Skip to content

Šiukšlių tvarkymo problema aštri tiek mieste, tiek kaime

Dažnai kartojama banali, bet visą laiką aktuali frazė, kad šiukšlės – reikalas rimtas. Kas sekmadienį tai patvirtintų ir kiekvienas Ignalinoje, M. Petrausko gatvės prieigose, gyvenantis ignalinietis, kai čia esantys perpildyti atliekų konteineriai virsta šiukšlynu (mat „Kompata“ sekmadieniais nedirba ir konteinerių neišveža). Tai itin aktualu pavasario ir vasaros mėnesiais, kai tvarkomi ir remontuojami butai, rūsiai, o ir pravažiuojantys savo „turtą“ palieka. Tuomet po nakties šalia perpildytų konteinerių išdygsta ir krūvos atliekų (statybinių medžiagų, baldų, buitinės technikos ir pan.), kurių į konteinerius apskritai negalima vežti. Pasak UAB „Kompata“ direktoriaus Vytauto Čepulėno, iš M. Petrausko gatvės konteinerių vasarą kas mėnesį išvežama trimis tonomis daugiau atliekų, nei yra apskaičiuota. Vasarą panašios situacijos dažnos ne tik Ignalinoje, bet ir kaimuose. Antradienį spręsti šiukšlių problemos rinkosi Petriškės kaimo gyventojai.

– Gavome keletą skambučių, kad Petriškėje esantis bendras konteineris nuolat yra perpildytas, teršiama aplinka. Skambinta buvo į bendrąjį telefoną, skundėsi tuo ir kaimo gyventojas Kazimieras Čeponis, – kalbą su susirinkusiais pradėjo Ignalinos aplinkos agentūros vedėjas Viktoras Ksenzovas.

„Kompatos“ vadovas V. Čepulėnas pateikė tokią informaciją. Petriškėje bendruoju atliekų konteineriu naudojasi ir už tai moka 8 gyventojai. Dar trys turi sudarę sutartis dėl individualių konteinerių, o du gyventojai pasirašę ST sutartis, kurios leidžia savo atliekas vežti į Ignalinos miesto konteinerius. Apskaičiuota, kad per metus vienas gyventojas gali prikaupti iki 1,3 m3 šiukšlių, Petriškėje stovi konteineris 1,1 m3 talpos, kuris išvežamas kartą per mėnesį. Kitu metų laiku čia vienam gyventojui tenka 0,864 m3, o vasarą konteineris visą laiką perpildomas ir dar kaskart surenkama daugybė papildomų maišų, paliekamų šalia jo. Vasaros perviršis susidaro dėl dviejų priežasčių: pirma, į konteinerius sumetamos atliekos, kurių negalima mesti, o jos užima daug vietos, antra, žiemą Petriškėje gyvena tik keli žmonės, o vasarą jų padaugėja bent tris kartus.

Tai patvirtino ir Petriškėje nuolat gyvenantis Edvardas Survila bei kiti gyventojai.  Aplinkosaugininkas V. Ksenzovas dar sakė yra gavęs pranešimų, kad į konteinerį šiukšles meta ir vietinės lentpjūvės darbuotojai, nes jų įmonė su „Kompata“ nėra sudariusi sutarties ir konteinerio neturi. Tai įstatymo pažeidimas, nes įmonės privalo pasirašyti sutartis ir turėti konteinerius.

Kokie galimi sprendimo dėl šiukšlių problemos Petriškėje variantai? Pirma, vasaros mėnesiais (birželį–rugpjūtį) pastatyti antrą konteinerį. Antra, esamą konteinerį per mėnesį išvežti ne kartą, o dukart (abiem atvejais tiems aštuoniems gyventojams tektų mokėti dvigubą mokestį). Trečia, kiekvienam sudaryti sutartį su „Kompata“ ir pasistatyti individualų konteinerį. Ketvirta, dažnai važiuojantiems į miestą pasirašyti ST sutartis ir šiukšles vežti į miesto konteinerius.

Kadangi visi variantai yra susiję ir su mokesčiais, o susitikime dalyvavo ne visi kaimo gyventojai, tądien sprendimas nepriimtas. Nutarta kartu su Ignalinos seniūnu Jonu Polito susitikti su kiekvienu Petriškės gyventoju ir nutarti, kuris variantas kam priimtinas.

Susitikimo pabaigoje V. Čepulėno pasiūlymu atliktas eksperimentas. Išverstas pilno konteinerio turinys, kad pažiūrėti, kokios atliekos į jį sumestos. Šįkart draudžiamų daiktų nebuvo daug, bet rasta ir plastikinių bakelių nuo tepalų, ir didokų metalinių skardinių nuo dažų, ir kitų daiktų, kurių nedera mesti į bendrą konteinerį. Belieka priminti, kad negalima mesti statybinių atliekų, pavojingų atliekų (elektronikos, chemijos likučių ir tarps, žaliosios masės (žolės, krūmų), padangų ir pan. Kas dėl atliekų rūšiavimo, tai jei kaime nėra tam specialių konteinerių, rūšiuoti nebūtina.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje