Skip to content

Kiaulių augintojai, besitikintys kompensacijos, raginami paskubėti

Kova dėl elektros energijos lengvatų išsaugojimo tęsiasi

Kai liepą Ignalinos rajone buvo paskelbta ekstremali padėtis dėl Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse aptikto afrikinio kiaulių maro, rajono kiaulių augintojai buvo įspęsti į savotišką kampą – privalėjo išskersti visas auginamas kiaules. Šalies vyriausybė priverstinai išskerdusiems kiaules pažadėjo kompensacijas. Žemės ūkio ministerijos nustatytas kompensacijos taisykles pristato Socialinės paramos ir kaimo reikalų skyriaus specialistė Jolanta CICĖNIENĖ.

„Pagal Žemės ūkio ministerijos nustatytas taisykles, kiaulių laikytojai skirstomi į dvi pagrindines grupes. Pirmoji grupė – tie, kurie nuo  2014 m. liepos 24 d. iki rugsėjo 18 d.  paskerdė visas kiaules, o antroji – tie, kurie skerdė ar skers nuo 2014 m. rugsėjo 18 d. iki gruodžio 15 d. Labai svarbu pirmosios grupės ūkininkams suskubti iki lapkričio 10 d. ir susitvarkyti dokumentus, nes laiko ne tiek jau ir daug.

O taisyklės konkrečios ir aiškios. Pagal Žemės ūkio ministerijos nustatytas taisykles, pirmoiso grupės kiaulių laikytojai dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės paskerdė visas laikomas kiaules ir pageidaujantys gauti kompensacijas, ne vėliau kaip iki lapkričio 10 d. turi kreiptis į seniūnijų pagal gyvenamąją vietą žemės ūkio specialistus ir pateikti reikalingus dokumentus.

Reikalingi dokumentai: prašymas gauti paramą už paskerstas kiaules; pranešimas apie ūkinių gyvūnų bandą; mėginių paėmimo aktas; įsipareigojimas nelaikyti kiaulių.

Visus minėtus dokumentus, išskyrus prašymą, kuris pildomas seniūnijoje, išduoda Ignalinos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Antrosios grupės kiaulių laikytojai, pageidaujantys gauti kompensacijas, per 20 darbo dienų po paskerdimo turi kreiptis į seniūnijų pagal gyvenamąją vietą žemės ūkio specialistus ir taip pat pateikti minėtus dokumentus“, – teigia J. Cicėnienė.

Primename, kad laiku nesikreipę kiaulių laikytojai rizikuoja prarasti galimybę gauti kompensacijas už patirtus nuostolius. MI žiniomis, kompensacijos dydis yra kintantis, priklausantis nuo vidutinės rinkos kainos. Tarkim, skerdusieji liepos mėnesį gaus maždaug po 170 Lt už kiaulę, o spalį – 159 Lt.

Dėl tikslesnės informacijos visada gali kreiptis į Socialinės paramos ir kaimo reikalų skyriaus specialistę Jolantą Cicėnienę (tel. 54621).

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje