Skip to content

Prie Ladakalnio ilgėja Lietuvos prezidentų alėja

Ketvirtadienį, kai Lietuvoje buvo švenčiama Žolinė, o pagal ilgametę tradiciją Stripeikių senovinės bitininkystės muziejuje tądien vyko Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų surengta Medkopio šventė „Ulioja bitela“, ant Ladakalnio vyko ne mažiau svarbus įvykis. Į svečius atvykęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus įkurtoje prezidentų ąžuolų alėjoje pasodino savo bei prieškario prezidento Kazio Griniaus jaunus ąžuoliukus.

Prezidentą lydėjo mūsų kraštietis, Kovo 11-osios Akto signataras Česlovas Juršėnas, rajono meras Bronis Ropė, rajono Tarybos narys Vilius Cibulskas ir ANP direktorius Eminuelis Leškevičius. Prezidentų ąžuolynas – Lietuvos valstybės kūrimo istorijos simbolis

Dar 1997 m. Lados kalno papėdėje Č. Juršėno ir tuometinės AN parko direkcijos iniciatyva buvo pradėta kurti prezidentų ąžuolų alėja. Pirmąjį ąžuoliuką tada čia pasodino pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas. Jis tuomet pasodino ir kitą ąžuoliuką, skirtą prezidentui Antanui Smetonai. Pernai per rajono rudens gėrybių šventę čia apsilankiusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasodino dar du – savo ir partizanų generolo Jono Žemaičio, 2009 m. Seimo pripažinto ketvirtuoju Lietuvos prezidentu, ąžuoliukus.

Šiemet jų alėja pasipildė dar dviem ąžuolais, pasodintais prezidento V. Adamkaus. Ant Ladakalnio jį ir jį lydinčius asmenis pasitiko folkloro ansamblio „Čiulbutė“ dainininkai, skambiai traukę senovines tautines melodijas. Šio ansamblio vadovė ir parko kultūrologė Sigutė Mudinienė, pasveikinusi garbų svečią, jam pirmajam ir suteikė žodį tokios reikšmingos viešnagės proga. Prezidentas, dėkodamas už dėmesį jam, pažymėjo, kad jis už šią iniciatyvą labai dėkingas jos organizatoriams. Juk ąžuolas – mūsų tautos stiprybė ir jos istorijos tęstinumo simbolis. Ąžuolų alėja, pradėta kurti šiame nepaprasto grožio gamtos kampelyje, tegul primena ateinančioms kartoms apie tuos didžiavyrius, kurie vedė tautą sunkiais išbandymų metais ir nepaprastai mylėjo savo gimtąją žemę nuo pagonybės iki šių dienų. Prezidentas kartu priminė, kad reikšmingus tautos istorijoje žingsnius paliko ir prezidentas Kazys Grinius, kurį gerai pažinojo nuo vaikystės iki pat jo mirties. Tai buvo iškili asmenybė, kuri garbingai pratęsė Jono Basanavičiaus pradėtą nepriklausomybės įtvirtinimo kelią, todėl simboliška, kad jo šviesų atminimą taip pat įamžins jam skirtas ąžuoliukas.

Apie šį reikšmingą įvykį kalbėjo ir mūsų kraštietis Č. Juršėnas, rajono meras B. Ropė, taip pat Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų direktorius E. Leškevičius. Po šių kalbų, skambant „Čiulbutės“ ansamblio dainoms, alėjoje pasodinti du ąžuoliukai. Dabar čia dar trūksta tik dviejų – buvusių prezidentų Rolando Pakso ir Aleksandro Stulginskio – ąžuolų, kurie taip pat bus pasodinti. 

Autoriaus nuotr.

Rajono meras Bronis Ropė pasidžiaugė, kad Ladakalnio prezidentų ąžuolų alėjos pratęsime maloniai sutiko dalyvauti prezidentas Valdas Adamkus Savo ąžuoliuką kruopščiai sodino prezidentas Valdas Adamkus su rajono meru Prie ką tik V. Adamkaus pasodinto ąžuoliuko Prezidentas V. Adamkus kartu su Č. Juršėnu atminčiai įsiamžino su „Čiulbutės“ ansamblio dalyviais. Valdas Adamkus prie Kazio Griniaus paskutinėmis jo gyvenimo dienomis

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje