Skip to content

Kraštiečiui Česlovui Juršėnui – A. Stulginskio žvaigždė

LR Seimo informacija

„Neabejoju, kad šis Seimo apdovanojimas žadins kiekvieno žmogaus širdyje pagarbos ir atsakomybės jausmus, skatins didžiuotis Lietuvos istorija, branginti laivę, kovoti už demokratines vertybes ir dirbti tėvynės labui“, – sakė Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus. Už tai numatantį Seimo nutarimo projektą (Nr. XIVP-2535(2) balsavo 120 Seimo narių, nė vieno nebuvo prieš, susilaikė 4 parlamentarai. 

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, Seimo Pirmininkas Česlovas Juršėnas vedė Lietuvos parlamentą demokratijos keliu – rengė įstatymus, taip pat Seimo statutą, kuris nustatė demokratiško parlamento darbo taisykles.

Česlovas Juršėnas, būdamas Seimo Pirmininku ir eidamas kitas pareigas Seime, visuomet atsižvelgdavo į mažumos teises, gerbdavo oponentus suteikdamas jiems galimybę pateikti savo nuomonę. Jaunai Lietuvos demokratijai tai buvo labai svarbu. Šias bendravimo taisykles Č. Juršėnas skleidė visoje Lietuvoje susitikdamas su žmonėmis ir su jais betarpiškai bendraudamas. Nepaisant to, kad oponentai ne visuomet būdavo geranoriški, Č. Juršėnas niekada neprarado tikėjimo tolerancija ir demokratija, buvo ir tebėra parlamentinės demokratijos šalininkas ir puoselėtojas.

Č. Juršėnas yra knygų apie Seimo veiklą ir parlamentarizmą Lietuvoje redakcinių komisijų narys ir bendraautorius, visuomeniniais pagrindais vykdantis Seimo Pirmininko padėjėjo pareigas. Č. Juršėno nuopelnai, stiprinant demokratiją ir parlamentarizmą, buvo įvertinti Vytauto Didžiojo ordino Didžiojo kryžiaus kavalieriaus apdovanojimu, Ukrainos Jaroslavo išmintingojo III klasės ordinu ir kitais Lietuvos bei užsienio valstybių apdovanojimais.

Aleksandro Stulginskio žvaigždę Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Česlovui Juršėnui numatoma įteikti 2023 m. gegužės 16 d.

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas įsteigė Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ųjų metinių proga ir siekdamas pagerbti iškilią Aleksandro Stulginskio asmenybę.

Apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

Seimo 2020 metais įsteigtu apdovanojimu pagerbiama Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio prezidento pareigas, A. Stulginskio asmenybė. 2022 m. pirmaisiais šio Seimo apdovanojimo laureatais tapo Prezidentas Valdas Adamkus ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) senatorius Ričardas Džozefas Durbinas (Richard Joseph Durbin).

Šiemet be Česlovo Juršėno šis garbingas apdovanojimas skirtas ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui Ruslanui Stefančukui.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje