Skip to content

Neatplėšk nuo šeimos 

Institucinio smurto prevencijos ir indikavimo centro inf.

Pirmoji Lietuvoje socialinė akcija, indikuojanti institucinį smurtą

Institucinio smurto prevencijos ir indikavimo centras, tai nevyriausybinė organizacija (ISPIC), kuri inicijuoja socialinę akciją – „Neatplėšk nuo šeimos”. Akcijos misija yra padėti nuo institucinio smurto nukentėjusiems tėvams bei jų vaikams. Organizacijos tikslas – teikti įstatymų ir poįstatyminių teisės aktų pasiūlymus atsakingoms institucijoms siekiant sukurti efektyvią viešojo intereso gynimo šeimos teisėje sistemą Lietuvoje.

Nauja smurto forma – institucinis smurtas 

Iki šiol apie institucinį smurtą, kaip terminą, informacijos yra labai mažai. ISPIC siekia edukuoti visuomenę kaip atpažinti institucinį smurtą ir/ar jo apraiškas, kviesti į dialogą fizinius asmenis, patyrusius institucinį smurtą, nevyriausybines organizacijas, turinčias patirtį ar atstovaujančias smurtą patyrusių asmenų interesus, visuomenininkus, teisininkus, universitetų dėstytojus ir žinoma valdžios institucijas ir kt.

Apie institucinį smurtą pastaruoju metu Lietuvoje girdime nemažai, tačiau tai dažniausiai traktuojama kaip spalvingi epitetai, neturintys jokio statistinio pagrįstumo. Organizacijos vienas iš tikslų – rinkti ir kaupti duomenis apie indikuotus institucinius provežius mūsų valstybėje.

Lietuvoje iš viešosios nuomonės suformuotų epitetų, galima daryti prielaidas, kad nuo institucinio smurto nukenčia tik socialiai jautriausios grupės, kurioms reikalinga socialinė pagalba. Nors tai ir tiesa, nes šiai socialinei grupei dažnai trūksta elementarių žinių siekiant identifikuoti institucinio smurto apraiškas ir joms pasipriešinti, bet pasaulyje, neišskiriant ir Lietuvos, institucinis smurtas apima visas socialines grupes. Vis dažniau pagalbos ieško, būtent, išsilavinę, finansiškai raštingi žmonės, ir negavę kvalifikuotos pagalbos jaučiasi beviltiškoje situacijoje, kartais to pasekoje imasi net drastiškų priemonių situacijai spręsti…

Vis gi, Institucinis smurtas yra viena iš struktūrinio smurto dalių. ISPIC kompetencijų centro ekspertai šią smurto formą įvardina kaip struktūrinių valdžios jėgų poziciją prieš paslaugos gavėją. Kitaip tariant institucijų, organizacijų bei kitų struktūrų tyčiniai arba netyčiniai (dėl kompetencijos stokos) veiksmai arba neveikimas paslaugos gavėjo atžvilgiu, kuris sukelia negatyvias pasekmes.

Organizacijos ISPIC bendraįkūrėja ir prezidentė Agnė Gredeckaitė atskleidžia: „ISPIC yra sukaupusi pirminę duomenų bazę su indikuoto institucinio smurto apraiškomis, todėl norime pasidalinti atgaliniu ryšiu iš paslaugos gavėjo pusės, apie įstatymo pasekmes tam, kad būtų eliminuotas institucinio smurto reiškinys, to pagrindu ir įkūrėme šią organizaciją“.

Nauja paslaugų koncepcija Lietuvoje

Pirminė konsultacija asmenims galimai patyrusiems institucinį smurtą – suteikiama nemokamai. Jos tikslas – indikuoti institucinio smurto apraiškas. Po pirminės konsultacijos bus ruošiamas individualus paslaugų paketas su tikslu atstovauti kliento interesus dalyvaujant atvejo vadybos procese ir/ar vaiko teisių apsaugos skyriuje ir/ar ikiteisminiame tyrime ir/ar teisminiame ginče eliminuojant teisinę neatitiktį – būtent institucinį smurtą. 

Jeigu manote, kad patiriate institucinį smurtą, galite kreiptis į „Institucinio smurto prevencijos ir indikavimo centro“ „Facebook“ puslapį, bendruoju el. paštu: ispicpagalba@gmail.com arba tel. +370 677 96213 Agnė Gredeckaitė, ISPIC bendraįkūrėja, prezidentė) arba +370 638 55613 (Roberta Ažukaitė, ISPIC bendraįkūrėja, kompetencijų centro ekspertė).

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje