Skip to content

Palūšė pasitinka vasaros sezoną 

Gegužės 6 dieną Palūšės ,,Žvejo krante“ bendruomenę ir bičiulius subūrė jaukus ir saulėtas vasaros sezono atidarymo renginukas. Kaip sakė jį vedęs Palūšės balsu vadinamas Antanas Šilkūnas, čia būta visko – nuo muzikos iki literatūros, nuo dailės iki juvelyrikos. Ir dar daug nuoširdžių šypsenų, apsikabinimų, pokalbių… Puikią muzikinę nuotaiką kūrė šaunūs muzikantai, Palūšės draugai Justinas Stanislovaitis ir Augustinas Skeberdis (Dj AugustYno). Buvo pristatyta knyga ir dvi parodos, save ir vasaros planus pareklamavo bendruomenė, turizmo paslaugų teikėjai. Palūšinius sveikino ir gražios vasaros linkėjo savivaldybės meras Laimutis Ragaišis.

,,Man Ignalina – visiškai širdies kraštas. Kaniūkų kaime gyvena mano 93 metų močiutė – partizanų ryšininkė, politinė kalinė, tremtinė. Tai optimistiškiausias žmogus, kurį pažįstu…“, – knygos pristatymą  pradėjo Palūšės viešnia žurnalistė, laidų vedėja Živilė Kropaitė-Basiulė. Jos knyga „Fainiausia močiutė pasaulyje: anūkė klausia apie karus ir sąžinę“ sulaukė didžiulio pasisekimo, o pati Živilė sako, kad po vaikų auginimo tai yra svarbiausias ir vertingiausias jos gyvenimo darbas. Knygoje perteikiama skaudi močiutės Onos Butrimaitės-Laurinienės patirtis, išgyvenimai, tremties, įkalinimo prisiminimai, keturių brolių partizanų netekties skausmas ir tai, kas jai padėjo išgyventi: didelis tikėjimas, pasitikėjimas Dievu, mokėjimas nuolankiai priimti išbandymus, šviesiai džiaugtis senatve ir niekada neprarasti humoro jausmo. Socialiniuose tinkluose pirmiausia buvo skelbiami juokingi tarmiški močiutės pasisakymai, pajuokavimai. Auditorija juos labai šiltai priėmė, jie tapo populiarūs, laukiami. Tai ir davė supratimą, kad reikia pasakoti apie močiutę, jos gyvenimą šiek tiek kitaip. Iš anūkės ir močiutės pokalbių gimusioje knygoje – ne tik močiutės, bet ir visos Lietuvos istorija, kurią mes turime išsaugoti. Kiekvienoje giminėje, šeimoje yra žmonių, kurių patirtys galėtų būtų užrašytos. Na, o visiems burbantiems, kad Lietuva yra ne tokia, kad nieko jiems nedavė, Živilė atsako močiutės žodžiais: ,,Ė kų jūs Lietuvai davėt?“. Ir dabar ji skelbia močiutės mintis bei smagiai pasakoja apie tai, kaip močiutė suprato ,,Facebook“ galią. ,,Živilės atliktas darbas yra pavyzdys mums visiems. Tik sulaukę brandos suprantame, kad kažką labai svarbaus praradome, kažko nespėjome pakalbinti, svarbių dalykų užrašyti. O juk tik užrašytą darbą galime vadinti atliktu. Živilė savo darbą atliko…“, – sakė autorę sveikinęs meras L. Ragaišis.

Palūšėje prasmingai viešėjo, apie savo kūrybą pasakojo, su žmonėmis bendravo ir žinomų menininkų pora. Renginio dalyviai su įdomumu apžiūrėjo įspūdingą juvelyro Arvydo Rancevo papuošalų ekspoziciją ir ryškią, drąsią bei kiek mistišką dailininkės Jurgitos Rencevienės tapybos darbų parodą „Burtai. Mitai. Alegorijos“. Šios kūrėjos meniški paveikslai apkeliavę daugelį pasaulio šalių, kritikų jie yra vertinama už gebėjimą suvaldyti spalvų diapazoną nuo ,,karščiu alsuojančių iki žiemos speigais šaldančių atspalvių.“ ,,Žvejo krante“ paveikslai puikiai atrodė ant tvorų, pirtelės ir pavėsinės sienų, žydinčių sodų apsupty ir gražuolio Lūšių ežero kaimynystėje.

Apžiūrėję parodas ir nusipirkę knygų susirinkusieji dar išklausė Palūšės bendruomenės valdybos nario A. Gaidelio informaciją apie laukiančią smagią vasarą ir daugybę tradicinių bei naujų renginių. Palūšės vasara tikrai žada būti turininga. Jau vien ko vertas drąsus sumanymas – suplanuotas trijų savaičių kasdieninis ,,tūsas“ birželio mėnesį. Savo paslaugas pristatė ir gražaus laiko visiems linkėjo ,,Baidarių uostas“, ,,Aukštaitijos laivai“, ,,Trainiškio baidarės“, Palūšės valtinė“, ,,Palūšės piratai“, ,,Žvejo krantas“ atstovai. Tą pačią dieną vėliavą pakėlė ir ,,Palūšės Marina“. Pramoginiai laivai, plaustai, baidarės, valtys, nakvynės ir maitinimo paslaugos, pramogos – Palūšė pasiruošusi vasarai ir laukia atvykstančių bei gerų orų. Renginyje juokauta: ,,Pas mus – kaip Italijoj, tik šalčiau…“.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje