Skip to content

Pareiga balsuoti arba pilietiškumo pamoka

Rinkimai baigėsi, aprimo aistros, gyvenimas tęsiasi. Kažkas netikėtai taps „nedraugais“, o kažkas jau dabar pajuto naujų „draugų“ antplūdį, staiga panorusių atkurti kontaktus. Toks tas gyvenimas mūsų sergančioje visuomenėje. Tikėkime, kad mes po tuputį pasveiksime ir sugebėsime išlaikyti savigarbą ir jausti atsakomybę už savo žodžius ir veiksmus, kad ir kokie vėjai pūstų. 

Sektinas pavyzdys

92-ejus metus skaičiuojanti Birutė Raginytė-Žemaitienė, Nacionalinio susivienijimo narė, Lietuvai pagražinti draugijos narė, nėra praleidusi nei vienų rinkimų. Nuo vaikystės senelių ir tėvų ugdyta patriotine dvasia, ji visada jaučia pareigą balsuoti. Kas pažįsta šią nenuilstančią Daugėliškio krašto šviesuolę, žino, kad tai – ne tušti žodžiai. Ir šį kartą į abejus rinkimų turus ji atvyko savarankiškai traukiniu iš Vilniaus į Ignaliną, nepaisant galimybės balsuoti išankstiniuose rinkimuose ir sostinėje. „Man skambino seniūnas, klausė, kur ir kaip balsuosiu. Aš jį nuraminau ir pasakiau nepergyventi, nes aš tikrai atvažiuosiu“, – pasakoja senolė. 

Birutė žiemomis gyvena pas dukrą Vilniuje, o kiekvieną pavasarį sugrįžta į gimtąjį Gerveliškės kaimą, kuriame sodina bulves, prižiūri bites, augina medetkas. „Aš gi turiu ekologinį ūkį, privalau deklaruoti bites ir priduoti pagal sutartį vaistažoles“, – sako optimizmu trykštanti buvusi pedagogė. 

Birutės planai ne tik kelti žemės ūkį, ji jau numačiusi datą ir visus kviečia birželio 16 d. į tradicines Jonines prie Antakmenės akmens, kurias pati organizuoja jau daug metų.

Dedame tašką

Visą rinkimų laikotarpį MI kolektyvas ir bendradarbiai sulaukė ir dar vis sulaukia begalės skambučių ir žinučių apie vykusius košmariškus ir protu nesuvokiamus dalykus, vykusius mūsų rajone rinkimų dienomis. Mes žinome apie vieną politikuojantį ponaitį iš Ignalinos, kuris visą rinkimų dieną praleido Didžiasalyje ir viename iš butų į kairę ir į dešinę dalino alkoholį ir pinigus (pagal pageidavimus), kad žmonės balsuotų už jo siūlomą kandidatą į merus. Mes žinome apie kultūros puoselėtoją, kuri Mažėnų apylinkėse už sutikimą balsuoti už jos siūlomą kandidatą dalino kontrabandinę (baltarusišką) degtinę. Mes žinome apie dailų asfalto spalvos autobusėlį, kurį vairavęs politikas Kazokinės apylinkėse rinko žmones ir už 5–6 Eur (kaip kas sutiko) taip pat vežiojo balsuoti už jo siūlomą kandidatą. Žinome ir apie kai kurių seniūnų dosnumą ir indėlį į žmonių pilietiškumo pamokas, apie intrigas ir bauginimus ūkininkų bendruomenėje. Mes žinome daug, turime ir foto daug, kai kurios iš jų net šiurpios, tačiau paliekame visa tai… Kviečiame ir jus, mieli Ignalinos karšto žmonės, padėti tašką šioje istorijoje, nebegvildenti nesąžiningų politikų veiksmų per rinkimus temos, nebekelti į dienos šviesą to purvo ir nebeeikvoti savo energijos beprasmybėms. 

Daugėliškio bendruomenės nuotr.

4 komantarai (-ų)

  1. Tik niekur turimų nuotraukų nepublikuokit ir niekam nerodykit. Tikriausiai prieš fotografuojant ar filmuojant neatsiklausėt ar galite nufotkinti balsų papirkinėjimo faktą. Tai bus kaip stebėtojui Šiūlėnuose – už filmuką gi savivaldybinė komisija išmetė jį iš stebėtojų. O iš kur jus išmes…? Na gal numes į gyvenimo užribį. Būkite atsargūs…

  2. Meškos paslaugą merui padarė per didelis seniūnų ir socdarbuotojų įkyrumas. Lindo pas žmones po kelis kartus su lapeliais kaip reikia balsuoti, moterėlės mums aiškino, kad pinigėlius už malkas gaunam tik todėl, kad turim tokį dosnų ir gerą merą… Ne visiems patiko toks bukas kvailinimas. Žinoma buvo it tokių, kurie šventai tuo patikėj.

  3. nesusiprotėjo dabar jau buvęs rinkimų laimėjimo patirties pas kaimynus pasisemti – Švenčionių rajone sistema (kaip rinkimus laimėti) atidirbta ir ištobulinta per dešimtmečius. Na ir kas, kad kriminalinė, ar pusiau kriminalinė, užtat – labai efektyvi.

  4. Ir aš medetkas auginu. Dar gal sulauksiu, kad ir kanapes leistų. Man kad ir savom reikmėm, aš nepardavinėč.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje