Skip to content

Įvyko įspūdingas fotografijos pleneras „Eterio sūkuriai“ 

MI informacija

Gegužės 13–19 d. Palūšėje, Aukštaitijos nacionaliniame parko „Gamtos namuose“ bei Daugėliškio krašto bendruomenėje, įvyko tarptautinis fotografijos pleneras „Eterio sūkuriai“. Fotografijos plenere dalyvavo įvairiomis fotografijos technikomis dirbantys žymūs menininkai iš Lietuvos ir Sakartvelo. 

„Tarptautiniai fotografijos plenerai yra ypatingai išskirtinės erdvės, kuriose susitinka skirtingas kultūras puoselėjantys menininkai. Čia jie siekia bendro tikslo – kurti ir dalintis patirtimi. Tokio pobūdžio renginiai ir susibūrimai ne tik skatina kūrybinę veiklą, bet ir sudaro sąlygas bei terpę tarpkultūrinio dialogo vystymuisi. Menininkams suteikiama galimybė tarpusavyje keistis idėjomis, metodais ir vizijomis“, – sako Kakha Gogicha, specialusis plenero svečias iš Tbilisio. 

„Kūrybinės patirties mainai yra itin svarbūs, nes jie leidžia menininkams tobulinti savo įgūdžius bei plėsti akiratį, įgyti kitokių, naujų įžvalgų. Tarptautiniai fotografijos plenerai suteikia galimybę kūrėjams mokytis vieniems iš kitų, dalintis savo žiniomis ir patirtimi bei kurti bendradarbiaujant“, – priduria garsus Sakartvelo menininkas. 

„Eterio sūkuriai“ Ignalinos krašte ne tik tapo įrodymu, kaip tarptautiniai fotografijos plenerai gali skatinti tarpkultūrinę sąveiką ir kūrybinę veiklą, bet ir atskleidė fotografijos galimybes kaip meninės raiškos priemonę. Darbas kartu dalyviams suteikė galimybę tarpusavyje dalintis savo kūrybiniais procesais, technikomis ir vizijomis, kurios atspindi jų skirtingus kultūrinius kontekstus. Dalyvavimas „Eterio sūkuriai“ plenere leido menininkams išplėsti savo kūrybines ribas, atrasti naujas idėjas, technikas ir suformuoti naujus ryšius su kitais menininkais. Be to, renginys padėjo kelti visuomenės sąmoningumą apie fotografijos meną ir jo galimybes. 

„Eterio sūkuriai“ – gyvas įrodymas, kokią svarbią vietą užima tarpkultūrinio dialogo skatinimas ir kūrybinis bendradarbiavimas tarp menininkų. Tokio pobūdžio platforma ne tik padeda kūrėjams tobulėti savo sferoje, bet ir skatina kultūrinius mainus, kurie yra gyvybiškai svarbūs siekiant globalaus supratimo ir tolerancijos. Tai sudaro galimybę ne tik giliau suprasti skirtingus kultūrinius kontekstus, bet ir atrasti naujas, originalias kūrybines išraiškos formas. 

„Šis pleneras įkvėpė naujų minčių, ir polėkio sukurti kitokias fotografijas. Suteikė galimybę pabūti gamtoje, fiksuoti žmogaus ir gamtos bendrąją jungtį įvairiose, kiek kitokiose akimirkose. Nuostabūs pojūčiai ir ypatingas žvilgsnis bei šiltas tarpusavio bendravimas ilgam išliks mano širdyje“, – akcentuoja fotomenininkė iš Dusetų Normantė Ribokaitė. 

„Eterio sūkuriai“ plenere dalyvaujantys fotografai išsiskyrė savo gebėjimu perteikti unikalų Ignalinos krašto peizažą. Įvairių technikų naudojimas leido jiems sukurti nuotraukas, kurios atskleidė mūsų regiono grožį ir unikalumą. Tačiau tai nebuvo vien tik erdvė fotografijos dirbtuvėms. Pleneras „Eterio sūkuriai“ suteikė galimybę menininkams diskutuoti ir vesti dialogus tarpusavyje. Tad galima drąsiai teigti, kad tokie įspūdingi tarptautiniai fotografijos plenerai kaip „Eterio sūkuriai“ – gyvybiškai svarbūs ne tik menininkams, bet ir visuomenei. Jie skatina kūrybiškumą, tarpkultūrinį supratimą ir dialogą, taip prisidedant prie įvairių kultūrų suvokimo ir vertinimo. „Plenero metu naudojome kuo įvairesnę fotografinę techniką, pradedant visiems įprastais išmaniaisiais telefonais ir baigiant archajišku camera obscura principu padarytomis pinhole kameromis, kurios į vidutinio formato fotojuostelę fotografuoja be jokio objektyvo – pro adatos dūrio skylutę. Taip pat naudojome įprastas 35 mm analogines fotokameras, momentinės fotografijos Instax kamera, „žuvies akies“ objektyvą, neįprastai iškreipiantį erdvę“, – pasakojo fotomenininkė iš Vilniaus Inga Dinga, Vilnius. 

Plenero nuotraukos eksponuojamos ir Daugėliškio bendruomenės namų salėje.

„Eterio sūkuriai“ organizatorius – Ažvinčių Meno Centras, kurį įkūrė tapytojas, keliautojas, fotografas bei rašytojas Marius Abramavičius Neboisia. 

Tarptautiniame fotografijos plenere „Eterio sūkuriai“ dalyvavo Ramūnas Danisevičus, Mindaugas Meškauskas, Inga Dinga, Normantė Ribokaitė, Kakha Gogicha, Marius Abramavičius Neboisia. 

Partneriai: Daugėliškio krašto bendruomenė, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Ignalinos biblioteka, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centras 

Informacinis partneris: „Mano Ignalina“ 

Rėmėjai: Lietuvos Kultūros taryba, UAB „Fotoprekyba“

Daugiau informacijos ir nuotraukų rasite: https://amcentras.eu/projektai/eterio-sukuriai

Plenero organizatoriai

M. Meškausko, I. Dinga, M. Abramavičiaus-Neboisia, N. Ribokaitės ir K. Gogicha nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje