Skip to content

Milžiniškas saulės parkas Dūkšte: vasarą projektavimas, o statybos – kitąmet 

Kostas BAUBINAS

Informuojame, kad Didžiosios Britanijos atsinaujinančios energetikos bendrovė „Aura Power“ dar šį pavasarį tikisi gauti plėtros leidimą vienam didžiausių saulės jėgainių parkui Europoje Dūkšto seniūnijos teritorijoje. Tuomet vasarą jau vyktų 375 MW galios saulės parko projektavimo darbai, o statybos prasidėtų 2024 m.

„Aura Power“ plėtros vadovas Aistis Radavičius Dūkšte vykusios Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šventės metu susitiko su regiono gyventojų bendruomene ir savivaldos atstovais. Jo teigimu, nuo praėjusios vasaros praktiškai visi Lietuvos investuotojai į komercinius saulės parkus susidūrė su teisinėmis ir reguliavimo kliūtimis, tačiau paskutinių savaičių centrinės valdžios ir energetikos tarnybų sprendimai galiausiai didžiąją dalį jų pašalino.

„Žinios apie tam tikrą pauzę valdžioje buvo pasiekusios ir gyventojus, pradėjome girdėti kalbas, kad vystytojai neva nieko nebedarys. Galbūt centrinė valdžia nesitikėjo tokio didelio investuotojų antplūdžio ir jai išties reikėjo laiko priimti tam tikrus teisės aktų pakeitimus, atlikti studijas, patikrinti projektus ir surengti diskusijas. Laimei, šį mėnesį buvo galiausiai patvirtinti dokumentai, atveriantys galimybę vystytojams žengti naujus žingsnius. Mūsų Dūkšto projektui tai reiškia, kad galime judėti pirmyn – per mėnesį turėtume gauti plėtros leidimą, o po jo seks projektavimas ir realios statybos“, – kalbėjo A. Radavičius.

Didžiąją dalį minėtos pauzės lėmė rinkai netikėtas centrinės valdžios sprendimas įstatymu apriboti šalyje vystomų komercinių saulės parkų bendrą galią iki 2 GW – tokio ribojimo nėra nė vienoje ES šalyje. Galiausiai buvo rastas kompromisas – riboti ne įrengtąją galią, o elektros gamybą, jei sistemoje susidarytų energijos perteklius. Tokia praktika yra įprasta Vakarų šalyse ir vystytojai jai neprieštarauja, tačiau iš tarnybų tikisi daugiau konkretumo dėl gamybos ribojimo sąlygų.

Į 600 ha teritorijoje vystomą saulės parką numatoma investuoti apie 300 mln. Eur, jo užbaigimas planuojamas 2025 m. Saulės parką bendrovė planuoja prijungti prie 330 kV perdavimo linijos. Saulės parko generuojamos elektros pakaktų patenkinti beveik 200 tūkst. Lietuvos namų ūkių poreikius.

Nuo redakcijos

Rajono meras vis giriasi, kad šis projektas – esą jo darbas. Iš tiesų mero nuopelnas tik tas, kad jis šios teritorijos meras. Saulės parkas gerai, madingas žingsnis į ateitį, tik rajone jis darbo vietų nesukurs, elektra neatpigs. Kažkiek nubyrės į rajono biudžetą, bet ne tiek daug, kaip norima pateikti.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje