Skip to content

Žmonių mulkinimo įdomybės

MI informacija

Vyriausybė siūlo panaikinti pridėtinės vertės lengvatą (PVM) šildymui. Tai reiškia, kad vadinamuoju centriniu šildymu besinaudojantiems piliečiams už šildymą reikės mokėti visą kainą su dabar Lietuvoje galiojančiu PVM – kaip mokame už visas kitas paslaugas ar prekes. Dabar PVM lengvata šildymui yra 9 proc., o standartinis PVM – 21 proc.

Atleiskite, bet nelabai suprantu, kodėl apskritai turėtų būti tokia lengvata, kuri naudojasi tik dalis Lietuvos gyventojų – tie, kurie turi centrinį šildymą. O jeigu tu centrinio šildymo neturi, jeigu kūreni krosnis, malkas kurioms perki, – tai ne tik neturi jokios lengvatos, bet dar ir, visų kitų mokesčių pavidalu, padengi PVM lengvatą tiems, kurie tą lengvatą turi.

Gal ne visai taip yra, bet jei ne, pataisykite mane.

Taigi, šildymo PVM lengvatą siūloma naikinti. Ir štai čia prasidėjo žiniasklaida vadinamos purvasklaidos veiklos įdomybės.

Štai viename kitame (švelniai tariant) televizijos kanale pasirodė reportažai, kuriuose pensininkų buvo klausinėjama, ką jie galvoja apie Vyriausybės ketinimus panaikinti kompensacijas už šildymą.

Atkreipkite dėmesį: žurnaliūgos kalbėjo ne apie PVM lengvatos, o apie kompensacijos už šildymą panaikinimą. Aišku, kalbinti žmonės tai suprato vienareikšmiškai: iki šiol jiems, nepasiturintiems, tam tikra būsto išlaidų šildymui dalis buvo kompensuojama, o dabar, bent taip jiems sako žurnalistai, kompensacijų nebebus. Ir aišku, kad visi jie piktinosi tokiu valdžios sprendimu.

Nenoriu kalbėti apie valdžią ir jos sprendimus – nei gerai, nei blogai. Bet kaip paaiškinti, kai žurnaliūgos taip mulkina žmones? Juk kompensacijos nepasiturintiems liks. O štai visi kiti, tarp jų ir tie patys žurnaliūgos, už buto šildymą, panaikinus dabartinę PVM lengvatą, turės mokėti daugiau.

Na, ar tai ne pakankamas motyvas apgaudinėti žmones, siekiant iššaukti jų pasipiktinimą ir kaip nors priversti Vyriausybę pakeisti savo sprendimą, o jeigu toks siūlymas pasieks Seimą – nepritarti jam?

Ko gero, PVM lengvatos panaikinimas palies tuos, kuriems ne visos išlaidos šildymui kompensuojamos. Girdėjau, kad jeigu pensininkas gyvena vienas keturių kambarių bute, jam kompensuojama tik dalis tų išlaidų.

Būtent tokie „vargšai“ garsiausiai reikalauja palikti PVM lengvatą. Tarp jų nemažai buvusių anų laikų didvyrių, kurių butai neretai yra vadinamuose prestižiniuose rajonuose. Rodos, parduotų jie tokius butus, nusipirktų mažesnius atokiau nuo centro, ir gautų pilną kompensaciją. Bet ne, „anūkams saugo“. O mes jų lengvatas apmokame.

Prie tų garsiai besipiktinančių „nuskriaustųjų“ pridėkime didžiuosius ponus, kuriems ši PVM lengvata iki šiol leidžia mažiau mokėti už šildymą.

Tik nemanykim, kad turtingesni tyliai sutiks mokėti daugiau. Jie turtingesni dar ir todėl, kad žino, kaip kitų sąskaita turėti. Prie viso šito triukšmo neabejotinai prisidėjo dar ir šis purvasklaidos sukeltas triukšmas.

Purvasklaida ne tik pensininkus savo juodiems darbeliams pasitelkia. Vos buvo paskelbti kai kurie planuojamo kitų metų biudžeto duomenys, žurnaliūgos iš karto suskato rėkti: pensininkų (negi sakys, kad jų pačių) sąskaita sutaupyti pinigai bus panaudoti didinant krašto gynybos biudžetą. Kitaip tariant, nereikia mums išlaidas gynybai didinti, mums niekas negrasina, o jei kas, apgins NATO.

Teko girdėti, kad žurnalistikos dėstytojai moko studentus, esą žurnalistikos pareiga – kritikuoti valdžią. Bet visa šita istorija – jau ne valdžios kritika, o melas, kuriuo siekiama labai konkrečių tikslų.

O PVM lengvatos panaikinimo sutapatinimo su išlaidų gynybai didinimu sunku teigti, kad bent dalis mūsų žiniasklaidos, ta, kuria tik purvasklaida ir galima vadinti, nėra nupirkta „tam tikrų jėgų“, o tiesiai sakant – nešoka pagal Kremliaus dūdelę.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje