Skip to content

Negi ir kalakutai gyvens kurortinėje Ignalinoje?

Gavę nerimu alsuojantį Danutės Braziulienės laišką, šiek tiek nustebome ir mes. Nes apie naujieną, kurią perskaitėme laiške, nebuvome  nieko girdėję. Netgi gandų (kas labai populiaru tarp mūsų žmonių) lygio užuominos neturėjome. Taigi, minėtos skaitytojos laiške minimą nerimą galima ir suprasti, ir pateisinti, kadangi pasivaikštinėję rajono savivaldybės koridoriais, išsiaiškinome kai kuriuos faktus.

Skaitytojos laiškas

Mieli ignaliniečiai,

visus sveikiname su garbingu Ignalinos miesto 150-ties metų jubiliejumi. Džiaugiamės, kad mūsų miestas turi kurortinės vietovės statusą ir  siekia kurorto, turi  mineralinį vandenį, nuostabią gamtą.

Gyventojų skaičius kasmet mažėja, teliko mažiau nei  6 tūkst., o štai firma „Arvi“ žada įveisti 60 tūkst. vnt. kalakutų fermą (gal kaip kompensaciją gyventojų mažėjimui – autor. past.).

Aplink Ignalinos miestą tokia graži gamta, tiek gražių ežerų ir ežerėlių supa miestą ir štai kažkas ketina čia įveisti kalakutų „sanatoriją“, nuo kurios 5 km spinduliu sklinda, švelniai tariant, nekokie kvapai…

Negana to, kad čia jau daugybę metų yra trąšų sandėliai, medienos dirbtuvės, kurios kelia didelį triukšmą, tai dar turėsime ir „nuostabų“ aromatą (kalbama apie Technikos g. kvartalą, kur įsikūrę tokios įmonės, kaip „Arvi ir KO“, UAB Ignalinos žemdirbių aptarnavimo centras, AB Tiekimas, ir kt.).

Nejau gyventojai bus priversti organizuoti streiką, nes, panašu, kad  vietos valdžia nesirengia tinkamai atstovauti kurortinio miesto gyventojams.

D. Braziulienė

Apie ARVI ir kalakutus

„Arvi“ įmonių grupė – viena stambesnių įmonių šalyje, veiklą vykdanti ir Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Rumunijoje, Latvijoje. Ši įmonių grupė turi net kelis verslus: ARVI Fertis, ARVI kalakutai, ARVI cukrus, Pašarai, Biovast, Noringė (viešbučių verslas), Baltkalis (druskų verslas).

Taigi, kaip jau minėta, kalakutus Technikos gatvėje esančiuose sandėliuose (Technikos g. 4) planuoja veisti vieni iš įmonių grupės ARVI partnerių – ARVI Fertis, kurie ir šiuo metu nuomojasi šias patalpas. Kaip kažkas yra pasakęs, planuoti galima ir reikia, tik ar pavyks – čia jau kita kalba. Tiesą pasakius, šie planai jau įgiję šiokį tokį realų kūną – mat Aplinkos apsaugos agentūrai yra pateiktas prašymas gauti leidimą ūkinei veiklai, oficialiai – planuojamos ūkinės veiklos atrankos dokumentas.Tiesa, jis atmestas ir paprašyta papildomų paaiškinimų. Nors man, kaip eiliniam Ignalinos žemės gyventojui, iškart keistai atrodo toks planas. Net ne keistai, o itin kraupiai, bet iškalbingai. Tai faktas, kad mes, kaip mažo miestelio gyventojai ir kurortinės vietovės kūrėjai, nerūpime monopoliniam verslui. Galima mus apeiti, pastumti, apdergti ir palikti… Netiesa? Jei tai būtų netiesa, tai niekas net nepradėtų kurti planų, akivaizdžiai kenkiančių vietos gyventojams, aplinkai, gamtai. O gal įmonės „planuotojai“ realiai nėra čia buvę ir nėra mūsų matę?

Rajono savivaldybės komentaras

Šiuo klausimu susisiekėme su rajono savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėju Juozu Panavu. Kadangi šis žmogus yra Ignalinos miesto bendrojo plano  vadovas ir prižiūrėtojas, tai pirmiausia pro jo akis ir rankas perfiltruojami visi panašūs planai ir svajonės.

„Jokio oficialaus dokumento rajono savivaldybė dėl kalakutų fermos steigimo nėra gavusi. Tad jokio konkretaus atsakymo nėra ir būti negali. Mes galime tik pasvarstyti, kaip būtų, jeigu būtų. Kaip jau sakiau, aš nesu analizavęs šio klausimo, tačiau iškart galiu pasakyti, kad būtent šią minutę planas steigti kalakutų fermą būtų neįmanomas. Paaiškinu. Pagal miesto bendrąjį planą, kurį patvirtino rajono Taryba ir kuris turi įstatymo galią, žemės sklype, esančiame Technikos skersgatvyje 4, Ignalinoje, kurį nuomoja UAB „ARVI Fertis“, negalima, nes ši teritorija yra skirta pramonės ir sandėliavimo ūkinei veiklai (uP). Žemės ūkio veiklos šioje teritorijoje yra negalimos, o kalakutų auginimas yra žemės ūkio veikla. Tarkim, tas pats „planuotojas“ kreipiasi į politikus, t. y. į rajono Tarybą, prašydamas pakeisti įstatymą ir pakoreguoti Bendrąjį Ignalinos miesto planą. Teoriškai tai įmanoma. Tačiau nesu tikras, kad politikai, iki šiol tvirtai žengę kurortinio, rekreacinio miestelio kryptimi ir kūrę Ignalinai kurortinės vietos viziją bei ateitį, staiga apsisuks ir viską pakeis dėl vienos kalakutų fermos. Bet čia tik mano svarstymai.

Yra ir dar viena kliūtis kalakutų fermai. Tai sanitarinės apsaugos zonos. Aplink visur gyvena žmonės, privačių namų sklypai ribojasi su nuomojamu sklypu. O vykdant ūkinę veiklą, t. y. auginant naminius paukščius, kurių fermoje yra daugiau nei 300 vnt., sanitarinė apsaugos zonos riba yra 1000 m arba 1 km. Poveikio aplinkai ir poveikio visuomenės sveikatai vertinimo metu teoriškai galima numatyti kažkokias kompensacines priemones, tačiau ar tai įmanoma realiai – labai abejoju. Kaip jau minėjau, šią akimirką, vadovaujantis šiuo metu galiojančiais įstatymais, paukščių ferma Ignalinoje negali būti įkurdinta“, – teigia architektas J. Panavas.

Sunku suvokti žmonių planus kurortiniame miestelyje steigti fermą, kai aplink rajone dešimtys tuščių, griūvančių fermoms tinkamų statinių, kažkada buvusių tikrų fermų, esančių nuošalesnėse teritorijose. Redakcija kontroliuos ir seks situaciją dėl kalakutų, o gyventojus, ypač tuos, kam ši problema „skauda“, prašome informuoti mus apie visus jums kylančius įtarimus ar abejones.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje