Skip to content

Balandžio 1-ąją prasidėjo akcija „Saugom ungurį“

Aplinkos apsaugos departamento inf.

Balandžio 1 d. Aplinkos apsaugos departamentas pradeda akciją „Saugom ungurį“, truksiančią iki gegužės 31-osios. Šios akcijos tikslas – europinių ungurių apsauga. „Apsaugoti ir gausinti ungurių išteklius mums labai svarbu. Nors verslinė ungurių žvejyba apribota ir kasmet vykdomi įveisimo darbai, jų gausa nėra pakankama“, – sako Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė. 

Departamento pareigūnai stebi internetinę erdvę, seka skelbimus ir renka kitą informaciją apie prekybą galbūt neteisėtai sugautomis žuvimis. Įtarus pažeidimą, atliekami kontroliniai pirkimai. 

„Atėjus pavasariui, unguriai iš ežerų migruoja į ištekančius upelius ir upes ir paskui Nemunu pasiekia Kuršių marias ir išplaukia į Baltijos jūrą. Taigi bus vykdoma kontrolė visose potencialiose migracijos vietose“, – vardija Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė. 

Svarbu 

Verslinė migruojančių ungurių žvejyba vidaus vandenyse galima tik aplinkos ministro įsakymu patvirtintose vietose. Nuo 2023 m. pradžios iš 45 ungurių verslinės žvejybos vietų vidaus vandenyse liko tik 18. Iš jų Ignalinos rajone: upė Dringykščia, ištekanti iš Dringykščio į Asalnų ežerą – 2021–2025 m., upė Šakarva, ištekanti iš Šakarvų į Žeimenio ežerą – 2020–2024 m., upė Srovė tarp Almajo ir Asėko ežerų prie Ginučių tilto – 2019–2023 m., upė Pakasa, ištekanti iš Pakaso į Ūkojo ežerą – 2021–2025 m.

Už vieną neteisėtai sugautą ungurį reikės atlyginti 480 eurų žuvų ištekliams padarytą žalą.  

Gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose atlyginimo dydis skaičiuojamas taikant trigubą padarytos žalos žuvims apskaičiavimo bazinį įkainį. T. y. už vieną ungurį –1440 eurų 

Primename

Be mėgėjų žvejybos leidimo – vasario 16 d., kovo 11 d., liepos 6 d. ir rugpjūčio 15 d. visuose valstybiniuose vandens telkiniuose, kuriuose mėgėjų žvejyba nedraudžiama ir kuriuose neorganizuojama limituota žvejyba.

Nuo sausio 2 d. iki balandžio 30 d. draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę (išskyrus žvejybą Kuršių mariose ir žvejybą žuvies gabalėliu).

Apie aplinkos apsaugos pažeidimus galite pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. 

Kilus klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos tel. 8 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje