Skip to content

Rajono ežerai knibždės unguriais

Jau kuris laikas žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Žeimenos poskyrio Ignalinos žuvininkai įvairiuose Lietuvos ir mūsų krašto ežeruose gausina ungurių atsargas, įžuvindami jų vandenis šios delikatesinės žuvies jaunikliais.

Kaip MI pasakojo Žeimenos poskyrio Ignalinos tarnybos vadovas Ademaras Bugailiškis, ežerų įžuvinimas unguriais vykdomas pagal Europinę programą ir remiantis mokslininkų rekomendacijomis. Mūsų rajone unguriais reikėjo įžuvinti 12 ežerų, tarp kurių buvo Asalnykštis, Asalnaitis, Asėkas, Linkmenas, Ūkojas ir kiti. Įžuvinimo darbai antradienį baigėsi Pakaso ežere. Jo pakrantėse buvo paleista daugiau kaip 3700 jau kiek ūgtelėjusių, 10–15 cm dydžio ir apie 2,5 gramo sveriančių unguriukų, užaugintų Danijoje ir lenkų atgabentų į Lietuvą.

Šie ungurių jaunikliai, po vieną paleisti ežerų pakrantėse, iš karto neria į dumblą, kad jų nesunaikintų plėšrios žuvys. Tad faktiškai jų išlieka apie 90 proc., nes iš dumblo išlenda tik pasimaitinti. Žuvinami tie ežerai, kurie turi protakas į kitus vandens telkinius, nes unguriai mėgsta migraciją, o neršti nukeliauja net į Sargaso jūrą Karibų baseine. Dar pagal mokslininkų rekomendacijas, įžuvinami tik tie ežerai, kuriuose nesiveisia plačiažnypliai vėžiai, nes jie yra jaunų ungurių pagrindinis maistas. Tad unguriai gali vėžius visiškai sunaikinti, o šie yra valstybės saugomi.

Pasak žuvivaisos tarnybos vadovo, daugiausiai unguriais žuvinami mūsų, taip pat Molėtų, Zarasų ir Utenos rajonų vandens telkiniai, priklausantys valstybei bei nuomotojams. Į mūsų rajono ežerus paleista daugiau kaip 10 000 jaunų unguriukų. Jų įžuvinimo programa bus vykdoma ir kitais metais.

Ungurių įžuvinimas griežtai kontroliuojamas, todėl šiame procese visuomet dalyvauja gamtosaugos, Nacionalinio parko atstovai ar ežerų nuomininkai. Įžuvinimą atlieka patyrę žuvininkai, nes nuo jų sąžiningo darbo priklauso ir jaunų unguriukų gyvybingumas, apskritai šių delikatesinių žuvų gausesnės atsargos.

Ignalinos žuvivaisos tarnyboje pastaruoju metu liko dirbti vos 9 žuvininkai, tad tenka intensyviai dirbti. Pasibaigus ungurių įžuvinimui, teks pradėti įžuvinti ežerus ir kitų rūšių žuvimis. Žuvivaisos įmonėje jau užauginta auksinio karoso „banda“. „Ši žuvis baigia išnykti mūsų ežeruose, todėl jos atsargas reikia atstatyti. Neužilgo dar laukia ir kiti atsakingi darbai. Žvejosim seliavą ir gaudysim reproduktorius, vėliau prasidės seliavos inkubacija“, – sakė A. Bugailiškis.

Autoriaus nuotr.

Pakaso ežero ungurių įžuvinimą atliko patyrę žuvininkai – Petras Baranauskas ir Linas Papinigis, o šį procesą stebėjo žuvivaisos tarnybos vadovas Ademaras Bugailiškis (kairėje), kartu su rajono aplinkosaugos agentūros viršininku Petru Kazakevičiumi. Štai tokio dydžio unguriukai buvo paleisti į Pakaso vandenis Pakaso ežero pakrantėse vyksta įžuvinimo darbai 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje