Skip to content

Apsikuopiame, idant turėtume, kur kurti gražią aplinką

Sukurti produktą reikalingas protas, talentas, įdirbis. Įsigyti jį – reikia pinigų, o štai tvarkingai utilizuoti tai, kas liko suvartojus produktą ar pačiam produktui sugedus, sulūžus, pasenus ar kaip nors kitaip praradus vertę, reikia dar daugiau proto ir išradingumo, tačiau pirminiame etape – atliekai keliaujant nuo vartotojo iki perdirbėjo – visų svarbiausias yra žmogiškumas. Šaukiame, kad planetą išgelbės saulės jėgainės ir elektromobiliai, bet dar ir šiandien niekas tiksliai negali, o gal nenori pasakyti, kokiu būdu tą gėrį paskui reiks utilizuoti, kiek tai kainuos planetai „sveikatos“, o žmonėms resursų. Juk mes su elementariais buteliais ir padangomis susitvarkyti dar nepajėgiame. O gal pagaliau susiimame? Kadaise tėvai vaikams leipdavo išsikuopti kambarį, išsišluoti aplinką ir tik galima buvo pradėti kalbėti apie pramogas ir linksmybes. 

Pirmieji rankoves pasiraitojo vidiškiečiai

Balandžio 7 d., Didįjį penktadienį prieš šv. Velykas, paskutinę dieną prieš mokinių pavasario atostogas, 5–III klasių mokiniai kartu su mokytojais vykdė pilietinio-ekologinio ugdymo projektą „DAROM 2023“.

Kaip sakė Vidiškių gimnazijos direktorė Jūratė Sveikauskienė, projekto koordinatorės mokytojos Laimutė Šimonienė, Sonata Petkūnienė ir Vidiškių seniūnas Alfredas Aškelėnas sudarė planą, pagal kurį klasės pasklido tvarkyti teritorijų ir pačiose Vidiškėse, ir Maksimonyse, Ažušilėje, Jonėnuose, pasiekė net Ignaliną. „Seniūnas parūpino pirštinių, šiukšlių maišų, grėblių. Saulei ridinėjantis dangumi rankos pačios tiesėsi pakelti ne vietoje numestą butelį, skardinę, pakuotę ar kitą daiktą, nesuderinamą su gamtine aplinka. O tvarkančiųjų akis viliojo ir traukė pirmoji, dar labai nedrąsi pavasarinė žaluma, ore plevenantys geltoni drugeliai, ausį glostė sugrįžusių paukščių balsai. Per pusdienį surinktos šiukšlės iš pakelių, miškelių, paežerių, garažų, išgrėbtos kapinės ir aplink jas. Ir „pridygo“ maišų, laukiančių kelionės į sąvartyną…

Bendra veikla leido pasireikšti visiems ir kiekvienam, o, be to, išlaikyta lietuviška tradicija – pavasarį apsikuopti namus ir kiemus“, – sakė direktorė. 

Atliekas – ne į pamiškes, o į aikšteles

Kiekvienas pavasarį apsikuopia ir namus, ir rūsius, ir garažus o tada, žiūrėk, jau ir nemenka krūvelė atliekų. Kaip ir ištisus metus, taip ir pavasarį veikia net dvi atliekų aikštelės pačioje Ignalinoje. Vienai atliekų priėmimo ir laikino saugojimo aikštelei vadovauja ir tvarką palaiko Renatas Rutkovkis. Pasak Renato, yra šiais metais naujovių dėl galimo priduoti atliekų kiekio (žr. lentelę), tačiau yra ir prašymas, kuris kartojamas kasmet. Gyventojai, būkite geri sau ir kitiems – išsirūšiuokite atliekas prieš veždami į aikštelę. 

Kiek tolėliau, biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo aikštelei vadovaujanti ir ją gražiai puoselėjanti Renata Adomėnienė suskubo padėkoti SĮ Kompata darbuotojams, kurie jau atveža organines atliekas be visų kitų atliekų. „Nėra paprasta su žmonėmis, jiems kartais atrodo, kad atveždami atliekas jie mums daro paslaugą. Man regis, mes visi vienodai dirbame ir stengiamės vardan gražios mūsų aplinkos. Galiausiai yra taisyklės, kurie turėtume laikytis gerbdami vieni kitus. Vis tik šį pavasarį žmonės lyg persilaužė, jau elgiasi atsakingiau ir esu labai jiems už tai dėkinga. Tik noriu priminti, kad atveždami atliekas jie būtinai stabtelėtų pasverti priekaboje esančių atliekų. Be to, pas mus galite ne tik biologiškai skaidžias atliekas atvežti, bet ir įsigyti puikaus komposto“, – dėkojo ir kvietė R. Adomėnienė. 

Brangūs ignaliniečiai ir rajono gyventojai, jei esame tvarkingi ir rūpestingi, tai būkime tokiais iki galo. Iščiustinti kiemą ir išvežti atliekas (net ir biologiškai skaidžias) už kelių šimtų metrų į miškelį yra daug blogiau, nei sėdėti apaugusiame kieme, nes taip elgdamiesi demonstruojame dviveidiškumą ir klastingumą. Juk jei susikrovei į priekabą ir jau išvažiavai, tai pavažiuok dar kilometrą kitą ir pasiekęs aikštelę tvarkingai palik tas atliekas. Mes atsakingi už daiktą nuo jo pasiėmimo iš parduotuvės iki pristatymo į aikštelę. Negi taip laukiame dienos, kai bus pradėtas koduoti kiekvienas maišelis ar koks kitas daiktas ir sekamas jo judėjimas, susiejant su asmeniu, kuris jį įsigys iki utilizuojant?

Autorės ir Vidiškių gimnazijos nuotr. 

INFORMACIJA APIE DIDELIŲ GABARITŲ ATLIEKŲ SURINKIMO AIKŠTELĘ IR ŽALIŲJŲ ATLIEKŲ KOMPOSTAVIMO AIKŠTELĘ

Ignalinos rajono gyventojai namų ūkiuose susidariusias popieriaus, stiklo, stambiagabarites, statybines, elektronikos, metalo, plastiko ir pavojingas atliekas gali atvežti į UAB „Utenos regiono atliekų tvarkymo centras“ eksploatuojamą didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę, esančią Švenčionių g. 31, Ignalina ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią Agarinio g. 15, Ignalina.

Primename, kad į Ignalinos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę, atliekas pristatantys gyventojai privalo aikštelės operatoriui pateikti galiojantį dokumentą: pasą, tapatybės kortelę arba vairuotojo pažymėjimą. Kiti dokumentai ar pažymėjimai NETINKA Atliekos turi būti supakuotos, kad nesukeltų pavojaus aplinkai, jas iškrauti reikia PATIEMS, ten kur jas iškrauti nurodys aikštelės operatorius. Atliekas pristatantys asmenys privalo nurodyti jų susidarymo kilmę ir rūšį. Informaciją apie nemokamai priimamus atliekų kiekius galite rasti UAB „Utenos regiono atliekų tvarkymo centras“ internetinėje svetainėje: www.uratc.lt

Pažymime, kad iš juridinių asmenų atliekos į Ignalinos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę nepriimamos. Aikštelėje taip pat nepriimamos transporto priemonių atliekos – automobilių apdailos dalys, bamperiai ir pan..

Aikštelių darbo laikas (vasaros sezonu) – nuo balandžio 1 d. iki gruodžio 1 d.:

Antradienį – penktadienį – nuo 9 iki 18 val. (pietūs – 13–14 val.)

Šeštadienį – nuo 8 iki 17 val. (pietūs – 12–13 val.)

Sekmadienis ir pirmadienis – nedarbo diena. 

Aikštelės tel.: 8 621 79553 arba 8 650 98368

Nuo balandžio 1 d. Ignalinos žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje bus galima įsigyti dirvožemio gerinimo priemonės – 11 Eur/ m3 esančioje Agarinio g. 15, Ignalina

Daiktų dalinimosi stotelė Ignalinoje

Kviečiame Ignalinos rajono gyventojus aktyviai prisidėti prie pakartotinio panaudojimo idėjos. „Dalinkimės“ stotelė įsikūrusi adresu Švenčionių g.. 31, Ignalina, čia galite pristatyti jums nereikalingus, tačiau dar tinkamus naudoti įvairius namų apyvokos daiktus, baldus, veikiančius elektronikos prietaisus, žaislus, knygas, dviračius ir kt., taip pat, iš jos nemokamai galima pasiimti kitų gyventojų paliktus daiktus.

Tinklapyje www.uratc.lt, „Dalinkimės“ galite sužinoti visą informaciją apie dalinimosi daiktais punkte esančius daiktus. Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės tel. (8 389) 50440 arba el. paštu: info@uratc.lt

STOTELĖS DARBO LAIKAS:

Antradienį – penktadienį – nuo 9 iki 18 val. (pietūs – 13–14 val.)

Šeštadienį – nuo 8 iki 17 val. (pietūs – 12–13 val.)

Sekmadienis ir pirmadienis – nedarbo diena. 

BŪKIME SĄMONINGI, TAUSOKIME GAMTĄ – MAŽINKIME VARTOJIMĄ!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje