Skip to content

Ignalinos miškuose veiklą pradėjo technologinių inovacijų dirbtuvės

 ir Indrė GRUODIENĖ

Septynmyliais žingsniais besiplečiančios technologijos ir daugelį gyvenimo sričių užvaldantis dirbtinis intelektas (toliau – DI) ir stebina, verčia aikčioti, vilioja komfortu, ir tuo pat metu daugelį dar vis neramina. Mokslas ir pasiekimai yra tik viena medalio pusė, dar yra kita pusė, ir itin svarbios briaunos, kurios beveik visada pamirštamos. Nepaisant to, visada geriau žinoti, kas vyksta ir tikėtis pačių geriausių rezultatų žmonijai. O tuo kaip tik rūpinasi UAB ART21, Ignalinos miškuose pradėjusi vykdyti naują projektą, padėsiantį saugoti mūsų miškus. 

Puziniškio kaimo apylinkių miškuose sutiktas IT specialistas su į akį krentančiais įrenginiais išties nustebino. Užkalbintas draugiškai papasakojo apie įmonės veiklas bei vykdomą projektą. 

„Esu Linas Didžiulevičius, UAB ART21 komandos narys. Galvoju, kaip gi prisistatyti, nes pareigų turiu daug… Čia, Lietuvoje, esu tiesiog IT specialistas, projektų vadovas, – juokiasi vyrukas. – O įmonė ART21 yra agro ir maisto technologinių inovacijų dirbtuvės, kuriančios žemės ūkio, maisto ir artimų sektorių ateitį formuojančius sprendimus. Mes esame aistringų profesionalų šeima su tikslu pritaikyti proveržio technologijas siekiant, kad mūsų žemės ūkis ir maistas būtų našesnis, tvaresnis ir sveikesnis. Bendradarbiaujame sprendžiant aktualius žemės ūkio ir maisto sektorių iššūkius, kuriame naujas žinias mokslinių ir taikomųjų tyrimų dėka, vystome naujas technologijas ir plečiame esamas naujas, kuriame inovatyvius produktus. Per savo veiklos dešimtmetį esame dirbę su visomis svarbiausiomis Lietuvos mokslo, viešojo sektoriaus, inovacijų ir pramonės institucijomis. Mes plečiame savo aprėptį bendradarbiaudami su lyderiaujančiais Europos agro inovacijų centrais.“

Žinoma, apie įmonę ir jos veiklas L. Didžiulevičius galėtų pasakoti labai daug ir ilgai, tačiau labai smalsu sužinoti, ką konkrečiai žmogus veikė Ignalinos miškuose ir apskritai, kaip IT siejama su miškais. 

„Ką aš čia veikiu? Vykdau naują projektą. Tikslas – bepiločių orlaivių pagalba, taikant specialias kameras, nustatyti pažeistas miškų vietas, kurios atsirado dėl žievėgraužių. Drono pagalba skenuojami miškai ir pabaigoje, sukūrus visą sistemą, diagnozuoti, kur yra pažeistos žievėgraužio vietos. Šis projektas apima kelias linijas, nes tuo pačiu metu stebimos ne tik žievėgraužio „veiklos“, bet ir apmokinama sistema, kad ji gebėtų identifikuoti gaisrui potencialias vietas. Kad iš anksto būtų galima nustatyti ir stebėti galimus židinius, sustabdyti procesą prieš jam prasidedant.

Skraidyklė su kamera yra duomenų surinkimui, o paskui neuroninių tinklų pagalba dirbtinis intelektas (DI) bus apmokomas pagal tam tikrus požymius atpažinti kas yra kas. Galiausiai apskridus miško perimetrą ir įkėlus į sistemą duomenys bus apdoroti, o kaip rezultatas, bus suformuotas ir pateiktas žemėlapis su pažymėtomis vietomis. 

Kaip jau minėjau, Lietuvoje vykdėme ne vieną projektą. Tačiau miškininkystė sektoriuje yra pradžia. Pagrindinės iki šiol vykdytos kryptys yra žemės ūkis ir maisto sauga. Kuriamos, diegiamos, inovacijos ir technologijos būtent šiose srityse“, – pasakojo L. Didžiulevičius, su dukra dienas leidžiantis ne savo kabinete Kaune, o Ignalinos miškuose. 

Prieš pakeldamas skraidyklę, specialistas kalibravo (suderino saulės atspindžių atpažinimą) spektro radiometrą tamsių kilimų (laboratorijoje specialiai perkalibruotų), patiestų samanose, pagalba. Užfiksavo saulės spinduliuotę, kad paskui algoritmų darbe būtų lengvai panaudojami duomenys skrydžio metu. 

Štai taip po truputį skaitmenizuojama mūsų planeta: jos miškai, laukai, upės, ežerai ir net vabaliukai.

Autorių nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje