Skip to content

Bundantis paukščių gripas Europoje kelia nerimą ir Lietuvoje

VMVT Utenos departamento inf.

2021–2022 m. kilusi didelio patogeniškumo paukščių gripo (DPPG) epidemija yra didžiausia iki šiol stebėta Europoje. Iš viso užfiksuoti 3573 laukinių paukščių, 187 nelaisvėje laikomų laukinių paukščių ir 2467 naminių paukščių protrūkiai. Paveiktuose ūkiuose buvo sunaikinta 47,7 mln. naminių paukščių. DPPG viruso paplitimas precedento neturinčiu geografiniu mastu siekė nuo Svalbardo salų iki Pietų Portugalijos ir paveikė jau 37 Europos šalis. 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad 2023 m. Europos šiaurinėje dalyje ir kaimyninėje Lenkijoje fiksuojama daugiau labai patogeniško paukščių gripo (LPPG) atvejų. Vien per tris dienas vasarį nustatyti 6 LPPG protrūkiai stambiuose paukščių ūkiuose, kuriuose buvo laikoma daugiau nei 77 tūkst. kalakutų ir protrūkis ūkyje, kur nugaišinta 8140 ančių. Viso šiais metais kaimyninėje šalyje jau nustatyti 26 ligos protrūkiai laukiniuose paukščiuose ir 52 naminių paukščių ūkiuose, kuriuose sunaikinta beveik 900 tūkst. paukščių. Daugiau nei pusė naminių paukščių protrūkių nustatyta Wielkopolskie vaivadijoje. 

Lietuvoje šiais metais dar nenustatytas nei vienas LPPG atvejis, kai tuo pat metu pernai buvo nustatyta du ligos atvejai laukinėse gulbėse. 

Atsižvelgiant į ligos plitimo grėsmę dėl paukščių migracijos, paukščių laikytojams VMVT Utenos departamentas nurodo laikytis biologinio saugumo ir priežiūros priemonių: apriboti naminių ir laukinių paukščių kontaktą, saugoti pašarą nuo laukinių paukščių, einant į paukštidę dėvėti švarius darbo drabužius, avėti švarią avalynę, rekomenduojama dėl paukščių sukeliamų dulkių dėvėti kvėpavimo takus apsaugančias priemones, plauti ir dezinfekuoti rankas. 

VMVT Utenos departamentas pažymi, kad visi, kas siekia gauti iš valstybės paramą (pvz. deklaruoja žemės plotus išmokoms gauti) privalo paukščius deklaruoti ne rečiau kaip 2 kartus per metus (sausio ir liepos mėn.) ir prieš teikdami paraiškas gauti valstybės paramą. Be to, nustačius užkrečiamąją ligą ūkyje, tik deklaravusiems paukščius yra kompensuojami patirti nuostoliai. Paukščių laikytojų prievolės dėl biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo yra išdėstytos ir VMVT direktoriaus 2014 m. lapkričio 21 d. įsakyme Nr. B1-1007 „Dėl labai patogeniško paukščių gripo patekimo rizikos mažinimo ir apsaugos priemonių taikymo naminių paukščių laikymo vietose“. 

Esant nepalankiai epizootinei situacijai VMVT Utenos departamentas nurodo, kad per pavasarinę laukinių paukščių migraciją (kovo – balandžio mėnesiais) naminiai paukščiai turi būti laikomi uždaryti. Išleisti juos į lauką galima tuo atveju, jei lauko teritorija yra aptverta ir uždengta, o jie lesinami ir girdomi tik patalpose. Teritorijos tvora ir stogas gali būti ir iš tinklo, svarbu, kad pas Jūsų paukščius negalėtų patekti laukiniai paukščiai. Draudžiama vištinius paukščius laikyti kartu su vandens paukščiais (antimis ir žąsimis). Naminius paukščius draudžiama girdyti vandeniu iš atvirų vandens telkinių, nes paukščių gripo virusas, esant aplinkos temperatūrai nuo minus 3 iki plius 6 laipsnių, vandens telkinyje išsilaiko mažiausiai vieną mėnesį, o tai kelia didelį pavojų užsikrėsti paukščių gripu ir kitomis infekcinėmis ligomis. Būtina kiekvieną dieną stebėti savo paukščius, jų elgseną. 

VMVT Utenos departamentas primena, kad paukščius reikėtų pirkti tik iš patikimų prekiautojų – gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Prekiauti galima tik tose miestų, miestelių, kaimų turgavietėse ar kitose vietose, kurios yra suderintos su savivaldybėmis ar seniūnijomis. Pasitikrinti, ar naminių paukščių auginimo ūkis yra registruotas, galima VMVT internetiniame puslapyje https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, kodai – 74 ir 75. 

Gyvais paukščiais prekiaujantis registruotas pardavėjas turi turėti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančius dokumentus bei užtikrinti tinkamas jų transportavimo ir laikymo sąlygas, vesti paukščių apskaitą ir, pirkėjui paprašius, pateikti dokumentus apie paukščių kilmę, sveikatos būklę ir veislę. Perkant nors ir vieną viščiuką, prekiautojas privalo pirkėjui išduoti dokumentą – važtaraštį, kuriame būtų visa reikalinga informacija. Tokio dokumento svarbu reikalauti dar ir todėl, kad šios informacijos reikia norint ištirti skundą dėl įsigytų netinkamų paukščių. 

Kad paukščių gripas neplistų toliau, labai daug lems žmonių sąmoningumas. Svarbu suprasti, kad užkrečiamosios ligos valstybių sienų nepaiso, o tokioje situacijoje noras sutaupyti ir pigiau įsigyti paukštį gali kainuoti į savo ūkį parsineštą greitai plintančią ligą bei sukelti didelių nuostolių kitiems. 

Pastebėjus sergantį ar nugaišusį laukinį vandens paukštį, taip pat ir pastebėjus neįprastai padidėjusį naminių paukščių gaišimą, kuo skubiau pranešti artimiausiam VMVT teritoriniam skyriui arba VMVT Utenos departamentui, tel. (8 389) 55985, arba trumpuoju numeriu 1879, el. paštu: utena@vmvt.lt, ar informuoti privačius veterinarijos gydytojus. Veterinarijos inspektoriai atvyks į ūkį, patys paims gaišeną ar kitus reikalingus mėginius užkrečiamųjų ligų tyrimams. 

Virusas yra mažytis ir plika akimi nematomas, bet sugeba atimti gyvybę. Niekada negali žinoti kada jis pateks į Jūsų ūkį, todėl kiekvienas paukščių laikytojas privalo laikytis biologinio saugumo reikalavimų, kad apsaugotų savo turtą – paukščius.

„Balticovo“ nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje