Skip to content

Palūšės kaimo bendruomenė mokėsi gaminti ekologišką muilą

MI informacija

Palūšės kaimo bendruomenėje vėl sujudo tradicinių amatų puoselėtojai. Šįkart rinkosi daugiausia moterys, mat ketino virti muilą. Visas jas krūvon subūrė Ignalinoje gerai žinoma sveikos kosmetikos gerbėja Jūratė Pušinskienė. Chemiją ir biologiją gerai išmananti moteris susirinkusioms pasakojo ne tik apie tai, kaip muilą gaminti, bet ir apie tai, kokius mūsų aplinkoje augančius augalus galima panaudoti, kurie iš jų labiau tinka odai, kurie – plaukams, o kuriuos geriausia užsiplikyti ir vartoti kaip gydomąsias arbatas.

Palūšės moteriškės susikaupusios klausėsi Jūratės pasakojimo, kai pro duris su tulpių glėbiu visų pasveikinti įvirto bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis. Linkėdamas šypsenų lūpose, džiaugsmo širdyse ir geros sveikatos kūnuose, įteikė kiekvienai po pavasarinį žiedą, išreikšdamas viltį, kad susidomėjimas amatininkų veikla ateityje tik dar labiau išaugs.

Netruko praeiti keletas valandų, kai puoduose ant elektrinių krosnelių kunkuliavo kvapnios putos, sklido malonūs gluosnių, rožių, levandų, saldžiųjų apelsinų ir arnikos aromatai. Netrukus spalvota „košė“ buvo išpilstyta į atskirus indelius ir palikta sustingti.

Kol muilas aušo, visi susirinkusieji vaišinosi Jūratės pagaminta sveika arbata ir pačių keptais sausainiais. O vėliau mielai pozavo nuotraukai bendruomenės metraščiui.

Išsiskirstydamos moterys nutarė sveika puta nusipraususios toliau gilintis į žolių paslaptis ir prieš Jonines visu būriu eiti kupoliauti. Tokiai idėjai mielai pritarė ir Jūratė, pažadėdama kartu pabraidžioti po pievas Lūšių pakrantėmis ir pasidalinti žiniomis apie žolynų turimas galias. O tuo pačiu ir pasiruošti sveikų arbatų kitų metų Palūšės kermošiui.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje