Skip to content

Pažymėtos įdomios istorinės vietos

,,Jei esi čia, Tu jau esi Ignalinos istorijos dalis“, – užrašyta ant veidrodinės informacinio stendo pusės. Šis stendas pastatytas Laisvės aikštėje. Jame pasakojama įdomi aikštės ir mūsų miesto istorija. Turbūt ne kiekvienas jaunesnis ignalinietis žino, kad aikštė vadinta Turgaus, vėliau Salomėjos Nėries, Spalio 50-mečio vardais, XIX a. pabaigoje Ignalinos miestelyje buvę penkios gatvės: Geležinkelio, Palūšės, Gaveikėnų, Daugėliškio ir Vilkakalnio. O kaip atrodė dabartinė Laisvės gatvė 1917 m., Turgaus aikštė 1934 m.? Kai būsite Laisvės aikštėje, pasižiūrėkite, paskaitykite ir priėję prie veidrodžio – pasijuskite Ignalinos istorijos dalimi. 

Iš viso Ignalinos rajone pastatyta 11 informacinių stendų su objektų praeitį pristatančiomis iliustracijomis. Tai Ignalinos rajono savivaldybėje esančių lankytinų vietų ir kultūros paveldo objektų ženklinimo įrengimo projekto darbai. Kaip sakė projekto koordinatorė ir idėjos sumanytoja Švietimo ir kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Juodagalvienė, projekto tikslas – pagerinti informacijos apie Ignalinos rajono teritorijoje esančių lankytinų vietų ir kultūros paveldo objektų sklaidą ir prieinamumą, sukuriant sąlygas pažintiniam turizmui.

Informaciniai stendai su objektų praeitį pristatančiomis iliustracijomis ir jų aprašymais pastatyti Ignalinoje, prie seniausio miesto statinio geležinkelio stoties vandens bokšto, seniausioje mieste Smėlio gatvėje, Laisvės aikštėje ir Kazokinėje, prie dvaro arklidžių liekanų. Palūšėje ir Ceikiniuose informaciniai stendai išskirtiniai: su suoleliais bei galimybe pasiklausyti muzikinių įrašų, juk šie kaimai svarbūs kaip garsių muzikų – Miko ir Kipro Petrauskų – atminimo vietos. Patogiai įsitaisę ant įrengtų suoliukų, galime klausytis Miko ir Kipro Petrauskų muzikinių kūrinių, operų ištraukų. 

Dar du informaciniai stendai su integruota audio įranga įrengti Ignalinos mieste, prie Kryžiaus tremtiniams ir prie paminklo partizanams, ties Geležinkelio ir Laisvės gatvių sankryža. Stenduose įrengta audio įranga suteikia galimybę pasiklausyti aktorių įskaitytų mūsų krašto žmonių pasakojimų lietuvių ir anglų kalbomis. Reikia tik pasukti rankenėlę ir pasigaminti elektros, tuomet išgirstame balsą. Du nedideli informaciniai stendai įrengti prie kelio į miesto kapines, greta kultūros paveldo vertybės Senojo Daugėliškio–Ignalinos–Strūnaičio trakto dalies ir ryčiausiame Lietuvos taške Vosiūnuose, prie Šv. M. Mergelės bažnyčios. Stendai pritaikyti žmonėms su regos negalia, pateikiant tekstinę stenduose esančią informaciją Brailio raštu. Informaciniai tekstai labai vaizdingi, kuriantys praeities dvasią, patraukliai pasakojantys istoriją. Stendų autorystė – VšĮ ,,Paveldo interpretacija“.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje