Skip to content

Menas – kaip vaistas nuo visų ligų

Sigita TELYČĖNAITĖ

Grožis gelbsti pasaulio dvasią nuo susinaikinimo kasdienybės rutinoje. Menas – tiesioginė jėga, vedanti mus prakilnesniais pažinimo takais. Prisilietimas prie menininko jutimų kartais daro tyrus stebuklus, grąžindamas pavargusiai stebėtojo dvasiai kažkada prarastą gyvenimo džiaugsmą. 

Ignalinos krašto muziejuje, pačių ištikimiausių meno gerbėjų išlydėta meno paroda „Vilnius sveikina Ignaliną“, kurioje pristatyti tapytojų Juozo Pranckevičiaus ir Svajūno Armono darbai. Per Lietuvą keliaujančio meno idėjų autorė, kraštiečių klubo prezidentė Renė Jakubėnaitė dovanojo galimybę ignaliniečiams patirti stiprios kūrybos pojūčius ir sveikindama vakaro svečius, priminė apie „Meno jėgos „kelionę“ – iš širdžių į širdis“.

„Visas menas – dailė, muzika, poezija jungia žmones, skaidrina širdis, įprasmina gyvenimą“, – sakė parodos organizatorė.

Renginyje dalyvavęs tapytojas Svajūnas Armonas santūriai, keliais sakiniais pristatė kolegos J. Pranckevičiaus eksponuojamus darbus ir patį autorių. Juose nemažai peizažų, senamiesčio fragmentų…

Sutinku, kad tapytojams nelengva kalbėti apie baigtus paveikslus, asmeninius ir bendraminčių darbus, kūrybos procesus, paprastai, rezultatas byloja akimirkos pojūčius, su kuriais susiduria, ką išgyvena kūrėjas.

Dailės meno pasaulyje menininkas Juozas Pranckevičius yra pristatomas, kaip „viduje degantis“, stiprios vidinės energijos žmogus. Jo tapybos darbuose vyrauja gamtovaizdžių, marinistikos ir urbanistikos motyvai. Didžioji peizažų dalis nutapyta pleneruose, dėl to paveiksluose akivaizdi spalvinė darna, derinių įvairovė, ryžtinga ir emocionali teptuko kalba. Tokie yra bendriausi ir būdingiausi jo paveikslų bruožai – teigia meno kritikai.

Parodose dailininkas dalyvauja nuo 1982 m. Surengė daugiau nei 40 personalinių parodų, apie 50 grupinių. Taip pat dalyvavo personalinėse ir grupinėse parodose užsienio šalyse, labdaros ir paramos akcijose.

Menininkas Svajūnas Armonas, pristatydamas asmeninės kūrybos darbus muziejuje, daugiausia dėmesio skyrė Moters paveikslui mene.

„Tapau moteris kaip angelus, sirenas, su gulbėmis, su lelijomis… Tai – įkvėpimo objektas, grožio kalba…“

Pasak dailėtyrininkų, S. Armonas savo kūryboje remiasi gamtos įspūdžiais, natūros studijomis ir kartu laisvai improvizuoja istorijos, pasaulinės dailės palikimo, mitologijos temomis. Jo paveiksluose svarbus naratyvas, siužetas, tačiau pirmiausia tapytojui aktualios specifinės tapybos kalbos problemos – spalvos kultūra, kompozicijos meistrystė, elegantiškas piešinys. S. Armonas kūrybingai pratęsia lietuviško ekspresionizmo tradiciją, kurios ištakos – prancūzų Ecole de Paris tapybos mokykla.

Moters tema dailininko kūryboje – vyraujanti. „Moters temos dominavimas S. Armono kūryboje pasireiškia tiesiogiai ir netiesiogiai, daro įtaką jo darbų emociniam fonui, skatina vaizduotę naujų įvaizdžių kūrimui, temų interpretacijai.

Menininkas nuo 1978 m. dalyvauja parodų veikloje. Yra surengęs maždaug 30 asmeninių parodų, dalyvauja jungtinėse meno parodose. Dailininkų grupės „Individualistai“ vienas iš įkūrėjų.

Aktyviai dalyvauja Lietuvos ir užsienio šalių dailės gyvenime, organizuoja plenerus, simpoziumus. Kūryba eksponuota muziejuose ir galerijose įvairių pasaulio valstybių.

Parodos „Vilnius sveikina Ignaliną“ uždaryme dalyvavo kraštietis Vygandas Čeponis, kurį į muziejų lydėjo dailininkė Daiva Masiulienė, pateikusi ignaliniečiams malonią staigmeną ir dovanojusi Ignalinai 18 savo paveikslų. Vieną iš kūrybos darbų įteikdama rajono merui Laimučiui Ragaišiui, menininkė akcentavo, kad žmogaus gyvenimas yra dovana, į jos darbus įdėta daug širdies, todėl ji dovanoja ryškių ir džiaugsmingų darbų, linkėdama visiems linksmesnio gyvenimo.

Renginio dalyvius ir svečius sveikino ir padėkos žodžius tarė savivaldybės meras, primindamas apie išsaugotus praeities prisiminimus renginio idėjos autorei Renei Jakubėnaitei – buvusiai jo lietuvių kalbos mokytojai, šokių būrelio vadovei.

„Šiandien mus sveikino Vilnius, o Ignalina savo geriausius sūnus ir dukras dovanojo ir dovanoja Vilniui, bet visgi sulaukę brandos, jie vėl gręžiasi į gimtąjį kraštą, grįžta atgal, iš naujo atrasdami save gimtinėje…“, – sakė meras, dėkodamas kraštiečių klubo nariams už visą aktyvią veiklą. 

L. Ragaišis kalbėjo apie meno svarbą istorijoje ir paveiksluose įamžinamas laiko akimirkas, kurios daugiau nesikartos, keisis ir išnyks ateityje.

Krašto muziejaus svečius sveikino ir dėkojo už įkvepiančias pažinimo ir bendravimo akimirkas direktorė dr. Regina Mikštaitė-Čičiurkienė. Šventės dalyviai ir svečiai pakviesti į rugsėjo 9 d. (šeštadienio) renginį, skirtą Europos paveldo dienoms ir vyksiantį Dūkšto dvare. 

Parodos uždarymo vakaras liko apgaubtas ypatingos nuotaikos, kurią dovanojo aktorius Kristijonas Siparis, skaitydamas kraštiečio išeivio Nado Rastenio poeziją.

Balio Dvariono ir V. A. Mocarto kūrinius atliko ignaliniečiai muzikantai Žilvinas Bulavas ir Sigitas Kirka. 

Ignalinos kraštiečių klubo prezidentė R. Jakubėnaitė susirinkusiems žadėjo dar prasmingų susitikimų ateityje.

J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje