Skip to content

Prezidentei – Nijolės rišta Joninių vanta

„Kai į pirtį ateina …. įmonės  buhalterijos skyriaus darbuotojos švęsti vedėjos gimtadienio – moterys aptemptais maudymosi kostiumėliais, aukštomis šukuosenomis, kurios pirties seanso pabaigoje mėtosi viena į kitą braškėmis ir tariasi kitą kartą svaidytis mėlynėmis, pamatai, kad žmogus yra gyvas, o ne plastmasinė lėlė. Pirties procedūra nuima kaukes, visus falšyvus smailus. Po gero relakso, gero vanojimo pamatai žmogų – kaip jis atrodė aštuoniolikos, nors jam – 48-eri“, – teigia pirtininkai, pasirengę Joninių maratonui, kuris prasidėjo dar praėjusį savaitgalį Kairėnų botanikos parke vykusioje Šiaurės ir Baltijos šalių vidurvasario šventėje.

Šiaurės ir Baltijos šalių Vidurvasario šventėje – Lietuva, Latvija, Estija, Danija, Švedija, Suomija ir Norvegija – kartu šventė savo tradicines vasaros vidurio šventes. Tokia Vidurvasario šventė Lietuvoje organizuojama jau trečius metus iš eilės.

„Šiaurės ir Baltijos šalys – stipraus regioninio bendradarbiavimo pavyzdys. Mus jungia bendros vertybės, tradicijos, kultūra. Ši bendra Vidurvasario šventė, kurią Lietuvoje vadiname Joninėmis – geriausias to įrodymas. Ji jau tapo laukiamu bendruomenės susibūrimo įvykiu, žyminčiu mūsų tautų bendrystę“, – šventėje sakė Prezidentė.

Šiemet Vidurvasario šventėje ypatingas dėmesys buvo skiriamas Lietuvai, mininčiai Etnografinių regionų metus. Į šventę susirinkusiems Lietuvoje gyvenantiems Šiaurės ir Baltijos šalių piliečiams, diplomatams, verslo, mokslo, kultūros atstovams buvo pristatytos gražiausios lietuviškos tradicijos.

Vidurvasario šventėje Šiaurės ir Baltijos šalys pristatė savo unikalias tradicijas – šokius, muziką, tradicinį maistą. Buvo prisimintos ir bendros tradicijos – degantis laužas, burtai ir žaidimai su laukų augalais, prausimosi ir vanojimosi ritualai. Šventėje dalyvavo ir garsi pirtininkė, ignalinietė Nijolė Nagurnaitė, kuri džiaugiasi Prezidentei Daliai Grybauskaitei surišusi pirmąją Joninių vantą.

Vidurvasaris – trumpiausios nakties ir ilgiausios dienos metas – švenčiamas visose Šiaurės ir Baltijos šalyse.

N. Nagurnaitės asmeninio archyvo nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje