Skip to content

Ignalinoje vyko pasieniečių klubo sąskrydis

MI informacija

Savaitgalį AB „Lietuvos geležinkeliai“ priklausančioje poilsio bazėje „Ignalina“ įvyko septintasis Pasieniečių klubo narių sąskrydis. Šiais metais apie 160 jo dalyvių lankėsi VSAT Ignalinos rinktinės saugomame ruože, Lietuvos nacionaliniame parke bei jo apylinkėse.

Tradiciškai, klubo nariai, sąskrydžio metu pabuvoja lankytinose krašto vietose, kurios turi ilgą ir įdomią istoriją. Šiemet į kelionės maršrutą buvo įtrauktas Ladakalnio archeologinis kompleksas, senasis Ginučių vandens malūnas, Bitininkystės muziejus, Palūšės bažnyčia bei Linkmenų kaimas.

Atvykusius į susitikimo vietą, prie Palūšės bažnyčios, Ignalinos dekanato dekanas, Švč. M. Marijos Gimimo parapijos klebonas Vidas Smagurauskas maloniai pakvietė  į vidų ir pasidalino mintimis apie bažnyčios istoriją bei Palūšės bendruomenės gyvenimo tradicijas.

Klubo nariai, lankydamiesi Linkmenyse, išklausė Lietuvos kariuomenės savanorių draugijos nario Gedimino Grigoravičiaus pasakojimą apie Labanoro girios Paluknio kaimo tragediją, apžiūrėjo vietovę, kurioje ketinama pastatyti atminimo paminklą žuvusiems krašto pasieniečiams, taip pat Linkmenų kaimo kapinėse padėjo gėlių ant Nepriklausomos Lietuvos Respublikos pasienio policininko Adomo Švogžlio kapo.

Lankantis Stripeikiuose, Senovinės bitininkystės muziejuje, visų dėmesį prikaustė muziejaus administratorės Danutė Indrašienės pasakojimas apie paprastą savo natūraliu tobulumu, tačiau labai sudėtingą bičių pasaulį, apie medaus gydomąsias savybes bei paties muziejaus atsiradimo idėją ir jo gyvavimo perspektyvą. Vėliau čia pat, puikioje pavėsinėje, sąskrydžio dalyviai vaišinosi Ignalinos pasieniečių pagaminta tradicine kvapnia koše.

Sąskrydžio programa tęsėsi prie Gavio ir Gavaičio ežerų įsikūrusioje moksleivių poilsio stovyklos „Ignalina“ teritorijoje. Ignalinos rinktinės kinologai Justas Aidietis, Voldemaras Murauskas ir Karenas Mesropianas su belgu aviganiu Bariu (Muru) pademonstravo ne tik įvairius tarnybinių šunų sugebėjimus, bet ir parodė, kaip tikroviškoje situacijoje sulaikomas sienos ar kitas pažeidėjas. Stovyklavietėje taip pat vyko sporto varžybos, žaidimai ir pramogos.

Klubo prezidentas Algimantas Songaila sukvietė klubo narius į visuotinį susirinkimą. Jame dalyvavo VSAT vadas Renatas Požėla, vado pavaduotojas Štabo viršininkas Valentinas Novikovas taip pat Ignalinos rinktinės vadas Vladimiras Ščajevas, vado pavaduotojas Štabo viršininkas Valentinas Urbonas bei kiti klubiečiai, tarnaujantys rinktinės padaliniuose.

Susirinkimo metu buvo įteikti pažymėjimai naujiems klubo nariams bei apdovanojimai aktyviausiesiems. Tarp jų Ignalinos rinktinės Tverečiaus užkardos jaunesniajam specialistui, Jaunojo pasieniečio būrelio vadovui Andrejui Matvėjevui  įteiktas pasieniečių klubo atminimo ženklas „Pasieniečių klubui 10 metų“ ir Pasieniečių mokyklos viršininko padėka „už aktyvų darbą populiarinant pasieniečių profesiją ir pagalbą, organizuojant jaunųjų pasieniečių, šaulių ir policijos rėmėjų stovyklas“.

Kitą dieną sąskrydžio dalyviai lankėsi kaimyninės Latvijos mieste Daugpilyje. Visuomeninė organizacija Pasieniečių klubas 2003 m. buvo įkurtas valstybės sienos apsaugos veteranų ir Pasieniečių muziejaus iniciatyva. Pagrindiniai klubo veiklos uždaviniai – Lietuvos valstybės sienos apsaugos istorijos puoselėjimas, istorinės medžiagos rinkimas bei jos perdavimas Pasieniečių muziejui, sienos apsaugos tradicijų plėtojimas ir visokeriopas VSAT veiklos rėmimas.

Klubas turi savo emblemą, vėliavą, ženkliuką ir dviejų laipsnių atminimo ženklus „Buvome, esame, būsime“.

Auotrės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje