Skip to content

Naujųjų metų naktį stebinkite, džiuginkite ir… šokiruokite

Išlydėjom Kalėdas ir, nors tai buvo religinė šventė, kažkaip visi sugebėjom ją interpretuoti savaip, be jokio sąžinės graužimo daryti tai, kas mums atrodo smagu, o ne kokia tos šventės reikšmė ir prasmė, bet… Už lango jau sukiojasi Naujieji. Čia kažkaip viskas paprasčiau ir aiškiau: daug linksmybių, šėlionių, o svarbiausia – išradingumu priblokšti tuos, su kuriais tą naktį būsi kartu. Jei jau labai atvirai, tai moterys ne tik Naujųjų metų naktį stengiasi išsiskirti. Apie tai kalbamės su dekoratyvinės kosmetikos profesionale, gebančia atlikti tobulai bet kokį makiažą, grimą ar „body art“ (tapyba ant kūno), Ramune VAIŠKŪNE.

Kritika ne be priežasties

„Man patinka stebėti žmones. Ir visada kiekvieną žmogų vertinu gana kritiškai. Na, juk visada yra vietos tobulėjimui. Kartais tik užmetus žvilgsnį jau galiu pasakyti tūkstantį ir vieną patarimą, ką reikia pakeisti, pakoreguoti, kad žmogus maksimaliai paslėptų tai, kas nėra tobula, ir išryškintų tai, kas yra įspūdingiausia, gražiausia. Man patinka tai, nors kai kurie žmonės į mano patarimus reaguoja labai užgauliai, bet juk aš ne kritikuoju dėl kritikos, o patariu, kaip žmogui atrodyti gražiau ir pačiam džiaugtis girdint kitų komplimentus. Mano tiesmukiškumas kartais būna nesuprastas, bet aš pati tai žinau, kad elgiuosi teisingai. Esu įsitikinus, kad kiekvienas žmogus žemėje turi savo vietą. Vienas atėjo būti šokėju, kitas – mokslininku, trečias – politiku, aš taip pat darau tai, ką geriausiai sugebu“, – teigia Ramunė.

Kosmetikos galia

Esme įpratę gyventi pagal išgalvotas tiesas. Jei jau žmogus yra gydytojas, tai nei jis, nei jo artimieji negali niekada susirgti, o susirgę privalo akimirksniu pasveikti. Jei žmogus yra kosmetologas, tai mes norime jį kasdien, net ir sutikę parduotuvėje, matyti su pribloškiančiu makiažu, pamiršdami, kad visur yra saikas ir sveiko proto ribos. Yra dar viena nerašyta taisyklė, kaip atskirti „kaimietį“, ypač didmiestyje – pagal aprangą ir makiažą. Pasirodo, tik „kaimiečiai“ kasdien eidami į darbą ar į parduotuvę sugeba pasidaryti vakarinį ar proginį makiažą ar apsirengti tokius pat drabužius. Kažkodėl pagalvojau ir apie moteris, kurias galima būtų priskirti prie „gimusiųjų su makiažu“. Yra vyrų, kurie net nežino, kaip atrodo jų žmonos iš tikrųjų, be makiažo. Kita vertus, sugalvojus skirtis, protingas advokatas labai greitai pasirūpintų apskritai anuliuoti be jokių dalybų tokią santuoką, kadangi ji buvo kaip ir neteisėta – vedė lyg ir vieną, o, pasirodo, kad visai kitą. Na, nereikia to priimti labai rimtai…

Kosmetologė Ramunė teigia niekada eidama į parduotuvę ar miestą nesidaranti jokio makiažo. Galiausiai tam net laiko reikia nemažai, o ir veido odai, kad ir kokia brangi ar kokybiška kosmetika būtų – ne į naudą. „Kad atliktum tobulą makiažą, pagal visą eiliškumą, reikia maždaug iki 1 val., bet jei jau neturi tam gabumų ir nedarai to, tai geriau nesiteplioti kaip papuolė, nes atrodo dar juokingiau, nei išvis be makiažo. Vis dėlto, moterys turėtų bent kartą pasikonsultuoti su specialistu, kuris patartų, kaip subtiliai paryškinti veido bruožus kasdien einant į darbą. Sakykim, moteris, kurios akys ir taip siauros, dėl nesuprantamos priežasties dar labiau jas pasiaurina, aptemdama jas storu  sluoksniu dažų. Siaubinga ir tiek! Arba dažnai tenka sutikti mieste „gražuolę“, kuri ir taip nuo dirbtinių saulės spindulių per daug nusvilusi veidą, dar užtepa jį trimis sluoksniais tamsios kreminės pudros ir, nežinodama, kaip tai užbaigti, vaikšto su iš po šalikėlio šviečiančiu baltu kakliuku… Nebijokite, kalbėkitės, klauskite ir jums tikrai bus patarta bei padėta. Geras makiažas – tobula dienos pradžia, suteikianti pasitikėjimo savimi užtaisą visai dienai“, – sako pašnekovė.

Idėjos vakarėliui

Kad profesionalės rankose kosmetikos galimybės yra beribės įsitikinome žvilgtelėję į kosmetologės, grimuotojos darbus. Makiažų rūšys yra net kelios. Dažniausiai makiažas daromas šventinis, klasikinis-vakarinis, klasikinis-dieninis ir proginis, kur kas rečiau daromas podiumo makiažas, nes jis dažniausiai daromas modeliams ir manekenams, demonstruojantiems drabužius ir mados kolekcijas ant podiumo. Bet uždarame vakarėlyje sutinkant Naujuosius metus gaivos įneštumėte „pasipuošę“ ir tokiu makiažu. Norintiems stipresnių įspūdžių – konkretus grimas. Ar nebūtų smagu praleisti Naujųjų naktį šokant su „tigre“, „kate“, o gal „senučiuke“, kurios krūtinėje plaka pašėlusios trisdešimtmetės širdis? Turbūt būtų smagu ir vyrams staiga iš penkiasdešimtmečio bent vienai nakčiai virsti trisdešimtmečiu. Juk Naujųjų naktis yra puiki proga „legaliai“ persikūnyti. Jei profesionalas padarys jums norimą grimą, patikėkite, net ir artimieji jūsų neatpažins.

Ramunė Vaiškūnė
Ramunė Vaiškūnė

Išskirtiniai gebėjimai

Nors ne visada žmonės vertina tokios profesijos žmonių darbą, manydami, kad nieko čia svarbaus nėra, vis dėlto, kosmetologu tikrai ne kiekvienas gali būti. Kaip ir melžėju, beje. Ramunė dar besimokydama gimtojo Daugėliškio vidurinėje mokykloje išsiskyrė savo gebėjimais iš kitų. Dainavo mokyklos chore ir dalyvavo „Dainų dainelės“ konkursuose, giedojo bažnyčios chore, todėl šiandien restoranuose nukonkuruoja visus karaokė atlikėjus. Ji groja akordeonu ir puikiai šoka. Dar Ramunė mokykloje labai gražiai piešė, ypač šaržus, o štai dabar ji be priekaištų atlieka makiažus, grimus, piešia ant kūno. Net ir labai daug dirbdamas to neišmoksi, nes tam reikia turėti įgimta gyslelę. Mūsų pašnekovė tikrai neįtelpa į standartinius tobulos moters, kuri užsiima rankdarbiais, yra lyriška, rami, nuolaidi, tyli ir beveik nematoma, rėmus. Ramunė, kaip ji pati sako, yra visur ir visada.

Vaikščiojantis gyvsidabris

Penkiolika metų Ramunė gyvena Ignalina–Vilnius, Vilnius–Ignalina. Stengiasi visur koja kojon eiti su laiku. Ir tai jai puikiai sekasi. „Aš ne visada buvau kosmetologė. Turiu siuvėjos, virėjos, barmenės specialybes. Ilgą laiką dirbau barmene, bet prieš keletą metų draugui išvykus ilgam laikui į užsienį, supratau, kad negaliu sau leisti nuobodžiauti ir turiu padaryti tai, apie ką seniai svajojau. Išvažiavau dvejiems metams mokytis dekoratyvinės kosmetikos kosmetologe. Nepatikėsite, bet labai daug merginų iš mūsų kurso atkrito, nes, praėjusios teoriją, praktiškai nesugebėdavo nieko. Vienas iš svarbiausių dalykų – koloristika (spalvų derinimas). Jį įvaldžiau puikiai, be jokių problemų. Apskritai graikiškai kosmetikos reiškia gražinimas, o logos – mokslas. Taigi, kosmetologija yra mokslas apie kūno gražinimą. Šiuolaikinė kosmetologija susideda iš daugelio sudedamųjų dalių. Tai ir plaukų priežiūra (kirpimas, dažymas, gydymas), odos estetikos procedūros (raukšlių lyginimas, plaukų šalinimas), manikiūras arba nagų priežiūra, visažas, kitos odos priežiūros paslaugos. Dažnai girdima nuomonė, kad kosmetologijos paslaugos apima tik veido ir krūtinės sritį. Tai klaidinga nuomonė, nes kosmetologai rūpinasi viso kūno priežiūra. Veidas ir krūtinė yra tos sritys, kurios yra dažnai matomos, todėl jiems natūraliai skiriama daugiau dėmesio.

Nebaigus mokslų pagimdžiau dukrytę, todėl baigiamiesiems egzaminams ruošiausi daugiau savarankiškai, bet rezultatai – vieni geriausių grupėje“, – teigia moteris.

Nuo gražuolės iki vampyro

„Labiausiai man patinka podiumo makiažas. Tai – momentinis menas. Jam ruošiamasi ilgą laiką, bet jis daromas tik kažkokiai akimirkai. Jo paskirtis – stebinti, šokiruoti ir greitai išnykti.

Ne mažiau įspūdingas yra „body art“ piešimas ant kūno. Tai viena iš kūno meno rūšių. Kūno dailė – tai meno rūšis, kuri dažnai pasitelkiama, norint sukurti įspūdingą reginį ant žmogaus kūno kartu jį iškeliant ant pjedestalo. Nors piešiama ant nuogo kūno, tačiau jokiais būdais tai nėra pornografija.

Kuo tikslingesnis menas, kuo aukštesnės kvalifikacijos menininkas, tuo nupieštas „rūbas“ atrodo tikroviškiau ir kartais net sunku suprasti, ar kūnas nuogas, ar aprengtas.

Tikriausiai visų išbandytas šis menas ir ant mažųjų mūsų padaužų – dabar ypač populiaru švenčių ir gimtadienių metu ant vaikų veidų išpiešti mielus animacinių filmukų herojus ar gyvūnus arba ruošiantis naujametiniams vakarėliams.

Vis labiau populiarėja tradicija pasipuošti laikinu simboliu ar piešiniu švenčių metu. Jaunimas ypač pamėgęs šį būdą, tai tarsi rodymas, kokiai gyvenimo filosofijai tu pritari. Šis palikimas atėjo dar iš hipių laikų.

Galvą lenkiu ir prieš grimą. Sakoma, kad žvaigždžių karjera – grimuotojų rankose. Esą jie, o ne aktoriai pirmiausia kuria personažus. Todėl aktoriams grimuotojų kėdėje tenka praleisti ne vieną valandą. Grimas yra trijų kategorijų: pagrindinis, korekcinis ir protezinis. Būtent protezinis grimas žmogų gali pasendinti, užauginti, pakeisti formą arba gali padėti tapti kitos rūšies atstovu. Priklausomai nuo to, ko reikia, jis gali pridėti randus. P,agrindinis ir korekcinis grimas galime sakyti, kad žmogų pagražina. Jis pakeičia aktoriaus išvaizdą į teigiamą pusę. Moterims po filmavimo nebūtina nusivalyti makiažo. Bet trečios kategorijos grimas yra visiškai kitoks. Jis apima didelį spektrą, nuo žmogaus pasendinimo iki šiandieninės mokslinės fantastikos bei siaubo filmų transformacijos“, – paslaptimis dalinasi Ramunė.

Kol kas savo svajones ir mėgstamą veiklą „atidėjau“ į šalį , nes auginu dukrytę, bet bent jau draugams laiko randu ir visada padedu“, – draugiškai akį merkia pašnekovė. Kas žino, gal jau pavasarį Ramunės paslaugos ir patarimai bus prieinami visiems.

Nuotraukos iš R. Vaiškūnės asmeninio albumo

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje