Skip to content

Aplinkos ministro vizitas sukėlė prieštaringų nuomonių

Ignalinoje lankėsi aplinkos ministras Kęstutis Navickas. Iš anksto suderintoje susitikimo darbotvarkėje numatyti trys klausimai: daugiabučių renovacija, atliekų tvarkymas ir miškų urėdijų pertvarka. Susitikime su ministru dalyvavo savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis, mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis, savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas ir minėtais klausimais susidomėję svečiai: Europos parlamento narys Bronis Ropė, Lietuvos Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis. „Tai pirmasis naujosios Vyriausybės ministras, kuris atvyko į Ignaliną. Šis faktas rodo, kad aplinkos ministras išties domisi gamtosauginiu požiūriu Lietuvai svarbiu kampeliu“, – sveikindamas svečią sakė meras Henrikas Šiaudinis.

Pirmiausia kalbėta apie užstrigusią daugiabučių renovacijos programą. Rajono savivaldybės administracija yra parengusi investicinius projektus 30-čiai namų, taip pat kiemų tvarkymui ir laukia, kada galės pradėti juos įgyvendinti. Ministras K. Navickas užtikrino, kad šiemet programa tikrai prasidės, tik jis nežino konkrečių terminų, nes dar reikia atlikti kai kuriuos finansavimo užtikrinimo darbus.

Kalbėdami apie atliekų tvarkymą visi pripažino, kad tai yra nemaža nacionalinė problema, sukelianti daug diskusijų. Savivaldybės pozicija ir noras – atliekas tvarkyti savo įmonės pastangomis ir kuo mažiausiomis sąnaudomis, neįsileidžiant privataus verslo. „Negi Lietuvai reikia tokių pamokų kaip su šildymo paslaugomis. Visi žinom, kas atsitiko, kai jos kitose savivaldybėse buvo perduotos į privatininkų rankas…“, „Ir šiuo atveju privatininkai ateis pasidaryti pelną, o ne pigiausiai ir patogiausiai gyventojams suteikti paslaugų“, – kalbėjo meras H. Šiaudinis ir europarlamentaras B. Ropė. Seimo narys Gintautas Kindurys iškėlė klausimą dėl gyventojų mokesčių už atliekų tvarkymą diferencijavimo. Jo teigimu, kaime gyvenanti močiutė tikrai neprikaupia tiek atliekų kiek miesto gyventojas, todėl negalima daryti verslo skurdžiausių žmonių sąskaita. Siūlyta savivaldą įtraukti į pakuočių tvarkymą, tokiu būdu būtų galima mažinti mokestį gyventojams.

Rajono savivaldybės vadovai ir jos interesams atstovavę svečiai išreiškė nepritarimą Vyriausybės planuojamai miškų urėdijų reformai, kurios tikslai nėra suprantami. Miškų urėdijos dirba pelningai, jos užtikrina neblogai apmokamas darbo vietas, o tai regione yra labai svarbu. „Mes turime prastos praktikos pavyzdžių, kai po tokių reformų nieko gero nelieka. Bijom, kad bus atleisti išsilavinę žmonės, kurie ieškos darbo, gal net išvažiuos kitur…“ – kalbėjo meras. Ministras K. Navickas gyrė reformos siekius ir teigė, kad pasirinktas pats nuosaikiausias pertvarkos būdas. Bus sukurta viena įmonė „Lietuvos miškai“ su 25 filialais. Tokiu būdu esą siekiama spręsti skaidrumo problemas, atsieti politinės valdžios įtaką nuo komercijos. Ministro teigimu, bus stiprinamos girininkijos ir eiguvos, o iš viso vykdant reformą planuojama atleisti apie 400 darbuotojų. Šiais metais vyks pasirengimas, o restruktūrizacija prasidės 2018 m. Seimo nario G. Kindurio teigimu, dėl šios pertvarkos yra tikrai daug neaiškumų ir jis nemano, kad Seimas palaikys šią reformą.

Autorės nuotr.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje