Skip to content

Kuo skiriasi kūno odos priežiūra nėštumo metu?

MI informacija

Nėštumo metu moters organizmas ir kūnas akivaizdžiai keičiasi ir priima ne viena iššūkį. Tuo laikotarpiu, kai vaikelis vystosi motinos pilve, moteris patiria ne vieną neįprastą potyrį tiek emociškai, tiek fiziškai. Natūralu, kad kūno pokyčiai atsispindi odoje ne tik nėštumo laikotarpiu, bet ir po jo. Strijos – vienas dažniausiai pasitaikančių odos pokyčių tarp nėščiųjų arba pagimdžiusių moterų. Ar galima išvengti šių ryškių padarinių?

Kūno ir odos pokyčiai

Strijos – tai odos įtrūkimai, atsirandantys dėl kūno svorio pokyčių nėštumo metu. Strijos atrodo kaip išilgi ruoželiai ant odos, kurie palaipsniui iš violetinių ar rausvų virsta balkšvais randeliais. Jie dažniausiai žymi šlaunis, sėdmenis, krūtinę, liemenį ar pilvą. Odos jungiamojo audinio skaidulos reaguoja į besivystančio vaisiaus sukeliamą odos tempimą ir įtrūksta, nes natūraliai tampa silpnesnės, kad leistų vaisiui augti, o kūnui prisitaikyti. Šis procesas yra natūralus ir dažniausiai pasimato antrame ar trečiame nėštumo trimestre. Vis dėlto, sakoma, kad geriausia strijų prevencija – rūpinimasis kūnu dar prieš joms atsirandant.

Prevencija ir patarimai, kaip prižiūrėti kūną

1. Kontroliuokite svorio priaugimą. Tai nėra lengva užduotis, tačiau atsižvelgus į tinkamą ir subalansuotą mitybą, galite išvengti staigaus svorio padidėjimo. Nors svoris nėra strijų atsiradimo priežastis, tačiau būtent staigaus svorio priaugimo metu didėja kūno apimtys, kurios natūraliai lemia odos išsitempimą bei įtrūkimą.

2. Atkreipkite dėmesį į subalansuotą mitybą. Moters mityba nėštumo metu yra svarbi ne tik besiformuojančiam vaisiui, bet ir jos pačios sveikatai. Į savo racioną įtraukite pakankamai vaisių ir daržovių, kurie padės palaikyti odos drėgmę ir kolageno koncentraciją. Vitaminas C padės kolageno sintezei, o cinkas mažins patinimą, nes turi antibakterinių ir priešuždegiminių savybių. Vitaminai A ir E yra tiesiogiai svarbūs sveikai odos būklei užtikrinti, tad į savo mitybą įtraukite šių vitaminų turinčių produktų. Vis dėlto dėl papildų vartojimo, ypatingai vitamino A, reikėtų pasitarti su savo gydytoju, mat per didelė šio vitamino dozė organizme gali pakenkti vaisiui.

3. Drėkinkite ir puoselėkite odą. Nors nei vienas kremas stebuklingai nepanaikins jau atsiradusių strijų, jie yra viena iš prevencinių priemonių. Šiuo atveju ypač aktualus odos drėkinimas, kuris turi įtakos odos elastingumui ir stangrumui. Kremas nuo strijų taip pat gerina barjerinę odos funkciją ir dažnai sudėtyje turi drėkinančio kakavos sviesto, vitamino E, raminančių medetkų ar ramunėlių ekstrakto. Atsižvelkite ir į priemonių sudėtį – viskas, ką tepame ant kūno, prasiskverbia į gilesnius sluoksnius ir turi įtakos mūsų sveikatai, tad nėščiosioms ypatingai svarbu skaityti etiketes.

4. Palepinkite kūną kraujotaką gerinančiomis procedūromis. Tai gali būti švelnus masažas, reguliarus odos šveitimas šveitikliu ar sausas kūno valymas, taip pat kontrastinis dušas. Šios procedūros stimuliuoja kraujotaką ir taip mažina strijų atsiradimo tikimybę.

5. Nepamirškite judėti. Dažnesni pasivaikščiojimai, mankšta ar aktyvi namų ruoša yra puikus būdas stiprinti kūną ir palaikyti gerą emocinę būklę, taip pat skatinti kraujotaką.

 Verta prisiminti, kad strijos ir nepakankamai elastinga oda gali būti paveldima, tad jeigu jūsų giminės moterys turėjo šią problemą, ją galimai perdavė ir jums genetiniu būdu. Kita galima priežastis – amžius, kuris turi įtakos odos elastingumo mažėjimui ir strijų atsiradimui. Strijos nėra problema ar vengtinas odos pokytis, tad mylėkite savo kūną už tai, koks jis yra ir suteikite jam visą įmanomą rūpestį ir meilę.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje