Skip to content

Didžiasalis keičiasi ir gražėja

MI informacija

Šis ruduo rajono savivaldybei – tikras darbų derliaus metas. Panaudojant ES paramą išgražėjo ne tik Ignalina. Rajono seniūnijose taip pat įgyvendinami svarbūs projektai, kaimo gyventojus džiugina atnaujinti pastatai, sutvarkytos gatvės. Ne išimtis ir Didžiasalis. Miestelyje renovuoti seniūnijos ir vidurinės mokyklos pastatai, naują drabužį „apsivilko“ vienas daugiabutis, baigiamas vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projektas, tvarkomos viešosios erdvės, pradedama darželio ir kultūros namų pastato renovacija.

Ketvirtadienį Didžiasalyje vyko įgyvendintų projektų pristatymo visuomenei renginys. Atliktus darbus apžiūrėjo ir šventėje „Ryto“ vidurinėje mokykloje dalyvavo savivaldybės meras Bronis Ropė, administracijos direktorius Rimantas Mačys, atsakingi darbuotojai, projektų vadovai bei rangovai. Seniūnė Gema Pundienė pasidžiaugė pagražėjusiu ambulatorijos ir seniūnijos administracijos pastatu. Įgyvendinant projektą „Ignalinos rajono Ceikinių, Kazitiškio, Ignalinos, Didžiasalio ir Linkmenų seniūnijų kaimo vietovėms svarbių statinių renovavimas“ buvo sutvarkytas minėto pastato stogas, šilumos mazgas, pakeisti  langai, durys, atlikta dalinė fasado apdaila. „Dabar jau gyvensime šilčiau ir dirbti bus maloniau…“, – sakė seniūnė.

Didžiasaliečiai turi puikų geriamąjį vandenį (jo kokybė prieš keletą metų pagerinta taip pat panaudojus ES paramą), tačiau iki šiol būta problemų dėl nuotekų tvarkymo ir vandens tiekimo individualių namų kvartale. 2011 m. gyvenvietę pasiekė svarbus europinis projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Ignalinos rajone“. Pagrindiniai darbai jau baigti. Renginio dalyviai apžiūrėjo naujus nuotekų valymo įrenginius. Kaip sakė UAB „Ignalinos vanduo“ vadovas Valentas Šimonis, dabar statoma ir kitąmet bus baigta moderni nuotekų siurblinė.

Didžiasalyje baigta daugiabučio namo (Birvėtos g. 3) renovacija. Šį projektą pristatė darbus atlikusios UAB „Struktūra“ rinkodaros direktorius Vytautas Aidukas. Jo teigimu, namas pasikeitė neatpažįstamai, dabar jis kaip naujas. Buvo atliktas kapitalinis remontas: apšiltintas stogas, pakeisti visi mediniai langai, balkonų ir lauko durys, apšiltinta cokolinė namo dalis ir sienos, rekonstruotos šildymo, šalto ir karšto vandens, nuotekų sistemos. Gyventojai savo butuose gali patys reguliuoti šildymą. Visų projekto darbų vertė – daugiau nei 400 tūkst. Lt. Projekto vadovė G. Pundienė pasidžiaugė, kad bene seniausias Didžiasalio namas tapo patrauklus, o jo gyventojai jau pajuto pagrindinius atnaujinto būsto privalumus – mažesnį šilumos suvartojimą, geresnę gyvenimo kokybę.

Didžiasalio mokiniai ir mokytojai dar negali atsidžiaugti savo gražia mokykla. Renovacija užtruko maždaug metus. Buvo apšiltintos pastato sienos, renovuotas stogas, pakeisti langai, izoliuoti šildymo sistemos vamzdynai. Bendra darbų vertė apie 1,2 mln. Lt. Juos atliko UAB „Autoiras“ iš Panevėžio. Visa mokyklos bendruomenė susirinko ir į renovuoto pastato pristatymo šventę. Skambant kaimo kapelos muzikai, perkirpta simbolinė juostelė, mokyklą pašventino klebonas Antanas Domeikis, direktorė Elena Sekonienė visus pakvietė į vidų. 

„Didžiasalis atgijo. Mūsų  akis džiugina atnaujintų pastatų spalvos. Kaip būtų gerai, jei jų sušvistų kuo daugiau. Miestelis nebūtų toks pilkas, – sakė visus svečius pasveikinusi direktorė. Ji dėkojo savivaldybei, statybininkams, visiems, kurie prisidėjo prie mokyklos renovacijos darbų ir priminė, kad kitų metų rudenį bus švenčiamas mokyklos 35-erių metų gimtadienis. Atsidėkodama už mokyklos renovaciją, savivaldybės administracijos direktoriui R. Mačiui direktorė dovanojo Dalios Pajėdienės karpinį „Tverečiaus kraštas“.

Meras Bronis Ropė džiaugėsi, kad apskritai pavyko išsaugoti šį pasienio kultūros židinį. Didžiasalio mokyklos, rajone garsėjančios savo bendruomenės aktyvumu, gražiais ir prasmingais renginiais, didelių pastangų dėka „Vyriausybė nedrįso išmesti iš ateities gyvenimo“. 2013 m. ši mokykla turi galimybę tapti gimnazija. Meras už sėkmingai įgyvendintus projektus savivaldybės padėkas bei dovanas įteikė statybos įmonėms bei projektų vadovams G. Pundienei ir Gedvilui Rudžiui. „2013-ieji metai jums bus svarbūs, laikysite savotišką egzaminą ir turėsite įrodyti, kad esate verti gimnazijos vardo“, – sakė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė, mokyklai linkėjusi klestėti, žydėti ir puoselėti savo gražias tradicijas.

Didžiasalio mokiniai ir mokytojai visus pradžiugino nuotaikingu koncertu: jie šoko, dainavo, šmaikštavo. Savo talentu prajuokinti ir vėl suspindo muzikos mokytoja Valentina Sinkevič. Ji įsikūnijo į savo mėgstamą humoristinį personažą – šįkart suvaidino valytoją Zosią, kuri prisiminė savo mokyklą ir mokytojus, porino apie statybininkus ir krėtė įvairius pokštus.

Autorės nuotr.

Renginio dalyviai apžiūrėjo naujus nuotekų valymo įrenginius Po renovacijos Didžiasalio visuomeniniai pastatai nušvito naujomis spalvomis Didžiasalio mokiniai ir mokytojai visus pradžiugino nuotaikingu koncertu „Ryto“ vidurinės mokyklos direktorei Elenai Sekonienei – įkurtuvių medis. Kas kas, o valytoja Zosia (Valentina Sinkevič) viską žino...

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje