Skip to content

Apie reidą įspėti pažeidėjus pavėlavo

MI informacija

Pastaruoju metu Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai iš žvejų mėgėjų yra gavę keletą pranešimų apie Dysnų ežere randamus tinklus. Vieno iš didžiausių respublikos ežerų platybėse nustatyti tokio tinklo pastatymo vietą, nežinant geografinių koordinačių, praktiškai neįmanoma, o tokią galimybę turi ne kiekvienas žvejys mėgėjas. Pareigūnų nuomone, tokio tinklinio įrankio suradimas ir ištraukimas efektyviausio rezultato neduoda, kadangi pažeidėjai ir toliau sau žvejoja. Be to, gaištamas laikas, papildomai naudojamos lėšos, o brakonieriai tampa dar gudresni ir atsargesni. Pagrindinis tikslas – nustatyti neteisėtai žvejojančius asmenis. Tik administracinės baudos, dideli įkainiai už padarytą žalą žuvų ištekliams, o ypatingai plaukiojimo priemonių konfiskavimas, drausmina pažeidėjus.

Spalio 20 d. aplinkosaugininkų ekipažas kaip tik ir dirbo prie šio ežero. Apie 16 val. ežere pasirodė valtis. Nors buvo gana didelės bangos, dviese valtyje buvę vyrai drąsiai yrėsi tolyn nuo kranto. Nuplaukę daugiau kaip kilometrą, pradėjo tikrinti tinklus. Pareigūnai visus jų veiksmus filmavo. Aplinkosaugininkams beliko nustatyti, kur pažeidėjai sugrįš.

Automobiliu pakrančių neapvažiuosi, nes tai – beprasmiškas darbas. Kas nors pamatys ir tikrai paskambins. Liaudies patarlė sako: ,,Vilką kojos peni“, tas puikiausiai tinka ir aplinkos apsaugos inspektoriui. Vienoje iš prie ežero privažiuojamų vietų, tarp Gurbų ir Grybėnų kaimų, pareigūnas aptiko stovintį automobilį. Jame sėdėjo vyras ir stebėjo kelią. Abejonių nekilo, kad čia turi grįžti pažeidėjai. Nuojauta neapvylė – po gero pusvalandžio valtis pasiekė krantą. Brakonieriai greitu žingsniu pasuko link automobilio… Nustatyta, kad tai Švedriškės gyventojas V. I ir R. J. iš Grybėnų. Jų laimikis – 5 sterkai ir 3 lydekos.

Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes vienam iš pažeidėjų suskambėjo telefonas. Šalia stovėjęs pareigūnas aiškiai girdėjo, kaip vyriškas balsas tarė: ,,Jūsų laukia aplinkosauga“. Atsakymas  aplinkosaugininkams sukėlė šypsenas: ,,Prieš 20 min. reikėjo skambinti, dabar jau vėlu…“ Šią vasarą aplinkosaugininkai juos jau buvo sulaikę, gaudant tinklais lynus Padysnio tvenkinyje. Pažeidėjams ir šįkart surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimta valtis ir trys tinklai. Be administracinių baudų jiems teks atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri yra 1267 eurai. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje