Skip to content

Kodėl niekas nesupranta senjorų situacijos?

Sigita TELYČĖNAITĖ

Informacinės technologijos įnešė nemažai patogių naujovių į mūsų gyvenimą. Iš viso pasaulio gaunami informacijos srautai, suteikė galimybes regėti ir vertinti įvairius įvykius, karus bei kataklizmus. Visas pasaulis palengva tapo vienu dideliu kompiuteriu.

Deja, naujos informacinės pergalės netapo absoliučiomis, nes parodė ir savo netobulumus – ilgesnio nuotolinio bendravimo sukeliamas socialines, psichologines problemas, virusų ir magnetinių audrų pražūtinga įtaką jų (technologijų) veiklai. O kur dar priešiškų valstybių kibernetinės atakos… Aiškiai matome, kad kompiuteris – patogus darbo įrankis, vystantis priklausomybę, žalojantis vartotojo akis, keičiantis laiko sąvoką ir žmogaus gyvenimo kokybę. 

Dalis Lietuvos visuomenės nedega aistra kompiuteriniam raštingumui ir ne visems jau leidžia metai ar sveikata mokytis naujovių, kurios priverstinai brukamos į senjorų kasdienę buitį. Estijos pavyzdžiai ne autoritetas sovietmečio jungą nešusiems garbaus amžiaus ignaliniečiams.

Į redakciją paskambinę žilagalviai rajono piliečiai pirmiausia padėkojo su rubriką SKAMBINOTE, o tada primygtinai paprašė paviešinti jų nuomones apie popierinių sąskaitų atsisakymą rajone ir elektronines naujoves. 

„Tik pavieniai vyresnio amžiaus asmenys gali leisti sau ramiai žongliruoti kompiuterio klaviatūra, darniai vykdyti elektroninės bankininkystės operacijas. Mūsų kartos mokykloje nesimokė kompiuterinio raštingumo, esame prasti savamoksliai, gebantys atsiliepti telefonu ir perskaityti gaunamas žinutes. Nuo 65-erių prasideda visos sveikatos problemos. Mielieji, jūs nesuprantate senatvės, fiziologinių kitimų ir pažeidimų žmogaus organizme. Mes – nepajėgūs fiziškai perprasti elektroninės bankininkystės subtilybių, finansiškai negalime įsigyti reikalingų kompiuterių. Ne visi turime vaikus, kurie padėtų įvykdyti atsiskaitymus, o svetimų žmonių prie savo banko sąskaitos nedrąsu leisti. Galime likti be paskutinių pinigų, sukauptų laidotuvėms“, – teigė ignalinetis senjoras, kuriam griežčiau pritarė kita situacijos įkaitė.

„Jei rajonas neįperka finansiškai popieriaus, kad galėtų toliau siųsti tradicines sąskaitas už suteiktas komunalines paslaugas, mes, visi rajono pensininkai, apmokėsime už jį. Tegul tik palieka galimybes įprastam atsiskaitymui. Kitaip tai – pasityčiojimas iš mūsų nugyvento amžiaus, pajuoka iš sunkaus darbo dešimtmečių.

Esame be sveikatos, kodėl keliamas papildomas stresas ir įtampa su tais naujais reikalavimais, nuo kurių mums kyla kraujospūdžiai ir virpa rankos. Kodėl niekas nesupranta mūsų situacijos? Ar ir toliau bus naudojamas toks psichologinis teroras, kol neliks pensininkų rajone? Išmirs greičiau visi. Valdžia tikrai nesupranta senatvės, neregi žmonių, kurių Ignalinoje daugiausia ir kurie nėra taip gerai materialiai aprūpinti“ – sakė skambinusi senjorė.

Tikra tiesa, kad streso, mirčių ir nerimo labai daug dabartiniame pasaulyje. Mūsų rajonas – ne išimtis. Europoje, psichologai ir psichiatrai jau nepajėgūs reguliuoti augančios depresijų, fobijų ir kitokių nervinių susirgimų bangos.“ 

Visgi, verta viešai paklausti, ar tikrai neįmanomas kasdienis susikalbėjimas ir supratimas rajono visuomenės lygmenyje, kad kardinaliais ir nebūtinais kitimais kuo mažiau būtų žalojama žmogaus sveikata. Kodėl atsakingos institucijos priima sprendimus, morališkai žeidžiančius vyresnės kartos atstovus, ( ir taip jau lengvai pažeidžiamus) tarsi jų išmintis ir patirtis būtų niekam nereikalinga ir negerbtina. Taupumo ir patogumo sąvoka, šiuo atveju, nustelbia žmogiškumo prašymus. Kodėl?

Komentaras

Čia kalba, pirmiausia, eina apie „Kompatos“ sąskaitas, kurios popierinės nuo sausio 1 d. jau nesiunčiamos. Praėjusį ketvirtadienį vykusiame jungtiniame rajono tarybos komitetų posėdyje „Kompatos“ direktorę Rasą Šatienę klausiau, ar jos įmonė dėl šios naujos tvarkos neturi problemų su senjorais. Direktorė teisinosi, kad popierinių sąskaitų atsisakyta dėl didelių kaštų, nes, pasak jos, per metus įmonei jos (kartu su vokais ir pašto siuntimo išlaidomis) atsieidavo apie 54 tūkst. eurų. Šis skaičius pateiktas be įrodymų. R. Šatienė tikino, kad „Kompata“ visiems senjorams yra paruošusi korteles, kurias reikia pasiimti iš įmonės. Kortelės bemaž tokios pat, kaip prekybos centrų nuolaidų kortelės. Mokant mokesčius, juos priimančiam darbuotojui reikia pateikti „Kompatos“ kortelę, kurioje yra visi jūsų reikalingi duomenys.

Mano nuomone, taip drastiškai atsisakyti popierinių sąskaitų nereikėjo. Galima buvo atlikti apklausą tarp senjorų ir tiems, kurie norėtų ir toliau gauti popierines sąskaitas, jiems jas ir palikti. Manau, šiuo atveju minėtos siuntimo išlaidos būtų sumažėję mažiausiai 80 proc., o svarbiausia ir senjorai dabar nepatirtų streso. 

Jonas BALTAKIS, rajono savivaldybės tarybos narys 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje