Skip to content

Dar vienas leidinys, supažindinantis su ANP

Aukštaitijos nacionalinis parkas, pernai šventęs įkūrimo 40-metį, beveik kasmet pradžiugina naujais leidiniais, knygomis. Šie metai tik prasidėjo, o praėjusią savaitę Palūšės bibliotekoje jau įvyko dar vieno gražaus ir informatyvaus leidinio „Lietuvos gamtos vertybės Aukštaitijos nacionaliniame parke“ pristatymas. Tiesa, jis iš spaudos išėjo dar pernai metų pabaigoje, tačiau visuomenei pristatytas dabar, pasibaigus visiems jubiliejiniams rūpesčiams, kai, pasak renginio vedėjos, parko kultūrologės Sigutės Mudinienės, tvyro žiemos ramybės metas ir nereikia niekur skubėti.

Šis leidinys – tai parko Gamtos skyriaus darbuotojų kūrinys. Skyriaus vedėjas Tautgirdas Masiulis sakė, kad leidinys pradėtas planuoti dar 2012 m., tekstai rašyti daugiausia žiemomis, Aplinkos ministerijai du kartus teikti projektai leidybos finansavimui gauti, tačiau pinigų taip ir nebuvo skirta. Knygelė dienos šviesą išvydo ne ministerijos, o dviejų rėmėjų lėšų dėka. Padėjo Lietuvos ornitologų draugija ir UAB „Storasis ąžuolas“.

Dr. Bronius Šablevičius, pasak jo, apie leidinį pasakojo „iš kito galo“. „Daug kas mus laiko nereikšmingais. Esą užsiimame visokiais niekais: tyrinėjame vabaliukus, skaičiuojame paukščiukus. Tačiau parkas tam ir sukurtas, o gamtos tyrinėjimams pabaigos nėra. Kiekviena nuotrauka leidinyje turi savo istoriją, net nejudančius įdomius objektus, kad juos nufotografuotum, pirmiau reikia surasti. Daug dirbama naktį, o vertingiausios tyrinėjimams valandos – temstant ir auštant. Tuomet gyvūnai labai aktyvūs, tada ir lapės loja, ir stirnos kosėja. Tokia mūsų darbo virtuvė“, – pasakojo Bronius.

Jis „per dantį traukė“ kai kuriuos įvairiais mokslo vardais tituluotus kolegas botanikus, kurių darbuose būna daug netikslumų, trūksta konkretumo. Tarkim, savo tyrinėjimų ataskaitose rašo, kad „naujas grybas rastas ant drebulės šakos“ ar „Ažvinčių girioje ant kelmo“. Ar toks ir toks retas augalas aptiktas „Dringio ežero pakrantėje“. O kurioje vietoje konkrečiai, juk Dringio kranto linija nutįsusi 31 km. „Mes taip nedirbam ir dažnai savo tyrimais užpildome kolegų spragas“, – sakė B. Šablevičius.

Apie leidinį kalbėjo ir jį vertino ir ANP direktorius Eminuelis Leškevičius.

Žurnalinio formato leidinys suskirstytas į kelis skyrius. Atskirai aprašomi vertingiausi parko gamtiniai kompleksai (rezervatai ir draustiniai), miškai, ežerai ir upės, pelkės, pievos ir laukai, šioms gamtos buveinėms būdinga augmenija ir gyvūnija. Taip pat supažindinama su gamtos tyrimų istorija parke, Europos Bendrijos svarbos rūšių monitoringu, gamtotvarkos ir ekologinio švietimo darbais. Leidinys gausiai iliustruotas unikaliomis nuotraukomis, kurių autoriai B. Šablevičius, T. Masiulis, Algirdas Panavas, Jonas Barzdėnas, Asta Survilaitė, Rimantas Nalivaika, Marius Čepulis ir kiti (iš viso 19 autorių).

Leidinį išleido leidykla „Lututė“. Visi renginio dalyviai išeidami gavo po leidinį, po jo pristatymo dar žiūrėjo iš LTV fondų gautus filmus apie nacionalinį parką, jo kūrimąsi, tradicijas ir šventes.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje