Skip to content

Taryba pigino, brangino, barė, tvirtino…

Praėjusį ketvirtadienį įvyko rajono savivaldybės Tarybos posėdis. Apsvarstyti ir priimti 34 sprendimai, išklausyta viena informacija, su gimtadieniu pasveikintas rajono vicemeras Henrikas Šiaudinis (daugiau lapkritį gimusių Tarybos narių nėra).

Didžiasalis lieka be vaistinės

Rajono Taryba jau ne kartą Didžiasalio vaistinę gelbėjo nuo uždarymo (skyrė pinigų išlaidoms padengti), nes dėl objektyvių priežasčių jos pajamos vis mažėjo ir tapo mažesnėmis už išlaidas. Posėdyje dalyvavusi Didžiasalio vaistininkė Nadežda Badokienė, kurios prašymu vaistinė ir likviduojama, uždarymo priežastis taip aiškino: „Apgailestauju, kad Lietuvoje vaistų kainos nesureguliuotos ir tokioms mažoms vaistinėms išgyventi ir konkuruoti su didmeninio tinklo vaistinėmis nėra galimybių. Antra vertus, dauguma reikiamų vaistų yra atvežama į Ignalinos sveikatos centro med. punktą, pigesnių privežama iš kaimyninės Baltarusijos. Žmonės be vaistų neliks, jų bus galima įsigyti ir miestelio ambulatorijoje“. 

Šis Tarybos sprendimas numato pradėti bendrovės likvidavimo procedūrą. Vaistinės direktorė N. Badokienė paskirta ir įmonės likvidatore.

Vanduo brango, šiluma pigo

Beveik du kartus (nuo 2,90 iki 5,44 Lt už m3 su PVM) Didžiasalyje pabrango geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslauga, gyvenantiems daugiabučio namo bute, ir iki 4,95 Lt už m3 su PVM, gyvenantiems individualiuose namuose. Mat vandens kaina šiame miestelyje nesikeitė nuo 1998 m., nors ją pagal įstatymą reikia koreguoti kas 5-eri metai. Nors vanduo Didžiasalyje ženkliai ir pabrango, ji lieka maždaug 1,5 karto mažesnė, nei Ignalinoje. Nors trys Tarybos nariai siūlė dabar kainų nekeisti, tačiau tai nebūtų padėję. Jei jų nebūtų patvirtinusi rajono Taryba, jas vienašališkai patvirtintų Energetikos kainų kontrolės komisija.

Buvo perskaičiuota ir Didžiasalio šilumos kaina. Jos kilovatvalandė nežymiai, keliomis dalimis cento, bet sumažėjo – nuo 20,57 ct iki 20,16 ct už kWh (su PVM).

Daugiau pinigų maitinimui

Pagerintas Ignalinos mokykloje-darželyje „Šaltinėlis“ vaikų maitinimas specialiosiose klasėse. Vienos dienos maitinimo norma jose padidinta. Buvo 9,63 Lt, o numatoma: 7–18 metų vaikams – 12 Lt, 19–21 m. – 14 Lt. Tikslinamos ir mokesčio už  vaikų išlaikymą „Šaltinėlyje“ ir jo skyriuose nustatymo tvarkos apraše nustatytos mokesčio lengvatos.

Kablelis dar nepadėtas

Visi žinome sakinį, kuriame kablelio vieta reiškia visiškai priešingą sakinio prasmę. Šioje situacijoje tas sakinys galėtų būti toks – atleisti negalima palikti. Dėk kablelį po žodžio „atleisti“ – viena prasmė, kablelis po žodžio „negalima“ – priešinga reikšmė. Būtent tokios asociacijos kilo, Taryboje išklausius UAB „Ignalinos autobusų parko“ direktoriaus Valento Meškėno 2010 m. ataskaitą. Jai buvo pritarta, tačiau vadovui išsakyta nemažai pastabų ir priekaištų, o Tarybos narė Leta Malinauskaitė tiesiai šviesiai pasiūlė spręsti klausimą dėl V. Meškėno atitikimo užimamoms pareigoms.

Pasak autobusų parko direktoriaus, keleivių vis mažėja, reisai nuostolingi, o turimas autobusų parkas yra pasenęs. 2010 m. bendrovė už keleivių pervežimą surinko 85 tūkst. Lt mažiau lėšų nei 2009 m. Tačiau Tarybos nariai jam priekaištavo, kad autobusų parkas neieško būdų, kaip užsidirbti, o tik pinigų prašo iš savivaldybės, be kovos prarado maršrutus, kuriuos užėmė Visagino „Meteoritas“, prastai kontroliuoja vairuotojus ar šie visiems keleiviams išduoda bilietus, neįsigyja mikroautobusų, kurie taupiau kursuotų nuostolingais maršrutais ar galėtų kursuoti Vilniaus kryptimi, kaip tai daro visaginiečiai. Direktoriui pasiūlyta ieškoti priemonių įmonės veiklos krypčiai keisti, konkurencingumui išlaikyti bei kontrolei griežtinti. Antraip kablelį teks dėti po žodžio „atleisti“.

Gaivinsime Rojų

Siekiant aktyvinti prof. Adomo  Hrebnickio  memorialinio muziejaus Rojuje veiklą ir išvengti buvusių sodų privatizavimo, nuspręsta prašyti Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Ignalinos žemėtvarkos skyrių suprojektuoti laisvoje valstybinėje žemėje visuomenės poreikiams reikalingą 4.25 ha žemės ūkio paskirties žemės sklypą Rojuje. Muziejus šis unikalus, o jo aplinka galėtų būti patraukli turizmui, laisvalaikiui, kultūrai, informacijos sodininkystės klausimais sklaidai, todėl tikslinga atkurti A. Hrebnickio sodo fragmentą bent nedideliame plote. Tuomet būtų galima muziejuje atlikti mokslinius darbus, organizuoti praktiką studentams.

Projektai

Priimtas sprendimas dėl įsipareigojimo  savivaldybės biudžeto lėšomis finansuoti ne mažiau kaip 4,5 proc. rajono savivaldybės administracijos projekto „Ignalinos miesto vakarinės dalies gatvių rekonstravimas ir statyba“. Šio projekto darbai apims Aukštaičių, Ligoninės, M. Petrausko ir Vasario 16-osios gatves, pritaikant jas augančiam automobilių ir pėsčiųjų eismui. Numatoma gerinti minėtų gatvių dangą, tvarkyti šaligatvius, įrengti automobilių stovėjimo aikštelę pietinėje Aukštaičių g. pusėje, atkarpoje tarp Ligoninės ir M. Petrausko gatvių. Aukštaičių g. lanku bus pratęsta nuo sankryžos su M. Petrausko gatve iki Turistų g.

Pritarta projektui „Ignalinos r. miestų ir kaimų vietovėse esančių kapinių detaliųjų planų parengimas“, taip pat projektams: „Ažušilės ir Ramybės gatvių Ignalinoje ir kelio Girminiai–Žvirbliškė–Ažušilė–Vidiškės dalies rekonstrukcija“, „Administracinio pastato Ignalinos mieste, Laisvės g. 32, atnaujinimas“,  „Viešosios paskirties pastato (buvusios mokyklos) Linkmenų kaime atnaujinimas“ (buvusi mokykla). Priimti sprendimai dėl daugiabučių namų renovacijos projektų. Įvykdžius viešuosius pirkimus, dar liko apie 1,5 mln. Lt, todėl šios lėšos bus panaudotos renovuoti Atgimimo g. 19 ir Aukštaičių g. 11 namus, dar du projektai (Ateities g. 35, Atgimimo g. 26 namų renovacija) įtraukti į rezervinį sąrašą.

Savivaldos mokėsi mokiniai

Posėdyje dalyvavo rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos projekto „Moksleiviai savivaldybėje“ dalyviai. Projektą pristatę  Mindaugas Mažalskis ir Milda Kiminiūtė sakė, kad po dalyvavimo komitetų ir Tarybos posėdžiuose jie pakeitė savo nuomonę apie savivaldybės darbą. Tokios žinios jiems buvo naudingos ir įdomios.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje