Skip to content

Šiaurietiško ėjimo malonumai

Laukai ir miškai pilni paukščių klegesio, todėl, pasiėmus šiaurietiško ėjimo lazdas, smagu iškeliauti kur akys mato. Tokiomis dienomis, jokie civilizacijos patogumai nesulaikys nuo beprotiško noro ir poreikio būti gamtoje, jaustis jos neatsiejama dalimi. Gera sveikata ir puiki savijauta daugeliui ranka pasiekiama, beveik garantuota, jei nuolatos judate, o šiaurietiškas ėjimas tapo laisvalaikio forma. Bet visose gyvenimo srityse, norint pasiekti rezultatų, reikia disciplinos, pastangų, užsispyrimo.

Mūsų laikmečio „dovanėlės“ – itin intensyvus gyvenimo tempas ir dažnoje situacijoje patiriamas stresas. Socialiniuose tinkluose rasime šimtus įvairiausių rekomendacijų, kur viešinamos kažkieno asmeninės patirtys apie egzistencinę kokybę, bet visada privalome klausti patys savęs – ko noriu ir ką galiu aš? Pagaliau klausykime savo širdies balso, kuris tikrai neleis suklysti.

Prieš kokį dešimtmetį į Lietuvą „atkeliavo“ šiaurietiškas ėjimas – vaikščiojimo su specialiomis lazdomis būdas, Suomijoje atsiradęs prieš 80 metų. Skeptikų grupelėse buvo ir vis girdimos replikos – eina senos bobutės su lazdomis… Bet juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis. Šiaurietiškas ėjimas tapo didėjančio populiarumo ir fizinio aktyvumo, laisvalaikio leidimo ir bendravimo forma daugelyje pasaulio šalių.  Sakyčiau, kad tokio aktyvaus ėjimo azartas atperka visas išankstines nuostatas, nereikalauja didelių investicijų, ypatingų sąlygų. Svarbu užsispyrimas ir valia, savybės, kurios bet kokiame amžiuje koreguojamos ir gludinamos. Gera psichologinė savijauta formuoja pozityvumą aplinkai ir sau, duoda efektyvius darbo rezultatus, gerina fizinę sveikatą. Sporto klubuose prakaituojantys asmenys, neturi galimybės grožėtis metų laikų kaita miško takuose, kvėpuoti steriliu beržynų oru, džiaugtis gamtoje vykstančiais virsmais. Šiaurietiško ėjimo mylėtojams lieka atviri pasirinkimo keliai, maršrutai, intensyvaus ėjimo trasos. 

Einant šiuo būdu, aktyviai dirba iki 90 proc. visų žmogaus kūno raumenų, sudeginama apie 50 proc. daugiau kalorijų, nei einant tuo pat greičiu be lazdų. Naudojant šiaurietiško ėjimo lazdas ženkliai sumažėja kojų sąnarių apkrova, palengvinamas kojų raumenų darbas.

Vaikščiojimas su lazdomis ne tik padeda įveikti sąnarių, nugaros skausmus, kovoti su antsvoriu, bet taip pat teigiamai veikia širdies darbą, gerina nervų, imuninę sistemas, gerina plaučių funkciją, stiprina širdies raumenį, mažina kraujospūdį, širdies infarkto ir krešulių susidarymo galimybę bei ,,blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.

Šiaurietiškas ėjimas tinka bet kokio amžiaus žmonėms, nesunkiai įvaldomas, žingsniuoti galima bet kuriuo metų laiku.

Lazdos pasirenkamos ir pagal ėjimo techniką, treniruočių vietą (jei dažniau eisime neasfaltuotais takeliais – reikės lazdų smailiais galais, jei asfaltu arba šaligatviais – teks ant lazdų smaigalių užmauti guminius „batelius“). Prieš lazdų pirkimą verta apsilankyti šiaurinio ėjimo mokymuose arba tokius galime rasti interneto tinklalapiuose. Daugelis pažįstamų lengvai perprato šiaurietiško ėjimo subtilybes be ypatingų mokymų, nes slidininkų judėjimo technika yra ta pati. Šiuo atveju nereikalingas arba nebūtinas sniegas, o visi metų laikai sportavimui lieka geri. Mėgautis vienuma išmokau ėjime, nes tai – vienas iš didžiausių privalumų, vidinė tyla, atsirandanti ritmingame ėjime, tarsi meditacijos forma, kurioje gauname norimą tonusą fiziniam kūnui ir poilsį nuo stresų kenčiančiai mūsų nervų sistemai. Gerame ėjimo tempe, tiesiog pamiršti save, ištirpsta problemos ir skausmai, lieka geras, tyras pojūtis, kad esi Visatos mažytė dalis, kurios traukos centras ir alsavimas sklinda ten, iš aukštai. 

Negalėčiau procentaliai suskaičiuoti, kiek fizinės ir dvasinės sveikatos suteikė ėjimo su šiaurietiškomis lazdomis dešimtmetis, bet nauda kūnui ir dvasiai tikrai juntama. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje