Skip to content

Senųjų tradicijų pėdsakais link Antakmenės akmens

Šeštadienį pasveikinti pirmieji Jonai ir Janinos. Puoselėdama senąsias trumpiausios nakties ir ilgiausios dienos tradicijas, Birutė Raginytė-Žemaitienė sukvietė bendraminčius į jaukų pasibuvimą prie padavimais ir paslaptimis apipinto Antakmenės akmens. 

„Šiandien susirikome čia, prie mintais ir legendomis apipinto Antakmenės Aukų akmens švęsti simbolinę Joninių šventę. Tačiau kadaise žmonės čia rinkdavosi tikrųjų Joninių išvakarėse, iki pat aušros kūrendavo laužus, giedodavo giesmes, meldėsi. Dar anksčiau ši vieta buvo lankoma protėvių, gyvenusių pagonybės laikais ir atlikdavusių dar kitokias apeigas. Prieš 180 metų pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose apkalbėtas šis akmuo, o jo atvaizdas užfiksuotas dailininko Napoleono Ordos apsilankymo metu ir išsaugotas Lenkijos istorinių vaizdų albume.  

Ir visa, kas gyva: akmenys, medžiai, žemė ir net iš lūpų į lūpas perduodami žmonių pasakojimai taip pat liudija šią vietą esant ypatinga. Kadaise žmonės gebėjo puikiai atpažinti jėgos vietas ir būtent ten burdavosi, ieškodami užtarimų ir pagalbos, ateidavo ir pasidžiaugti, ir pasiguosti. Tokių vietų galios kasdien tik stiprėja… todėl ir traukia, ir užrašytų bei neužrašytų stebuklų gausėja“, – priminė jaunieji Vidiškių gimnazijos kraštotyros rinkėjai, vadovaujami Vitalijos Medzevičienės. 

Renginio organizatorė ir vedėja B. Žemaitienė kasmet surenka vis įvairesnį būrį smalsuolių ir tradicijų puoselėtojų. Susibėgime dalyvavo Kazitiškio seniūnijos krašto kultūros puoselėtojai ir meno mylėtojai, bendruomenių nariai. Mintimis pasidalijo kraštotyrininkas Antanas Žilėnas. Muzikinių sveikinimų atvežė Utenos ansamblis „Atgaiva“. Ignalinos krašto folkloro ansamblis „Čiulbutė“ visus sužavėjo trykštančia energija ir užburiančiais balsais. 

Daugėliškio krašto ir Dūdų bendruomenės rūpinosi vaišėmis. B. Žemaitienė, ypač gražiai ir jautriai pristatydama kiekvieną dalyvį, dėkojo Vidiškių ir Kazitiškio seniūnijoms už ypač gražiai papuoštą erdvę, puikų įgarsinimą. 

„Tokios ypatingos vietos visoje žemėje atrandamos tarsi iš naujo. Atrodo, kad kažkas vienam ar kitam žmogui pašnibžda į ausį, kurią vietą reikia atgaivinti, kurioje vietoje ieškantys gali atrasti tai, ko ieško: gal laimės, gal paguodos, o gal nušvitimo. 

Vos prieš metus Ceikinėlių gyventoją Gintautą Baranauską aplankė žinojimas, kad jis turi atstatyti metų metais įmelstoje vietoje, Kazokinės dvaro parke, kažkada stovėjusią skulptūrą Švč. Mergelei Marijai. Suradęs liudininkus, žinojusius senąją istoriją, jis suprato, kad tai ne jo vaizduotės padarinys. Vyras miške atrado senuosius pamatus ir pats vienas iš naujo įkvėpė tai vietai galios – atnaujino pamatus ir pastatė Švč. Mergelės Marijos skulptūrėlę. Dabar Vietos gyventojai, nuolat lankantys ją, pasakoja jau pajutę nepaprastą jos galią. 

O štai kelią į stebuklingą vietą prie Antakmenės Aukų akmens mums visiems prieš 6-erius metus iš naujo parodė gerbiama kraštietė Birutė Raginytė-Žemaitienė. Tebūna ši tradicija tęsiama metų metus ir stebuklai telydi visus, čia besilankančius…“, – linkėjo Vidiškių gimnazistai. 

Kirilo Maslabojevo ir folk. ansamblio „Čiulbutė“ nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje