Skip to content

Mįslingas gaisras suniokojo jaunos šeimos namus

Ugnis suniokojo namus. Akimirksniu. Be menkiausio daiktelio liko jauna moteris su keturiais mažamečiais vaikais, dar jų du priglausti kačiukai ir šuo. Šeimai šis faktas prilygsta kone pasaulio pabaigai. Juolab, kad du vaikai buvo namuose ir matė liepsnų naikinamą savo pasaulėlį. Laimei – šiandien visi gyvi, prisiglaudę laisvame bute N. Daugėliškyje esančiuose vaikų globos namuose. 

Aplinkybės

Gegužės 23-oji buvo beveik įprasta Sabaliauskų šeimos namuose. Beveik todėl, kad tądien Janina Sabaliauskienė nebuvo išleidusi penktokų dvynukų į mokyklą, nes ruošėsi vykti pas gydytojus. Pritrūkus maisto, moteris nubėgo į parduotuvę, esančią už 300 m nuo namų, ir jau grįžtant atgal sulaukė kaimynės skambučio, kad dega jos namai.

„Aš net miglotai prisimenu, kaip viskas vyko. Juk tai tebuvo minučių reikalas. Keisčiausia tai, jog gaisras kilo verandoje, kurioje buvo tik sudėti nenaudojami daiktai. Nei jokių rozečių, elektros įvado, krosnelių ten nebuvo. Keliama versija, kad gal užsidegė nuo saulės kaitinamo stiklo… (Savaiminį padegimą gali sukelti stiklo šukė. Rokiškyje yra buvę, kad ir butas užsidegė dėl to. Per stiklą užsidegęs žiebtuvėlis sprogo ir uždegė palangę – autor. past.). “, – svarsto J. Sabaliauskienė.

Šiandien šeima (trys berniukai, mergaitė ir mama) dėkinga už suteiktą prieglobstį Globos namų bendruomenei ir ją aplankiusiam merui Laimučiui Ragaišiui su kolegomis, kuris dar ir pažadėjo aprūpinti vaikus mokykliniais reikmenimis kitiems mokslo metams. 

„Esu labai dėkinga visiems žmonėms, kurie siūlo įvairius buities daiktus, drabužėlius ir siunčia pinigėlių. Tačiau supraskite mane teisingai – aš neturiu kur, bent kol kas, priimti tų daiktų. Čia, kur dabar esame prisiglaudę, yra visko: nuo lovos iki šaukštelio. Labai laukiu savaitgalį grįžtančio brolio iš Vilniaus ir tada bent kažkaip padės spręsti, ką ir kaip daryti. Nežinau, kiek laiko mes galėsime glaustis čia ir kaip viskas klostytis toliau. Nieko nežinau“, – sako moteris. 

Janina gimusi ir užaugusi N. Daugėliškyje, čia buvo ir šeimą sukūrusi, čia ir toliau pasiliko gyventi. 2013 m. ji sudarė išperkamos nuomos sutartį su a. a. Vytautu Kajėnu, tuometiniu AB Imeda direktoriumi, ir per 5-erius metus išsipirko buvusią parduotuvę, kurioje ir gyveno visa šeima. Pastato paskirtis nebuvo pakeista, nes tam reikėjo nemažai pinigėlių, o buvo lyg ir būtinesnių dalykų: keitė duris, įsirengė vonios kambarį, pakeitė vieną langą. Kadangi namas buvo draustas, moteris tikisi gauti draudimo išmoką ir, jei užtektų pinigėlių, įsigyti kitą namuką, nes Daugėliškyje parduodamų namų yra. Mes pripratę gyventi N. Daugėliškyje, labai patogus susisiekimas su Vidiškių gimnazija, su Ignalina, jei reikia. Be to, turime daržą, šiemet nusipirkau dar vieną šiltadaržį ir patys visko auginame. Tačiau jeigu taip susiklostytų ir tektų glaustis mieste kokiame nors bute, ką padarysi – bus kaip bus. 

Įdomu tai, kad Janina pati kilusi ir daugiavaikės šeimos, kurioje didžioji dalis vaikų lankė biatloną ir jiems labai puikiai sekėsi. Janinos visi keturi vaikai taip pat „serga“ biatlonu. Dvynukai gal kiek mažiau, bet vyresnėlis ir mažoji – labai. Kaip ir pati mama. Šaudymas jiems labai patinka. „Vaikai labiausiai nuliūdo, kad sudegė jų taurės ir medaliai. Mano brolis Danielius svarsto, kad gal su trenerių pagalba pavyktų atkurti informaciją apie laimėjimus ir juos vaikams iš naujo surinkti“, – prasitarė J. Sabaliauskienė. 

Įstatymai ir tvarka

Patirti gaisrą – viena, o paskui pradėti gyventi – dar kita istorija. Daugėliškio krašto bendruomenės vadovė Indrė Gruodienė buvo viena pirmųjų, ištiesusių pagalbos ranką šeimai. Ji paskelbė žinią savivaldybei ir paprašė pateikti informaciją internete dėl pagalbos šeimai. I. Gruodienė savo vardu skubos tvarka užsiregistravusi konsultacijai atitinkamose valstybinėse įstaigose, pasiėmė J. Sabaliauskienę ir išvyko ieškoti taisyklių ir tvarkos aprašų, spręsti kitų klausimų. 

Visi žinome, kad gavus kokių nors pajamų į sąskaitą, nuo jų, deklaravus pajamas, tenka susimokėti 15 proc. pajamų mokestį. Gyventojai, patyrusieji nelaimę, savivaldybėje turi gauti nukentėjusiojo ir paramos gavėjo statusą (pažymą) ir tik tada gali būti ramūs, kad į jo sąskaitą pervesti pinigėliai nebus apmokestinti. 

Pagal Lietuvoje galiojančio Labdaros ir paramos įstatymo 6 str. 8 punktą, Labdaros gavėjais gali būti asmenys, savivaldybių nustatyta tvarka pripažinti nukentėjusiais nuo karo ir gaivalinių nelaimių, gaisrų, ekologinių katastrofų, epidemijų, užkrečiamųjų ligų protrūkių. Todėl pervedant pinigus į banke esančią žmogaus sąskaitą, būtina paskirtyje nurodyti žodelį LABDARA.

PADĖKITE ŠEIMAI

Ignalinos rajono savivaldybė šeimai suteikė laikiną būstą. 

Prašoma geros valios žmonių paaukoti šeimai drabužių (dydžiai nuotraukoje) ir pinigėlių. Juk mama geriausiai žino, kas reikalinga jos vaikams. Pervedant pinigus BŪTINAI prašome nurodyti paskirtį – LABDARA. 

Janina Sabaliauskienė

Sąskaita LT307300010129406634

Kontaktinis asmuo – Daugėliškio krašto bendruomenės vadovė Indrė Gruodienė, tel. 8 652 87466.

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje