skausmas, jaučiamas kramtant maistą
  • Prastas burnos kvapas

Gingivitas paprastai pasireiškia anksčiau, nei periodontitas. Tačiau, ne visi gingivitai sukelia periodontitą. Jeigu pajutę simptomus nedelsite, užkirsite gingivitui kelią ir jis neplis. 

Be abejo, tam tikrais atvejais, dantenų ligos gali nesukelti jokių simptomų. Todėl labai svarbu reguliariai lankytis pas odontologą, kuris patikrinęs jūsų burnos ertmę galės pasakyti, apie galimas problemas. 

Kas yra dantų implantas?

Tai nedidelis varžtelis, pakeičiantis trūkstamo danties šaknį. Implantui sugijus, ant jo yra prisukamas dirbtinis dantis, vadinamas vainikėliu. 

Privalumai

  • Atrodo, kaip natūralūs dantys
  • Dantų implantai yra gaminami taip, kad atitiktų jūsų natūralių dantų išvaizdą ir spalvą.
  • Gali tarnauti visą gyvenimą
  • Tinkamai prižiūrimi dantų implantai gali laikyti visą gyvenimą. Apskritai, dantų implantai yra puiki dantų atkūrimo priemonė, į kurią verta investuoti. Palyginimui, pavyzdžiui, dantų protezai gali laikyti tik 5–10 metų, o vėliau juos reikia keisti. Dantų implantai yra dedami vieną kartą ir gali tarnauti visą gyvenimą.
  • Apsaugo nuo kaulų nykimo

Kai nėra danties, žandikaulio kaulas, esantis tuščioje ertmėje pradeda nykti, dėl stimuliacijos trūkumo. Dantų implantai, yra vienintelis dantų atstatymo būdas, kuris užkerta kelia žandikaulio kaulų nykimui. 

Užtikrina gretimų dantų stabilumą

Esant tarpui, iš abiejų pusių esantys dantys praranda stabilumą. Jie pradeda slinktis į šonus ir atrodo kreivai, o tai gali paveikti sąkandį. Dantų implantas sutvirtina dantis ir neleidžia jiems išsikreipti.

Atkuria kramtymo funkcijas

Kadangi implantai yra tvirtinami žandikaulyje, jie atkuria jūsų tikrus dantis ir jų atliekamas funkcijas. Su dantų implantais galite vėl džiaugtis savo mėgstamiausiu maistu. 

Padeda aiškiai kalbėti

Pacientai, kurie turi išimamus dantų protezus, gali jausti diskomfortą kalbėdami. Protezai nėra pritvirtinti, todėl gali pasislinkti, kai burna juda. O implantai yra įsriegiami į žandikaulio kaulą, todėl netrukdo aiškiai tarti žodžius.

Ar dantenų ligos išnyksta pašalinus dantį?

Jeigu dantų netekimas yra neišvengiamas, geriausia jį pašalinti kuo greičiau. Tačiau netekus danties, liga neišnyksta. Negydoma, dantenų liga gali plisti toliau ir pereiti ant kitų dantų. O atsiradus tarpui, šalia esantys dantys silpnėja, gali lengviau pritraukti apnašas ir blogąsias bakterijas. 

Todėl, labai svarbu apsvarstyti dantų atkūrimo galimybę implantais, kurie užpildo tuščią tarpą tarp dantų ir apsaugo nuo galimų infekcijų. 

Ar galima įsriegti implantą, sergant dantenų ligomis?

Norint įsidėti dantų implantą, reikia turėti stiprius ir sveikus dantis. Kadangi, dantenų ligos pažeidžia ir susilpnina juos, odontologas gali nesutikti jums atlikti dantų implantacijos.

Tačiau yra gera žinia. Tokiu atveju, jums gali pasiūlyti atlikti žandikaulio kaulo priauginimą. Tai chirurginė procedūra, kurios metu, persodinant kaulinį audinį, atkuriami trūkstami žandikaulio kaulai. Kai priaugintas kaulas susilies su natūraliais danties kaulais, bus galima sėkmingai atlikti dantų implantaciją.

Ar turint dantų implantus galima susirgti dantenų ligomis? 

Įsriegti dantų implantai negarantuoja, kad nesusirgsite dantenų ligomis. Jeigu tinkamai nesirūpinsite savo implantais, ant jo pradės kauptis bakterijos, ir gali išsivystyti periimplantitas. Tai uždegiminė liga, sukelianti infekciją minkštuosiuose audiniuose, aplink implantą. 

Simptomai

  • Implanto atsipalaidavimas
  • Blogas burnos kvapas
  • Burnos ertmės skausmas
  • Paraudusios dantenos, prie implanto

Kaip to išvengti?

Dantų implantai atitinka jūsų natūralius dantis, todėl jiems nereikia jokios išskirtinės priežiūros. Valykite dantis bent du kartus per dieną, po 2 minutes, su šepetėliu ir dantų siūlu. Jeigu turite galimybę, įsigykite elektrinį dantų šepetėlį, nes jis gali nuvalyti daugiau apnašų.

Taip pat, reguliariai lankykitės pas odontologą. Tai ypatingai svarbu, kai įsidedate implantus. Odontologas turi stebėti gijimo procesą, ir tik jis gali numatyti galimas problemas. 

Įsidėje implantus, atsisakykite žalingų įpročių. Tai yra vienas iš periimplantito ligos rizikos veiksnių. Rūkymas arba besaikis alkoholio vartojimas gali sulėtinti gijimo procesą, arba net paskatinti implanto atsipalaidavimą.

Taigi, akivaizdu, kad jeigu tinkamai prižiūrėsite savo dantų implantus, galėsite išvengti dantenų ligų. Jeigu ieškote tinkamo būdo atkurti savo dantis, siūlome rinktis dantų implantaciją, ir galėsite džiaugtis gražia šypsena visą gyvenimą. Kviečiame atvykti į mūsų kliniką ir su odontologu aptarti savo galimybes. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje