Skip to content

Link Vasario šešioliktosios – per etnografinius regionus su „Čiulbute“

Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos informacija

Prieš atostogas Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje vyko Lietuvių kalbos renginiai, skirti Aukštaitijos metams. Pirmiausia į bendrą pamoką „Lietuvos etnografiniai regionai – ar pažįsti juos visus?“ rinkosi Ig-IVg klasių mokiniai. Pasiruošti jiems padėjo mokytojos Skaidrė Pauliukėnienė ir Nijolė Keraitienė. Šią pamoką vedė IIIg klasės mokiniai Ligitas Artomovičius ir Danielė Cvek. Kiekviena klasė pasakojo apie pasirinkto regiono tautinius drabužius, tradicinius valgius, išskirtinius papročius, tarmės ypatumus. Dzūkų ir suvalkiečių tarmių teko klausytis iš įrašų. Lengviausia mums gyvai išgirsti ir suprasti savojo krašto tarmę, kurią nuolat populiarina daugybės konkursų prizininkas abiturientas Algirdas Pauliukėnas. Ir šįsyk jo pasakojimas sukėlė daug juoko. Bet labai smagu, kad turėjome progą gyvai išgirsti ir žemaičių tarmę: pasaką mums pasekė tikrų tikriausia žemaitė – istorijos mokytoja Danguolė Mikulėnienė. 

O tada estafetę perėmė šaunios Ignalinos krašto etnografinio ansamblio „Čiulbutė“ moterys: ansamblio vadovė, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko etnologė Sigutė Mudinienė su savo kolege Giedre Šukyte, muzikos mokytoja Lionė Gruodienė ir buvusi mūsų mokinė, ilgametė policijos darbuotoja Jūratė Pernavienė. Pirmiausia jos padainavo kiekvieno regiono dainų, o paskui surengė puikią sutartinių, kurios įtrauktos į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą, edukaciją. Smagu buvo visiems kartu padainuoti: juk sutartinėje būtinas ypatingas sutarimas, bendro ritmo pajautimas. Dar smagiau buvo išgirsti iš mūsų krašto dainų karalienės Kristinos Skrebutėnienės užrašytą sutartinę. Mokiniams parodyti ir senoviniai unikalūs muzikos instrumentai, priminta, kad mūsų krašte itin populiarus buvo muzikavimas cimbolais. Pamokoje iš tiesų gražiai atsiskleidė Aukštaitijos, mininčios savo vardo 700-ąsias metines, dvasinė ir materialioji kultūra.

Kelionę su „Čiulbute“ pratęsė ir jaunesnieji 

Į tokią pat pamoką susirinko ir 5–8 klasių mokiniai. Pasiruošti jiems padėjo mokytojos Nijolė Berdikšlienė, Nijolė Keraitienė, kiekvieno regiono dainų parengė mokytoja Valentina Sinkevič su mergaičių ansambliu. 

Kelionė pradėta nuo Žemaitijos. Ją pristatė šeštokai, o žemaičių tarmės grožį šįkart puikiai atskleidė trečiokė Aistė Mikulėnaitė. Aštuntokai pasakojo apie Suvalkiją ir priminė šio krašto iškilias asmenybes: Vincą Kudirką ir Joną Basanavičių, be kurių neįsivaizduojame nepriklausomos Lietuvos. Penktokai išsamiai pristatė Dzūkiją ir jos unikalius papročius. Septintokai atskleidė Aukštaitijos savitumą, priartėdami prie savojo krašto papročių. Dominika Bezrodnaja pademonstravo aukštaitiškus tautinius drabužius, kuriuos prieš penketą metų padėjo įsigyti V. Landsbergio fondas. Linksmą pasaką mūsų krašto tarme pasekė nuolatinė tarminių konkursų dalyvė ir prizininkė Jurgita Pauliukėnaitė. Kiekvieno regiono pristatymą lydėjo atitinkama mergaičių su mokytoja Valentina Sinkevič atliekama liaudies daina, o Aukštaitiją jos pagerbė sutartine. 

Kai mokiniai nutarė, kad visi etnografiniai regionai ir panašūs, ir skirtingi, ansamblio „Čiulbutė“ moterys vėl pavėdėjo visus link Aukštaitijos. Pirmiausia jos priminė tautinių drabužių dėvėjimo ypatumus, paaiškino, kad merginų kasos turi būti supintos, parodė, kaip uždedamas nuometas, papasakojo apie tautinių juostų įvairovę. Tada moterys pačios dainavo, paskui visi pabandė kartu padainuoti sutartinę. Be to, mokiniai buvo supažindinti su dar vienu įdomiu dalyku: parodytas filmukas apie unikalų žvejybos būdą: stintelių traukimą Palūšėje tinklais, sukamais bobomis. Prieš porą metų ši nykstanti tradicija buvo įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Daugelis mokinių pirmą kartą išgirdo apie tokią žvejybą ir susidomėję žiūrėjo, kas gi tos filme minimos ir rodomos bobos.

Gimnazija širdingai dėkoja ansamblio „Čiulbutė“ moterims už šiltas ir jaukias edukacijas, už gražų mūsų įvairiatautės bendruomenės pavėdėjimą link etninės kultūros gelmių, už autentiškumą ir nuoširdumą. 

Ir pradinukai keliavo po Lietuvą 

Istorijos mokytoja Danguolė Mikulėnienė surengė pradinių klasių mokiniams puikią kelionę po Nepriklausomybės akto signatarų gimtines. Kelionėje patirta įvairiausių nuotykių, atlikta gausybė įdomių užduočių. Keliauti pradėta nuo Pavilosta miesto Latvijoje, kur gimė jauniausias signataras Kazimieras Bizauskas, aplankyta ir Žemaitija, ir Suvalkija, iš kurios kilę net šeši signatarai, ir Aukštaitija. Keliautojus lydėjo ir dainos, kad linksmiau būtų važiuoti, ir dėlionės, ir spėlionės. Smagi netradicinė pamoka paliko kuo geriausius įspūdžius ir mokiniams, ir mokytojams. Dabar belieka namuose Vasario 16-tąją smagiai atšvęsti, pailsėti ir sveikiems į mokyklą sugrįžti!

Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje