Skip to content

Nesmagu, bet esame kitų miestų išlaikytiniai…

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) vadovu nuo 2010 m. lapkričio 22 d. dirba Mindaugas Sinkevičius. Jis turi medicinos specialisto kvalifikaciją, taip pat magistro laipsnį viešųjų įstaigų administravimo ir naujosios viešosios vadybos srityje. Pradėjęs vadovauti „Sodrai“, naujasis vadovas pasiryžo aplankyti visus jos skyrius Lietuvos rajonuose. Neseniai M. Sinkevičius lankėsi ir Ignalinoje. Po susipažinimo su „Sodros“ skyriaus darbu ir susitikimo su jo darbuotojais, svečias susitiko ir su rajono žurnalistais.

Pasak M. Sinkevičiaus, pernai mūsų rajone buvo 3385 pensininkai, šiemet jų jau daugiau – 3456. Tendencija neguodžianti, nes dirbančiųjų rajone mažėja, o pensinio amžiaus žmonių daugėja. Įmokas „Sodrai“ moka 965 įmonės (tarp jų ūkininkai bei su verslo liudijimais dirbantys žmonės).

Šiemet per pirmąjį metų ketvirtį rajone „Sodrai“ surinkta 4,7 mln.litų įmokų, bet lėšų poreikis pensijoms ir įvairioms išmokoms mokėti buvo 14,8 mln. Lt. Tad 10,1 mln. gauta iš centrinio „Sodros“ biudžeto. „Reikiamą lėšų sumą Lietuvoje susirenka tik Visaginas, Vilnius, Kaunas, Klaipėda ir Mažeikiai. Kitų rajonų savivaldybių „Sodros“ skyriai yra išlaikomi iš bendro biudžeto“, – sakė M. Sinkevičius. Taigi, kad ir kaip būtų nesmagu pripažinti, bet esame kitų rajonų išlaikytiniai.

Jis pasidžiaugė, kad gegužę į „Sodros“ biudžetą buvo surinkta rekordinė pajamų suma – 938 mln. Lt. Mat darbo rinkoje „atsirado“ net 30 tūkst. naujų dirbančiųjų. Tai ir sezoniniai darbuotojai, ir išnirę iš „šešėlio“ glūdumos.

Daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu šiemet apskritai surenkama į „Sodros“ biudžetą. Per 5 mėnesius surinkta 3 mlrd. 536,4 mln. Lt arba 235 mln. Lt daugiau, nei pernai. Bet 148,2 mln. Lt padidėjo ir išlaidos, nes pradėtos grąžinti dar premjero R. Pakso laikais nurėžtos pensijos. Vienam pensininkui vidutiniškai išmokama apie 3000 Lt nepriemokos. Birželio viduryje Ignalinos r. 32 žmonės dar buvo nesusitvarkę dokumentų toms nepriemokoms gauti. Jie turi užsukti į „Sodros“ skyrių Ignalinoje.

M. Sinkevičių klausėme, kada bus mokamos šios krizės metu atsiradę naujos nepriemokos. Svečias sakė, jog tam reikės apie milijardą litų. Jie bus pradėti mokėti, kai susibalansuos „Sodros“ biudžetas. Taip atsitiks tik gal nuo 2015 m.

MI „Sodros“ vadovui perdavė kelių pensininkų priekaištus, kad pensijų mokėjimo dienomis kartais pašte tenka laukti kelias valandas, kol pradedami mokėti pinigai. Paskelbiama, kad, tarkim, pensijos bus mokamos nuo 8 val., o pinigai atvežami tik nuo 10 val. Į tai M. Sinkevičius atsakė: „Aš pasidomėsiu, kodėl taip vėluojama. „Sodra“ paštui pinigus pensijoms mokėti visada perveda laiku“.

Į MI klausimą, ar taip ir liks apmokestintos „Sodros“ mokesčiais autorinės sutartys, ar čia tik krizės metu. „Deja, taip ir liks, nes manau, kad taip teisinga“, – sakė M. Sinkevičius.

„Sodros“ vadovas kalbėjo ir apie kitas problemas. Sakė, kad daug lėšų „Sodra“ negauna dėl vokeliuose mokamų algų. Arba pagal statistiką, net 18 proc. dirbančiųjų Lietuvoje dirba ne visą darbo dieną. „Ką tai reiškia? Ko gero, dalį pinigų šie darbuotojai vėlgi gauna vokeliuose“, – svarstė svečias. Pasak jo, daug lėšų „nuplaukia“ ir dėl nesąžiningo elgesio su nedarbingumo lapeliais. Žmonės neretai simuliuoja ligą. Todėl kai tik prašantys nedarbingumo pašalpų pakviečiami į komisiją, pusės iš jų kaip mat nelieka.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje