Skip to content

Vėl renkamos paraiškos asbesto stogams keisti

MI informacija

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos vėl rinks paraiškas paramai asbesto stogų keitimui gauti. Paramos paraiškų rinkimas prasidėjo kovo 17 d., o baigsis gegužės 2 d.

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ remiamas kaimo vietovėje esančių gyvenamųjų namų, priklausančių fiziniams asmenims, asbestinių visos stogų dangos pakeitimas.

Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto parama galės būti skirta projektams, įgyvendinamiems kaimo vietovėje, t. y. kaime, miestelyje ar mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 6000 gyventojų, o pareiškėjas turi būti kaimo gyventojas, kuris ne mažiau kaip penkerius metus (nepertraukiamai) iki paramos paraiškos pateikimo nuolatinę gyvenamąją vietą deklaruoja kaimo vietovėje.

Norintys pasikeisti stogus kaimo gyventojai ne mažiau kaip dvejus pastaruosius metus (nepertraukiamai) iki paramos paraiškos pateikimo kaimo vietovėje turi vykdyti profesinę ir (ar) ekonominę veiklą. Šis reikalavimas nebus taikomas, jei pareiškėjas yra sulaukęs pensinio amžiaus ir (arba) gauna senatvės ar valstybinę pensiją arba jam pripažintas 0–55 proc. darbingumas.

Pareiškėjas turi užtikrinti, kad investicijos bus skirtos gyvenamajam namui, kuriame jis šiuo metu deklaruoja gyvenamąją vietą. Parama projektui neteikiama, jeigu jo įgyvendinimo vieta – savivaldybės centras arba sodo bendrija.

2014 m. didžiausia paramos suma vienam projektui įgyvendinti negali viršyti 6000 litų. Paramos lėšomis finansuojama iki 50 proc. visų patirtų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, likusią dalį išlaidų pareiškėjas turi padengti nuosavomis lėšomis.

Tinkamoms finansuoti išlaidoms priskiriamos stogo keitimo medžiagų (stogo dangos), statybinių medžiagų, būtinų stogo dangai pakeisti, įsigijimo, asbestinių atliekų transportavimo iki šalinimo vietos ir jų šalinimo paslaugų pirkimo, projekto viešinimo išlaidos. Visi pirkiniai, už kuriuos kaimo gyventojai tikisi gauti paramą, turi būti nauji ir nenaudoti.

Per 2012 m. ir 2013 m. vykusius paraiškų rinkimus paramos asbesto stogams keisti kreipėsi daugiau kaip 12 tūkst. asmenų. Paramos gavėjams išmokėtos paramos suma šiuo metu viršija 35 mln. Lt.

Kaip ir praeitais metais, paraiškos bus renkamos ne tik Nacionalinės mokėjimo agentūros teritoriniuose skyriuose, bet ir rajonų savivaldybių centruose. Pagal iš anksto numatytą grafiką savivaldybėse nuo 9 iki 12 val. bus ne tik renkamos paraiškos, bet ir teikiamos konsultacijos, atsakoma į rūpimus klausimus, paaiškinami kylantys neaiškumai. Daugiau informacijos apie mokymus pateikiama grafike.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje