Skip to content

Turistinės pakraipos medicina

Girdėjau, kad Lietuvos ekonomika nuo koronaviruso nukentėjo bene mažiausiai Europos Sąjungoje. Čia nieko nuostabaus, kaip ne kartą sakiau, Lietuva visur ir visada pirmauja. Be to, kai mažiau pakyli, ir kristi žemiau nėra kur. Čia aš apie ekonomiką.

Svarbiausios Lietuvos ekonomikos sritys, kuriomis ypač rūpinosi valdžia, tai kelionių ir viešbučių verslas. Dar ir renginių organizatoriai taip garsiai rėkė, kad atrodė – jie visą Lietuvą maitina, ir jeigu tuojau pat nebus leista susirinkti į krūvą tūkstančiams muzikos, žolės ir baltų balandžių gerbėjams, kitą dieną ekonomika žlugs.

Sakysit, ne taip? Šiandien, kai rašau šias eilutes, pirmadienis. Prieš aštuntos valandos žinias radijas kalbėjo apie žlungantį turizmo sektorių. O po žinių, tarp kitko, apie psichologų trūkumą – matote, žmonės psichiškai tokiam gyvenimui, kaip dabar nepasiruošę, jiems padėti reikia.  

Beje, dėl žolės ir baltų balandžių. Vyresnės kartos, kitaip tariant, neišprususiems skaitytojams paaiškinu, kad šiuolaikinio jaunimo (mūsų pačių išauklėto, beje) žargonu žolė – tai kanapės, o balti balandžiai (dar ratai, meilės širdys ir t. t.) – „ecstazy“ tabletės.

Valdžia buvo maloninga ir leido tautai keliauti. Mat negalės lietuvis dirbti, per atostogas nepagulėjęs kur nors karštose šalyse. Apie tai, kad turizmo verslas ne gelbsti šalies ekonomiką, o žlugdo ją, nes išveža pinigus, ar bent jau visiškai neprisideda, kažkodėl nekalbama, kaip ir apie tai, kiek tų milijonų išvežama ir atitenka svečioms šalims. 

Prieš tris dešimtmečius teko stebėti, kaip  KGB kontroliuojamas „Inturistas“ išsiskaidė į keletą firmelių – pelningas ir jau organizuotas verslas buvo. Per tuos dešimtmečius šis verslas gerokai pasikeitė, kai kur tėvus pakeitė vaikai, atsirado ir naujų veidų. Bet geri ryšiai su žiniasklaida išliko – ne už dyką gi tarp svarbiausių temų išlieka poilsis užsienyje.

Taigi lietuviai pradėjo keliauti, o grįždami pradėjo vežti lauktuvių – koronavirusą. Valdžia ėmėsi skaičiuoti, kiek kurioje šalyje sergančių, ir liepti atostogaujantiems „negerose“ šalyse skubiai, „iki pirmadienio“, grįžti namo.

Teisingai senoliai sakydavo, kad istorija kartojasi, tik pirmą kartą tai tragedija, antrą kartą – jau farsas. Pavasarį atostogaujantiems teko skubėti namo, kai šalys viena po kitos skelbė karantiną, ir tai buvo jei ne tragedija, tai didelis nemalonumas ir piniginiai nuostoliai.

Bet tada tai buvo galima paaiškinti, kad karantinas – tai kažkas naujo ir šiems laikams nežinomo. Dabar valdžia, leisdama keliones, privalėjo nuspėti pasekmes – na, juk ne vien idiotai ten aukštai sėdi.

Ir prisimenu ne vieno įžvalgaus žmogaus žodžius: antroji koronaviruso banga privalės kilti prieš rinkimus, ir tam reikia ruoštis.

Turistai, beje, pasiruošė. Kurie nežinojo, kaip elgtis, tiems žiniasklaida instrukcijas išspausdino: iš „negeros“ šalies reikia grįžti per kokią nors kitą šalį; atvykus, kad nereikėtų izoliuotis, oro uoste reikia nurodyti, jog atskridai iš ten, kur apie koronavirusą dar Veryga negirdėjo; į socialinius tinklus nepatariama kelti jokių savo kelionės nuotraukų.

Tiesa, lietuviai, net ir jaunoji karta, taip užkrėsti „stukalinimo“ virusu, kad jeigu pamatys lėktuve kokią nors „žvaigždutę“, būtinai apskųs.

Ir grįžus jokiu būdu nereikia niekam prisipažinti, kur koronavirusą pasigavai. Tiesiog nežinai, ir viskas. Ir apskritai tas virusas – kažkoks nesusipratimas, štai kasdien per žinias girdime, kad pasaulis prieš kaukes mitinguoja. 

Vėlgi toks įspūdis, kad valdžiai patinka, kai žmonės jos veiksmus neigia. Arba ji nebežino, ko griebtis, svarbiausia – kaip čia rinkimus laimėti. Kaip kitaip paaiškinsi, kad iki šiol nežinome, kiek šiemet žmonių miršta – ne nuo koronaviruso, o iš viso. Pernai per parą vidutiniškai mirdavo 105 žmonės. Kas bus, jeigu (kai) paaiškės, kad šis skaičius šiemet didesnis, net įskaičiuojant mirusius nuo koronaviruso, kad prisidengiant kova su koronavirusu buvo sugriauta valstybinė sveikatos sistema, sudarant visas sąlygas klestėti privačiai, kad teisti reikia ir už tai, ne vien už brangų nevertingu „greitųjų“ testų pirkimą? Bet to verygoms gal pavyks išvengti, laimėjus rinkimus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje