Skip to content

Psichologinis atsparumas

Regina MAJAUSKIENĖ (Psichologė)

Sunku būtų įsivaizduoti žmogų, kuris savo gyvenime nebūtų patyręs sunkumų ar netekčių. Atrodo, problemos yra tas būtinas priedas, kurį visi gauname „nemokamai“. Šias „dovanas“ visi mes priimame labai skirtingai. Vieni įveikia savo sunkumus, atgauna prarastą pusiausvyrą ir tampa stipresni bei išmintingesni. Kiti, deja, palūžta. 

Žmogaus gebėjimą augti ir žiūrėti į ateitį optimistiškai, kad ir kokias nesėkmes tektų patirti, psichologai vadina psichiniu atsparumu. Kokiomis savybėmis pasižymi atsparūs žmonės?

Atsparumas primena kiekvieno žmogaus turimą imunitetą. Vienų jis stipresnis, kitų – silpnesnis. Kartais imunitetas nusilpsta ir mes susergame, o pasveikę tampame atsparesni. Psichinio atsparumo fenomeną tyrinėję mokslininkai teigia: ne problemų stoka, bet būtent įveiktos stresinės situacijos padeda žmogui ateityje tapti stipresniam. Ar mes susidorosime su užgriuvusiomis negandomis, priklauso nuo keleto dalykų: patiriamų sunkumų kiekio, stiprumo, trukmės bei nuo mūsų pačių atsparumo.

Atsparūs žmonės geba išlaikyti domėjimąsi pasauliu, jie atviri netikėčiausiems atradimams, linkę išbandyti, eksperimentuoti, netgi suklysti, tačiau tai jų neatbaido nuo tolesnių klausimų bei tyrinėjimų. Atsparieji greitai pasimoko iš to, kas jiems nutiko. Jie sugeba savęs paklausti: „Ką aš padariau, kad man taip nutiko? Ką aš darysiu kitaip, kai sekantį kartą susidursiu su šia problema?“

Jie žino, kaip paleisti dalykus, kurie baigėsi arba kurių negali kontroliuoti, netgi bloguose dalykuose įžvelgia kažką pozityvaus ar pamokančio. Atsparūs žmonės geba būti lankstūs, greitai bei kūrybiškai reaguoja į pasikeitusias aplinkybes. Jie nestovi ir neverkia prie uždarų durų, o aktyviai ieško, kaip ten patekti. Prisitaikyti atspariesiems padeda ir geras humoro jausmas. Ištikus nesėkmei, kilusią įtampą jie įveikia juokaudami. 

Pasitikėjimas savimi – atspariųjų žmonių savybė. Užklupus nesėkmei, jie nekaltina savęs. Jie natūraliai priima tiek komplimentus, tiek teisingą kritiką, o visokius įžeidimus tiesiog praleidžia pro ausis kaip nevertus  dėmesio. Pasitikėjimas savimi leidžia veikti nelaukiant aplinkinių  pritarimo, pasitikint savo patirtimi bei  nuojauta. Jie gerbia save ir kitą, ieško abiems pusėms parankių sprendimų, nelipa kitiems per galvas ir nežemina, siekdami asmeninės naudos.

Atsparūs žmonės pasižymi gebėjimu užmegzti ir palaikyti santykius su žmonėmis, užkariauti aplinkinių dėmesį bei simpatijas, jiems būdingas  aukštas emocinis intelektas.  Jie leidžia sau išgyventi ir išreikšti įvairius jausmus: pyktį, meilę, sielvartą… ir daro tai laisvai. Jie žino, kad emocijos gali pasitarnauti kaip motyvacijos ir energijos šaltinis, tačiau priimdami galutinį sprendimą pirmiausia atsižvelgia ne į emocijas, bet į savo vertybes. 

Atsparieji yra optimistai ir ši savybė jiems padeda toleruoti prieštaravimus, netobulumą ir nežinomybę, o ištikus krizei paklausti savęs: „Ką aš galiu padaryti, kad ši situacija mums visiems gerai baigtųsi?“. Ištikusią krizę jie vertina tik kaip laikiną kliūtį, o ne viso  gyvenimo tragediją. Jei įvykiai klostosi nepalankiai, jie nepriekaištauja sau ir aplinkiniams, koncentruoja dėmesį ir pastangas ties dalykais, kurių nori. 

Jie sugeba pažvelgti į situaciją kito žmogaus akimis, „įlįsti į kito kailį“ netgi tada, kai tas kitas yra tavo priešininkas, tau nemalonus asmuo. Atsparieji neignoruoja vidinio žinojimo  , intuicijos. Jie atidūs tam, ką sako jų kūnas, pasitiki savo  nuojauta ir dažniausiai nenusivilia. Jie geba apsiginti, neleidžia savęs nepelnytai bausti, lengvai atpažįsta melą ir neleidžia manipuliuoti jų jausmais. Į nesėkmes žiūri kaip į iššūkį, o ne kaip į grėsmę. Iš jų lūpų dažnai tenka išgirsti: „Tikrai nenorėčiau to dar kartą išgyventi, bet tai buvo pats geriausias dalykas, kuris kada nors nutiko… Aš tiek daug išmokau…“ Jie supranta, jog visi išgyvenimai suteikia ir neįkainojamą patirtį, išmintį, kurios kitomis aplinkybėmis galbūt būtų tekę ilgai ieškoti.

Atsparumas paprastai pasireiškia žmogui susidūrus su sunkumais. Taigi, šiandieną mus užklupusi krizė kaip tik tinkamas metas atsparumui demonstruoti, o kartu ir ugdyti.

Savo klausimus galite siųsti šios rubrikos psichologei elektroniniu paštu psichologas55@gmail.com

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje