Skip to content

Užkliuvom už varčios ir vėl iš pradžios…

 

Maždaug taip, kaip šioje patarlėje, atrodo situacija dėl atliekų tvarkymo. Akivaizdu, kad palietėme labai aktualią ir skausmingą atliekų tvarkymo temą. Po rašinių mūsų laikraštyje („Apsišiukšlinę iki ausų…“, MI, Nr. 8 ir („Apie šiukšles ir jų tvarkymą – kitu kampu“, MI, Nr. 9) į redakciją pasipylė skambučiai.  Pateikiame du iš jų.

„Jau kurį laiką ruošiausi kreiptis į Jus, nes žinau, kad padedat žmonėms išspręsti įvairias iškilusias problemas. Bet mane aplenkėte ir opią atliekų temą pradėjote narplioti anksčiau. Sutinku su viskuo, ką rašėte spaudoje, bet man taip pat labai neteisingas atrodo nustatytas vienodas mokestis už atliekų išvežimą, nežiūrint į tai, kad tų atliekų dažnai neprirenki. Mes gyvenam dviese. Atliekas rūšiuojame labai sąžiningai, net ir maisto atliekas visas sunaudojame, nes turime gyvuliukų. Nustatytos 2,6 m³ normos dviems žmonėms per metus mes tikrai neprikaupiame, o mokėti vis tiek turime. Kreipiausi į UAB „Kompata“ buhalteriją dėl sutarties pakeitimo. Man buvo kategoriškai atsakyta, kad nieko keisti negalima, be to, buhalterė pasakė, kad jie užversti gyventojų skundais dėl to paties, bet privalo vykdyti rajono tarybos sprendimus ir nieko savavališkai keisti negali. Būkit geri, padėkit kaip nors draugiškai tą problemą išspręsti“, – prašė skaitytoja Janina.

Leonas be didelių aiškinimų išsakė labai kategorišką nuomonę. „Yra namas, vadinasi yra ir savininkas, tai turi ir konteineris būt. Elektra tai yra, vanduo, žinoma, – taip pat. Atsiras vietos ir konteineriui. Kalba aiški ir trumpa. Tie, kurie name negyvena, o atvažiuoja tik savaitgaliais ar vasaros metu, ir karksi, kad atliekų neturi, po vieno apsilankymo jų tiek sukaupia, kad kaime gyvenanti viena močiutė per pusmetį neprirenka, o tada važiuodami į savo numylėtąją sostinę išmeta pakeliui. Ir dar. Jei name gyvena du šeimos ūkiai, tai ir konteineriai turi būti kiekvienai šeimai. O dabar išeina taip, kad gyvena šeima (tėvas ir mama), dar atskirai suaugęs sūnus ar dukra su vaikais ir naudojasi vienu konteineriu bei moka tą patį mokestį, kaip ir vienas senolis, kuris taip pat skaičiuojamas kaip viena šeima. Tokiu atveju turėtų būti arba vežamos atliekos dažniau, arba tokiai šeimai privalu turėti dvigubai didesnį konteinerį, nes aišku, kad tokie žmonės atliekų perteklių neša į artimiausius antrinių žaliavų surinkimo konteinerius arba tiesiog į kaimyno krūmus“, – teigė Leonas.

UAB „Kompata“ vadovas Vytautas Čepulėnas teigia, jog jie vadovaujasi rajono savivaldybės tarybos 2008 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-213, kuriuo patvirtintos rajono komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės. „Mes vadovaujamės minėtomis taisyklėmis, kuriose yra nustatyta vienam asmeniui per metus sukaupiamų atliekų norma (1,3 m³). Dar rudenį kreipiausi į rajono tarybą dėl kitokio sprendimo priėmimo, bet mano prašymas nebuvo priimtas“ (gal kreipėsi ne į tarybą, o į savivaldybės administraciją – red.past.).

Rajono tarybos sekretorius Gintautas Kindurys patvirtino, jog rudenį buvo gautas V. Čepulėno prašymas peržiūrėti atleikų išvežimo dažnumą, o ne perskaičiuoti normas. „V. Čepulėnas kreipėsi su tokiu prašymu, bet tarybai nebuvo pateiktas joks konkretus projektas, kadangi tai labai jautrus ir daug niuansų turintis klausimas. Sutinku, kad tai yra didelė problema, bet kaip priimti visiems tinkantį sprendimą? Kaip pamatuoti kiekvieno žmogaus sukauptas atliekas? Net ir tokioje išsivysčiusioje ir visai kitokį mentalitetą turinčioje Vokietijoje įvedus atliekų surinkimą, atsiskaitant kortele, prasidėjo masinis miškų šiukšlinimas, o ką jau kalbėti apie mus. Kita medalio pusė – antrinių atliekų rūšiavimas, pavojingų atliekų surinkimas. Juk jos taip pat dar kartą rūšiuojamos, perdirbamos ir visa tai kainuoja pinigus. O kas moka už tai? Be to, yra skirtumas tarp pasiturinčių ir sunkiai besiverčiančių gyventojų, nes vieni, savaime suprantama, suvartoja mažiau, kiti – daugiau. Idėjiškai galima svartyti kažkokius pakeitimus, bet kaip tai įgyvendinti?“, – svarsto G. Kindurys.

Taigi, apsukom ratą ir vėl toje pačioje aklavietėje. Problema, žinoma, neišspręsta, bet nuleisti rankų taip pat negalima. Kviečiame į šią diskusiją įsitraukti ir gerbiamus rajono tarybos narius bei kitus gyventojus, turinčius kažkokių konkrečių pasiūlymų, kaip patobulinti atliekų tvarkymo taisykles, kad daugiau ar mažiau jos tenkintų visus ar bent jau daugumą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje