Skip to content

Atėjo laikas apsikuopti

Įprasta balandį vadinti švaros mėnesiu. Gal ir gerai, kad yra toks mėnuo-priminimas, kad reikia atsidėti ir apsikuopti. Kol orai vėjuoti, lietingi ir vėsūs, apsikuopkime namus, garažus, rūsius, dar gerai būtų gerai išsivalyti elektroninius paštus, kompiuterius, telefonus, peržiūrėti senas nuotraukas, kurių pripliaukšime po 25 kadrus to paties vaizdo, ir nepamiršti „prašluoti“ vadinamuosius draugus ir įrašus iš socialinių tinklų. Kam? Visa, kas užsistovi nenaudojama, lyg energetinis liūnas tempia žemyn. Žmonės skuba gerti vitaminus, kad gautų energijos, o aš siūlau pirmiausia pašalinti viską – net ir netikusius santykius ar neužbaigtus mezginius – kas jūsų energiją eikvoja. O kai visa tai padarysite, su jėgų antplūdžiu išeikite į gatves ir miškus, susiburkite į talkas ir apsikuopkite savo aplinką. 

Kodėl kviečiu visus, nors labiausiai sukrėtė vaizdai Kazokinėje? Todėl, kad kur besustotum pasivaikščioti, visur matai šiukšlių. Kartais galvoju: visi tokie geri, gražūs, protingi ir išmintingi, bet kas gi tada visas pakeles, paežeres ir pamiškes užmėto šiukšlėmis? Net nenumanau. Nors, kai kurių gyventojų teigimu, atvažiuoja tokie vargšai su išvaizdžiais automobiliais ir išverčia maišus atliekų. Matyt, kuro neturi nuvažiuoti iki atliekų aikštelių. 

Grįžkime prie Kazokinės, o tiksliau – prie kaimo gale esančio sudegusio dvaro pamatų, nes būtent toje vietoje kažkas įveisė sąvartyną. Seniūnija pradėjo, o paskui ir vietos gyventojai ten ilgą laiką vežė organines atliekas. Nežinau, ar tai tinkamiausia vieta natūralioms atliekoms, bet organika per laiką virsta trąša ir tai geriau, nei skutama žolė iki pat žemės. Tačiau atsirado gudročių, kurie čia tempia ne tik organiką. 

Vasario mėnesį Kazokinės gyventojai drauge su Ignalinos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininku Viktoru Ksenzovu ieškojo, kas išmėtė su visais maišais atvežtas triušių skerdimo atliekas. Paskui kažkas atvežė užsilikusią kalėdinę eglutę su žaisliukų likučiais ir ta pačia proga dar šiukšlių maišą išmetė. Ir taip be pabaigos. O štai dabar, nutirpus sniegui, pasimatė visas sukauptas grožis: nuo sauskelnių, puodų, padangų iki automobilio kuro bako. 

Kol kas Kazokinės gyventojai nusprendė stebėti svetimus automobilius, stoviniuojančius kaimo gale (na, būna kad vestuvininkai dažnai užsuka įsiamžinti fotografijose šalia griūvančių arklidžių), o balandžio mėnesį kvies visus į talką (data bus paskelbta atskirai) sutvarkyti tą šiukšlyną ir įrengti stebėjimo kamerą, nes jau išsiaiškinta, kad tokios techninės galimybės yra. 

Gal ir kitiems rajono gyventojams būtų smagu apsidairyti aplinkui, apsikuopti ir su geresne nuotaika žengti į vasarą, į naują pradžią. 

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje