Skip to content

Ar tikrai džiugino?

MI informacija

Praėjusią savaitę atostogavau Ignalinoje ir negalėjau likti abejinga tam, ką pastebėjau Laisvės aikštėje vykusiame renginyje. Citata iš Ignalinos savivaldybės Naujienų puslapio: „Visą savaitę – nuo rugpjūčio 20 d. iki 26 d. – Laisvės aikštėje vaikus džiugins pramogų parkas: karuselės, batutas, vandens pramogos ir kiti atrakcionai“.

Lengvą šypsnį kėlė aikštėje tarpusavyje replikuojantys vaikai – „O, tai jau mamai čia bankrotas bus!..“ Bet tuo pačiu nepamenu, kad kada nors taip būtų skaudėję širdį, stebint tas vaikiškas pramogas. Eidama pro šalį išgirdau dviejų mažylių visiškai nevaikišką pokalbį – vyresnis traukė mažąjį į šalį nuo karuselių sakydamas: „Taigi mums čia negalima, čia pinigėlius kainuoja, brangu…“ Kiek mažylių tik liūdni sėdėjo ir iš tolo stebėjo, kaip kiti vaikai lekia nuo vienos pramogos prie kitos. Neabejoju, kad ir mamytė ne viena širdyje braukė ašarą, suprasdama, kad tikrai negali sau leisti atiduoti pinigėlį už karuselę, nes dar reikės į parduotuvę duonytės. Žiauru. Kai VAIKYSTĖ turėtų klegėti juoku, kiek tų mažųjų mūsų stebuklėlių jau patiria žodžio NELYGYBĖ reikšmę. Perfrazuojant Dž. Orvelo žodžius, galima būtų pasakyti – visi vaikai yra lygūs, bet kai kurie vaikai lygesni už kitus.

Tikrai nesu kažkokia visus kaltinanti bambeklė ir niekada neskaičiavau ir nesiruošiu skaičiuoti, kas kiek sau gali leisti. Suprantama, kad visada buvo ir bus ir labiau pasiturinčių, ir biednesnių. Toks pasaulis. Bet… Didžiai gerbiami dėdės ir tetos, priešais kurių langus šitas „džiaugsmas“ savaitę klegėjo – mažieji tikrai neprivalo suprasti ir pajusti šitos rotacijos. Jei jau skelbiate šventinę savaitę, tai tebūnie ta šventė visiems vaikams, o ne tik tiems, kurių tėveliai turi iš ko „bankrutuoti“. Jei atsiranda tūkstančiai, kuriuos Naujųjų naktį lengva ranka išpokšime į orą ar nepagailime kokiai nors „orinei“ savireklamai (tiesiog pirmiausiai į galvą atėjo šie pavyzdžiai), tai leidžiu sau manyti, kad greičiausiai galėtų atsirasti koks pinigėlis ir panašiam reikalui… Aišku, viskas visiems kainuoja, bet gal tuomet nebūtina daryti renginio tokio grandiozinio? Tebūnie kokybė, bet ne kiekybė. Tebūnie pora dienelių tam skirta, bet kad jomis galėtų pasidžiaugti visi be išimties mažieji.

Šis mano pastebėjimas absoliučiai be jokių asmeniškumų. Tiesiog tebūnie tai pamąstymas ateičiai tiems, kas panašius renginius organizuoja.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje