Skip to content

Dešimt metų kartu nuo knygos prie knygos

„Gera ta knyga, kurią atverti iš anksto mėgaudamasis ir užverti praturtėjęs“

Galimybė bendrauti – didelis turtas. Žmonės keičiasi mintimis, nuomonėmis ar tiesiog džiaugiasi esą išgirsti ir išgirdę kitus. Dar įdomiau, kai žmones jungia konkretūs pomėgiai ar tikslai. Ignalinos viešosios bibliotekos Dūkšto filialo skaitytojai prieš dešimt metų susibūrė į skaitytojų klubą, kad galėtų ne tik drauge leisti laiką, bet ir mėgautis knygų teikiamais džiaugsmais: semtis žinių, kaupti išminties perlus ir, žinoma, svajoti. 

Trečiadienio popietę Dūkšto bibliotekos bibliotekininkės Elvyra Mačiulienė ir Nijolė Mažeikienė sukvietė skaitytojus pokalbio prie arbatos. Iš pradžių E. Mačiulienė priminė klubo istoriją.

„Skaitytojų klubas „Atgaiva“ įsteigtas prieš dešimtmetį. Protokoluota 19 klubo susitikimų. Kaip rašoma 2013 m. kovo 22 d. susitikimo protokole, dalyvavo 7 žmonės: Danguolė Damaškienė, Aldona Kavaliauskaitė, Genė Misiūnienė, Ona Paukštienė, Teresa Svirkovičienė. Susirinkimo pirmininkė E. Mačiulienė ir susirinkimo sekretorė N. Mažalskienė. Darbotvarkėje pirmuoju punktu įrašytas Skaitytojų klubo steigimo klausimas. Susirinkimo pirmininkės pasiūlymui įkurti Skaitytojų klubą, buvo pritarta vienbalsiai. Skaitytojams pasiūlyta turiningai praleisti laiką bibliotekoje, aptarti perskaitytas knygas, apsidalint i įspūdžiais iš kultūrinių renginių. D. Damaškienė pasiūlė pavadinti klubą „Atgaiva“, nes, jos manymu, skaityti ir dalintis mintimis , cituoti bei diskutuoti šiais technologijų laikais tikra atgaiva širdžiai“, – sakė bibliotekininkė. 

Tokia buvo pradžia, skaitytojų klubas tęsė veiklą. Šiek tiek vėliau prie jo prisijungė Vanda Alėjūnienė, Valia Saikauskienė ir Galina Orlova. 

„Klubas renkasi 4–5 kartus per metus. Diskusijų temos labai įvairios: „knyga prašo Jūsų dėmesio“, „Moterų likimai literatūroje“, „Nauja, tai visa tai, kas pamiršta sena“, „Literatūrinė kavinė“ ir kt. Klube aptartos 35 įvairaus turinio knygos, dalintasi ištraukomis iš knygų, cituotos patikusios mintys, išsakyta pačių įvairiausių nuomonių, išgerta daug puodelių kavos ir arbatos. 

Šiandien noriu pasidžiaugti pačiais ištikimiausiaisiais klubo nariais, renginių dalyviais. Tai Genė Misiūnienė, Vanda Alėjūnienė, Aldona Kavaliauskaitė, Ona Paukštienė, Valia  Saikauskienė, Teresa Svirkovičienė. Tik jūsų dėka skaitytojų klubas ir kitos bibliotekos tampa prasmingos. Visada esame atviri naujiems nariams ir naujoms idėjoms. Ir šiandien galima mąstyti plėsti klubo veiklą ir bandyti įvardinti bendraminčių klubu. Gyvenimas keičiasi, modernėja, pati knyga nėra  tik popierinė, bet ir elektroninė arba garsinė. 2022 m. biblioteka prisijungė prie Ignalinos viešosios bibliotekos projekto „Europa kuria ir skaito“. Pagal perskaitytas knygas kuriame knygų anonsus. Ateitis nenuspėjama, bet mes dar bandome išlaikyti tradicinį požiūrį į knygą, jos vertę“, – apie praeitį ir planus kalbėjo E. Mačiulienė. 

Klubo skaitytojoms buvo įteiktos ir padėkos už aktyvų dalyvavimą veiklose. Vėliau dar kartą peržiūrėti klubo narių skaitytų knygų sukurti anonsai. Kai klubas įsitraukė į projekto „Europa kuria ir skaito“ veiklas, jų darbai pasipildė dar įdomesne veikla, padedančia pamatyti ir ką veikia kiti ne tik rajono, bet ir Europos skaitytojų klubai, kokias knygas skaito, kokiomis nuotaikomis gyvena. 

Skaitytojų klubo „Atgaiva“ narės jau vyresnio amžiaus moterys, nes jaunimas, sako, neturi laiko. „Mes laiko randame tam, kas mums patinka, žinoma. Tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas ir apsisprendimas“, – sako tortų ir saldumynų kepėja, gėlininkė, daržininkė Ona Paukštienė. Aktyviai veiklose dalyvauja ir buvusi felčerė Genė Misiūnienė. Vanda Alėjūnienė, buvusi pradinių klasių mokytoja, šalia veiklų bibliotekoje dar spėja koncertuoti ir Dūkšto ansamblyje, o anksčiau, kai aktyviai veikė Dūkšto kultūros centras, dar ir vaidindavo ten. Valė Saikauskienė, taip pat buvusi felčerė be veiklų bibliotekoje, dar dviračiu važiuoja į savo ūkelį už Dūkšto, kur augina daržoves, vaisius. 

Moterys ne tik skaito knygas ir dalinasi kasdienėmis veiklomis bei patarimais, žiniomis, įžvalgomis. Visos iki vienos naršo internete, su vaikais ir anūkais bendrauja taip pat internetu specialių programėlių pagalba , o paskui naujienas aptaria susitikę bibliotekoje. Nors daugeliui jaunų žmogų atrodo, kad vyresni žmonės tamsūs ir primityvus, realybė yra visai kitokia: vyresni žmonės kur kas pranašesni už jaunus, nes jie turi patirties, atmušę padus ir krumplius dėl klaidų, peržvelgia interneto užkaborius, o svarbiausia – skaito knygas ir bendrauja gyvai, dalijasi. 

Dūkšto biblioteka teikia dar retai kam girdėtas paslaugas – aptarnavimą namuose. Bibliotekininkės  žino savo skaitytojus, turi jų kontaktus ir vyresniems nei aštuoniasdešimt metų skaitytojams jų pageidaujamą literatūrą pristato į namus. „Mūsų skaitytojams tai ne tik knygų pakeitimas, bet kartu ir galimybė pabendrauti. Žmonės laukia kaip kokio įvykio, skuba išvirti kavos ar arbatos, kad tik neskubėtum, užtruktum, kol gersi arbatą ir galėsi su jais pasikalbėti. Vienatvė vyresniame amžiuje žmogų slegia“, – sako N. Mažeikienė. 

Pokalbiai apie skaitytojų klubą „Atgaiva“ ir dūkštiečių veiklas pagardinti ta proga Ligitos Čirikaitės iš Kaniūkų iškeptu labai dailiu ir gardžiu tortu. 

Viskas, kas gera, taip pat baigiasi… iki kitų gerų kartų!

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje