Skip to content

Didžiasaliečių sėkmė konkurse „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija”

Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos informacija

2023 m. gegužės 19 d., penktadienį, vyko nacionalinio mokinių kūrybos darbų konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ baigiamasis renginys Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Memorialinio departamento Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus padalinio Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Konferencijų salėje, į kurį buvo pakviesti ir Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos atstovai. Prieš renginį mokiniams ir mokytojams buvo organizuota ekskursija Tuskulėnų Rimties parko memorialiniame komplekse.

Šį nacionalinio mokinių kūrybos darbų konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ laureatų ir jų mokytojų apdovanojimų renginį LGGRTC organizuoja kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu prie Krašto apsaugos ministerijos, Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija.

Nacionalinis mokinių kūrybos darbų konkursas, kuris kiekvienais metais sulaukia didelio dalyvių skaičiaus, organizuojamas jau 23 kartą. Jame dalyvauja 5–12 klasių mokiniai iš Lietuvos bei lietuviškų mokyklų užsienyje (Lenkijos, Vokietijos, Latvijos ir kt.). Konkurso pagrindinis tikslas – ugdyti jaunimo pilietiškumą, skatinti jo įsitraukimą į istorinės atminties puoselėjimo bei įprasminimo veiklas. Konkurso tematika apima sudėtingą XX a. vidurio ir antrosios pusės Lietuvos istorijos laikotarpį ir skatina jaunimą, pasitelkus įvairias meninės raiškos formas, permąstyti Lietuvos gyventojų patirtį, tremtį, įkalinimą, kovą už laisvę. Pasiaukojimą už Tėvynę susieti su šimtmečiais puoselėta Lietuvos valstybingumo tradicija, kas šiandien yra labai svarbu plėtojant kultūrinį tapatumą, pilietiškumą ir solidarumą, saugant ir ginant Lietuvos nepriklausomybę.

Šiais metais konkurse dalyvavo 910 mokinių, sukurti 753 darbai. Vertinimui buvo pateiktas 31 filmas. Džiugu, kad Jurgitos Pauliukėnaitės (7 kl.), Manto Tekoriaus (IIg kl.) ir Algirdo Pauliukėno (IVg kl.) sukurtas filmas „Partizanų fotografas“, kuriame papasakota Antanų miško partizanų fotografo Leono Buroko gyvenimo istorija, užėmė pirmąją vietą (nuotr.), o Kamilės Filipavičiūtės (IIg kl.) ir Igno Andrijausko (Ig kl.) kūrinys „Tu – tremtinys“ – antrąją. Mokiniams darbus atlikti padėjo mokytoja Skaidrė Pauliukėnienė.

Konkursą rėmė Lietuvos Respublikos Seimas, Europos Parlamento nario profesoriaus Liudo Mažylio biuras, Europos Parlamento narių Rasos Juknevičienės ir Andriaus Kubiliaus biurai, Telecentras, leidykla „Briedis“. Jie padėjo pripildyti dovanomis laureatams įteiktas kuprines, su kuriomis po įsimintino renginio gimnazistai grįžo namo.

Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje