Skip to content

Kaip seimūnai mus mausto

MI informacija

Ką apskritai veikia Seimas – mūsų išrinkti jo nariai?

Svarbiausias jų darbas, kaip numato įstatymai, yra įstatymų leidyba. Tiesa, seimūnai dar linksminasi, svarstydami visokias interpeliacijas, rengdami apkaltas, siūlydami, sakysim, Prezidentei atleisti vieną ar kitą pareigūną, kurio jie patys atleisti negali. Bet vis dėlto reikia tikėti, kad daugiausia laiko skiriama įstatymų leidybai.

Įstatymai turėtų tarnauti visuomenės interesams. Tai jau toks primityvus teiginys, kad, rodos, apie jį net kalbėti neverta. Tačiau seimūnai nuolat bando įrodyti, kad gal taip yra kažkur kitur, bet tik ne pas mus.

Ne kartą esame girdėję, kad vienas ar kitas įstatymas ar jo pataisos tarsi specialiai priimti tam, kad tai būtų naudinga tam tikrai žmonių grupei. Paprastai – verslo grupei, tai, kuri už tokio įstatymo priėmimą sugeba… Na, nepasakysi, kad sugeba atsilyginti, nes demokratinėje santvarkoje kyšininkų nėra, yra lobistai. Ateina jie į Seimą, kadangi kai kurie ir viešai lobistais vadinami, ir už dyką įtikina seimūnus balsuoti taip, kaip naudinga jiems, o ne žmonėms.

Tiesa, kartais tokį įstatymą vetuoja Prezidentė, bet jeigu seimūnai yra gerai lobistų įtikinti, jie Prezidentės veto atmeta. Na, čia aš turbūt klystu, ne lobistų įtikinti, o patys įsitikinę konkretaus įstatymo nauda. Arba nė neįsigilinę į tą įstatymą.

Dabar truputis istorijos. Prieš porą metų, o gal ir šiek tiek daugiau (laikas labai greitai bėga), mūsų krepšinio komandų rungtynės Eurolygoje buvo pradėtos transliuoti tik per mokamus kanalus. Dar praėjusios kadencijos Seimo nariai inicijavo pataisą, pagal kurią šias rungtynes turėtų transliuoti nemokami kanalai. Praėjo daugiau kaip metai, kol Seimas malonėjo prisiminti šį įstatymą. Suprantama, buvo svarbesnių linksmybių.  

Ir prieš dvi savaites Seime buvo priimtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, pagal kurias dabar nemokamos televizijos nebeprivalės tiesiogiai rodyti tokių varžybų. Menka paguoda, kad bus privaloma per 24 valandas nemokamai parodyti sporto įvykio vaizdo įrašą. Kam tai bus įdomu?

Kultūros ministerija, kuriai dabar vadovauja mūsų rinkimų apygardoje rinktas seimūnas Šarūnas Birutis, visuomenei reikšmingų įvykių sąrašą, į kurį įėjo ir kai kurios sporto varžybos, dvejus metus derino su Europos Komisija. Jos Seimui pateiktame projekte tokių nesąmonių nebuvo, jos atsirado Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete. Tas pataisas, faktiškai atimančias iš mūsų teisę tiesiogiai matyti sporto varžybas, pasiūlė keturi socialdemokratai ir liberalė.

Na, dėl socdemų čia nėra ko stebėtis, jie pas mus, atvirkščiai nei kitur pasaulyje, labiau ne žmonėmis, o dideliais ponais rūpinasi. Pripratę nuo tų laikų, kai komunistais vadinosi ir partiečius globojo. Štai, pasak „Delfi“, socdemas Edvardas Žakaris tiesiai pareiškė, kad tokių pataisų pageidavo televizijos. Ne žmonės, o televizijos.

Tiesą sakant, ir tokiu liberalės Dalios Teišerskytės balsavimu stebėtis nereikia, nes ir liberalams, kaip jau ne kartą matėme, į paprastus žmones nusispjauti.

Šiek tiek įdomios yra priežastys, dėl kurių D. Teišerskytė balsavo už faktišką įrašų transliavimo įteisinimą. Ne, apie lobistus ji nešnekėjo, tačiau pareiškė, kad tiesioginių sporto varžybų transliacijų negalima rodyti dėl jose esančios alkoholio reklamos. Taip ji pademonstravo, kad seimūnai įstatymų neskaito – nežino, kad Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia alkoholio reklamą per televiziją nuo 6 iki 23 valandos, išskyrus tarptautinius renginius. Taigi, tarptautinių sporto varžybų įraše, transliuojamame bet kokiu laiku, bet kokia reklama galės būti.

Ir žinok, kas iš tikrųjų lėmė tokį D. Teišerskytės nusistatymą…

Nesusigaudymą jau priimtuose įstatymuose, rinkėjų interesų ignoravimą dalis, reikia manyti, ir meilę – švelniai tariant – lobistams pademonstravo ir kiti Seimo nariai, balsavę už tai, kad pataisos būtų priimtos. Dabar vienintelė viltis – kad pataisų nepasirašys Prezidentė ir jos bus grąžintos Seimui. Tik ar kas nuo to pasikeis?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje