Skip to content

,,Meno bangų“ mūša ne tik Ignalinoje

MI informacija

Buvo 2013 m. rugsėjis, kai Ignalinoje gyvenantis menotyrininkas Marius Kraptavičius įkūrė viešąją įstaigą ,,Meno bangos“. Kodėl kūrė ir kam? Kad mažintų atskirtį tarp miesto ir kaimo, tarp vyresniosios ir jaunosios kartos, tarp intelektualų ir tų, kurie nori tapti intelektualiais.

Marius Kraptavičius sako: ,,Atėjo laikas atsiskaityti Ignalinos kraštui, ką ir kaip mes kūrėme“.

Pirmiausia, jis siūlo internete atrasti svetainę menobangos.lt. Svetainė yra laimėjusi kelis projektus, remtus Spaudos, televizijos ir radijo fondo bei Lietuvos kultūros tarybos. O jei ta svetainė būtų ir nelaimėjusi? ,,Vienaip ar kitaip, banguotume“, – tvirtina Marius.

Svetainėje sužibėjo jauna autorė Milda Savickaitė. Ji gimė ir augo Ignalinoje, vaidino IKI teatre. Dabar studijuoja Vilniaus universitete kultūros istoriją ir antropologiją. Jos tekstai nuoširdūs, atviri, persmelkti meilės savo gimtinei, jos tarmei.

Kitas jaunasis svetainės autorius – Vilniuje gimęs, bet Ignalinoje augęs Aurimas Novikovas (beje, dar besimokydamas Ignalinoje, pirmuosius savo kūrinius išspausdino „Mūsų Ignalinoje“ – red. past.). Jį drąsiai galime vadinti rašytoju – jau yra išleidęs pirmąją knygą ,,Nemiegantys“, pakeliui ir antroji knyga. Aurimas – anglų filologijos bakalauras. Jo įdomios, reiklios recenzijos praturtino ir paįvairino svetainę menobangos.lt

Svetainės projektui ,,Pokalbiai su regionų rašytojais“ vadovavo… rašytoja. Ji – Gintarė Adomaitytė, ne kartą savo rašiniuose prisipažinusi: mėgsta ir net myli mažus miestelius. Gintarė apgailestauja, kad kol kas – tik kol kas – Ignalinos krašte Lietuvos rašytojų sąjungos narių lyg ir nėra. O juk yra – tai vienas vienintelis Banguolis Balaševičius, besislepiąs po slapyvarde, rašęs – o gal ir rašąs – Lietuvos fantastikos klasiką. 

G. Adomaitytė projekto publikacijas pradėjo nuo Albino Bernoto (1934–2012) pamiršto, jos stalčiuje išsaugoto teksto. Aukščiausio lygmens poetas gyveno Labanoro girioje, Argirdiškėje. Poeto išpažintyje alsuoja gamta, ne mažiaus svarbūs ir Labanoro girios žmonės. Projekte buvo kalbinti Veliuonos, Tytuvėnų, Kelmės, Palangos, Pilviškių rašytojai.

,,Žvelgiu į Lietuvą“ – taip svetainė pavadino rašinių konkursą, kuriame pasireiškė keliolika gimnazistų. Smagu pripažinti, kad tarp išrinktųjų šešetuko esama ir Ignalinos krašto gyventojų.

Bet… Dovanos dalijamos per Kalėdas… ,,Dovanų bus“ – sako ,,Meno bangų“ vadovas M. Kraptavičius.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje