Skip to content

Lietuvos ir JAV draugystė parodoje ir kantri muzikos festivalyje

Dalia SAVICKAITĖ

Baigusi savo prisistatymą Ignalinoje, savo švietėjišką veiklą paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“ pratęsė rugpjūčio 14 d., Visagino savivaldybės viešosios bibliotekos meno galerijoje. Paroda skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, eksponuojama daugiau nei dešimtyje Lietuvos miestų bei miestelių. Parodos kelionė po Lietuvą jau eina į pabaigą, o nuolatiniam eksponavimui bus pristatyta Prezidento V. Adamkaus bibliotekoje-muziejuje Kaune. Vienuolikoje stendų apie Lietuvos ir JAV kultūrinius, ekonominius ir politinius ryšius eksponuojamiLietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų istorikų surinkti unikalūs dokumentai, fotografijos, istoriografinė medžiaga, kurioje užfiksuoti svarbiausi bendros Lietuvos ir JAV istorijos faktai, o taip pat visuomenei mažiau žinomi pasakojimai apie šių dviejų šalių santykius ir juos lėmusias istorines asmenybes. Parodą paįvairina galimybė naudotis išmaniosiomis technologijomis. Simboliška, kad ši paroda Visagine atidaryta Žolinių šventės išvakarėse, nes tai diena, kurią vienaip ar kitaip mini daugelis pasaulio tautų, kai vasara susitinka su rudeniu, kai į namus “parėjusiu” derliumi dalijasi kaimynai, o bitininkai bičiulystę sutvirtina vaišindamiesi medumi. 

Drauge su JAV ambasada Lietuvoje ir moksliniu darbuotoju iš JAV Čarlzu Perinu parodą parengė Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus suburta istorikų komanda: Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis, VDU istorijos katedros doktorantas Egidijus Balandis, VDU humanitarinio fakulteto prodekanas doc. dr. Giedrius Janauskas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skyriaus vadovė Giedrė Milerytė-Japertienė, VDU Lietuvių išeivijos instituto mokslo darbuotoja dr. Ilona Strumickienė, parodos dizaineris Kęstutis Vaišnoras. Vienas iš parodos rengėjų, Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus vadovas A. Antanaitis per parodos atidarymą įvardijo, jog ši paroda – it ledkalnio viršūnė, nes ekspozicijoje pateikiama tik nedidelė dalis šimtametės istorijos: „Atrinkome dešimt pagrindinių temų. Informacijos sukaupėme daug ir įvairios, tačiau parodoje norėjosi papasakoti, perteikti tai, kas atrodė svarbiausia.“ Malonu, kad atidaryme dalyvavo ir Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorės Lietuvoje Anne Hall deleguoti darbuotojai, ir gyvasis JAV ir Lietuvos kultūrinės draugystės liudytojas, šiemet savo 25-etį minintis “Visagino country” festivalis. Apie jį susirinkusiesiems pasakojo ilgametė prezidentė Elena Čekienė ir savo sugebėjimus demonstravo šiemet festivalyje koncertuosiantys jaunieji “kantristai”, visaginiečiai Ilja Patcev ir Edita Sventickytė.

JAV ambasados ataše regioninio saugumo reikalams Jash Haber perdavė ambasadorės A. Hall susirinkusiesiems skirtus žodžius „Man didelė garbė būti JAV ambasadore Lietuvoje laikotarpiu, kai Lietuva švenčia valstybingumo atkūrimo šimtmetį. Tai mus visus jaudinanti data. Nuo pat pradžių Jungtinės Amerikos Valstijos nepripažino Baltijos šalių okupacijos. Kaip sakė ir prezidentas Donaldas Trampas, mūsų šalis sieja laisvės, nepriklausomybės, demokratijos vertybės. Ši paroda skirta pagerbti vyrus ir moteris abiejose Atlanto pusėse, pašventusius savo gyvenimą tam, kad puoselėtų ekonominius, kultūrinius, politinius ryšius tarp mūsų šalių. Mes skolingi šiems žmonėms padėką už šių ryšių stiprinimą. Amerikos žmonių vardu, norėčiau padėkoti Lietuvai už šimtą metų draugystės, ir linkiu dar šimto metų!“ Ambasados darbuotojai mano, kad ši paroda – simbolinis Amerikos ir Lietuvos ryšių brandos patvirtinimas. Bendrauti su auditorija lietuviškai padėjo Amerikos ambasados darbuotojas Marius Kuzmickas, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, laisvalaikiu bitininkauja gretimame Zarasų rajone.

Daugelio susirinkusiųjų nuomone, santykiai tarp Lietuvos ir Amerikos buvo draugiški, tokie jie išliko žmonių ir gyvenusių Lietuvoje, ir buvusių emigracijoje, ir neseniai išvykusiųjų, ir Lietuvoje veikiančiųjų pagalba jų veiklumo pasėkoje. Dar vienas jaunas akademinės bendruomenės narys, sporto istorikas, prisidėjęs ruošiant parodą – Egidijus Balandis – pasakojo apie sportininkų ryšius, bendrystę, stebino jų gausa ir pasiekimais. Apsilankiusieji žavėjosi šimtmetį puoselėtų JAV ir Lietuvos santykių dinamika, suteikta galimybe pažinti amerikiečius ir lietuvius per juos vienijančias tarpvalstybinės ir kultūrinės veiklos sritis: meną, sportą, ekonomiką, saugumą ir diplomatiją. Parodoje buvo žiūrėta ir filmuota medžiaga iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo – apie legendinį Amerikos lietuvių krepšininką Praną Lubiną; įrašytą pokalbį su Nobelio premijos laureatu, lietuvių kilmės mokslininku ekonomistu profesoriumi Robertu J. Shiller. Deramas dėmesys parodoje skirtas lietuvių išeivijos Amerikoje reikšmei, įkūnijant svarbiausias lietuvių viltis, lūkesčius tarpukario metu, per sovietų okupaciją bei Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Paroda veiks iki šio mėnesio 27 d. – apsilankykite.

Žmogui visada svarbiausias gyvas istorinio fakto paliudijimas. Visaginiečiams tai – jau 25-us metus šiemet vyksiantis “Visagino country” festivalis. Turbūt niekas, net festivalio sumanytojai: tuometiniai Kultūros ministerijos darbuotojai E. Žalpys ir S. Morkūnas, dainininkas ir dainų kūrėjas V. Stakėnas ir visaginietė E. Čekienė, nemanė, kad festivalis, pirmą kartą įvykęs 1991 m. rugpjūčio pabaigoje, atlaikys visus išbandymus. Juk jis buvo organizuotas tuometinėje Sniečkaus gyvenvietėje todėl, kad visiems buvo labai įdomu, kas yra tas Sniečkus, E. Čekienei tuomet pradėjus kalbėti apie kantri muzikos festivalio organizavimą, nedaugelis žinojo, kas yra ta kantri muzika. Ir ruošiant pirmuosius, ir dabar vykstančius organizuoti padeda JAV ambasada Lietuvoje.  Parodos atidaryme kalbėjusi E. Čekienė pasakojo, kad Lietuvai minint valstybės atkūrimo 100, prisimenant bendrystės su Amerika faktus, besidominčiųjų laukia ir gyvasis, bene masiškiausias to liudytojas – festivalis. Tačiau istorija lieka istorija. Pageidaujantys susipažinti su amerikietiškos muzikos savitumu ar norintys patvirtinti mūsų šalių bendravimo ir keitimosi kultūrine informacija faktus, pamatys JAV atstovus Max Tyler ir Willie Jones, kitų šalių atlikėjus. Į ilgą koncertinę istoriją turinčių muzikantų būrį pakviečiamos ir „Kantri viltys“ – Amerikos ir Lietuvos kultūrinių tradicijų bendrystės tęsėjos – džiuginančios savo jaunyste ir noru muzikuoti. Parodos pristatymo metu dainavo visaginiečiai Ilja Patcev ir Edita Sventickytė (mokytoja Ginaitienė). Parodos dalyviams, svečiams iš ambasados festivalio siela E.Čekienė džiaugėsi ir visaginiečiu,  įžymiuoju virtuvės šefu Ruslanu Bolgovu, mielai sutikusiu savo talentą pademonstruoti gimtajame mieste ir organizuoti barbekiu kepsnių varžytuves. Bičiuliškai festivalio gyvavimą palaikanti JAV ambasada žada vaišinti lauže keptais zefyrais. Lietuvos kulinariniame žemėlapyje tai dar naujiena. Kultūrinį miesto margumyną paįvairins ir amerikietiškos mašinos, kurios visus norinčius ir pavėžins. Galima bus pasijusti Holivudo filmo žvaigžde… Šią siekiamybę moderniam pasauliui taip pat dovanojo Amerika…

Su parodos svečiais jos organizatorė Visagine – Viešoji biblioteka – atsisveikino dovanodama Žolinių puokštes su naujo derliaus varpomis, margaspalvėmis gėlėmis ir sveikatinančio putino uogų šakele. Naujiems draugams taip pat dovanojo bičių medaus koriukų, o patys stebėjosi, kad ne tik svečiai iš Amerikos ambasados, bet ir jaunieji mokslų daktarai iš Kauno labai atsargiai ragavo lietuviško sūrio ir dar labiau jiems neįprastų agurkų su medumi… Sakė – skanu. Ir patys valgys, ir kitiems patars tai daryti…

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje